
Presa românească
De ce Eram și Pimen au beneficiat de tratamentul cu plasmă hiperimună (Newsweek.ro)
sange.jpg

De ce Eram și Pimen au beneficiat de tratamentul cu plasmă hiperimună. Metodologia de administrare (Newsweek.ro)
În spațiul public, sunt două exemple de persoane cunoscute infectate cu coronavirus care au beneficiat de tratamentul cu plasmă convalescentă, Înalt Preasfințitul Pimen și soțul Andreei Esca, Alexandre Eram.
Potrivit metodologiei avizate de Ministerul Sănătății, citată de Newsweek.ro, de tratamentul cu plasmă convalescentă poate beneficia orice pacient COVID-19 în stare critică, care are peste 18 ani și își dă consimțământul informat, care este internat într-o secție ATI a unui spital COVID, are o pneumonie severă care avansează rapid, în ciuda tratamentului administrat, este ventilat mecanic de mai puțin de 10 zile sau este în pragul intubației.
Spitalele COVID vor primi, la cerere, plasma colectată de la donatorii vindecați de la centrele de transfuzie sanguină.
În metodologie, Ministerul Sănătății precizează că sunt trei aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus, în București, Iași și Timișoara.
Conform celui mai recent bilanț publicat de Grupul de Comunicare Strategică, ieri la terapie intensivă erau internați 293 de pacienți. La acest moment sunt 13.399 de cazuri active în România dintr-un total de 40.163 confirmate. 24.663 de pacienți s-au vindecat din februarie și până acum.
Prima Casă devine Noua Casă. Iată de ce salariu net vei avea nevoie ca să-ți poți cumpăra o locuință: 12 simulări de calcul pe baza noilor condiții (HotNews.ro)
Pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a Gvernului se afla și proiectul privind noul program ”Prima Casă”, cel care ar urma să înlocuiască fostul program ”Pima Casă”. Potrivit proiectului, noul program va putea fi accesat de cei care nu dețin singuri sau împreună cu soția o locuință, sau care au o locuință mai mică de 50 de mp. Programul prevede credite de până la 140.000 de euro pentru locuințele noi, pentru care se cere un avans de 15% și credite de până la 70.000 de euro pentru locuințe mai vechi de 5 ani, cu un avans de 5%. HotNews.ro a făcut simulări pe baza datelor existente pentru a afla care este salariul net de care are nevoie un cumpărător pentru a se încadra în noile condiții.
Pentru un apartament în valoare de 80.000 de euro, luat cu un credit pe 20 de ani cu avans de 15%, nivelul salariului ar trebui să fie de 4713 lei net. Dacă mărim perioada de creditare la 25 de ani salariul minim acceptat este de 4155 lei net, iar pentru un împrumut întins pe 30 de ani salariul net trebuie sa fie de 3800 lei.
Simulările țin cont de faptul că BNR a limitat începând din 1 ianuarie 2019 gradul de îndatorare la 40%, respectiv 45% în cazul achiziționării primei locuințe.
Ideea că statul român va lua cei 80 de miliarde de euro și va dezvolta și relansa România este hilară. O iluzie pentru creduli și pentru voturi (Republica)
România poate teoretic accesa 80 de miliarde de euro până în 2027.
"Statul român habar nu are să investească. E un exemplu de practici „așa nu” în această privință. Nu știe care proiecte de investiții ar fi viabile și care nu. Ultimii 30 de ani sunt extrem de grăitori în acest sens. Oare câte zeci de miliarde s-au irosit în toți acești ani, câte proiecte au fost abandonate, câte autostrăzi au fost construite doar pe hârtie, câte spitale au fost doar promise, dar niciodată livrate, câte școli echipate din pix, câți kilometri de borduri și câte lanuri de panseluțe au fost finanțate?
În consecință, ideea că statul român va lua acești bani și va dezvolta și relansa România este hilară. O iluzie pentru creduli și pentru voturi.
Cea mai bună soluție pentru noi ar fi ca aceste fonduri să fie gestionate direct de UE, fără intervenția statului. Să se creeze un fel de SPV regional care să direcționeze banii direct în sectorul privat pe bază de proiecte de investiții viabile și rentabile, împărțite pe domenii, pregătite de experți și de oameni cu idei și capacitate de a le pune în practică. Doar așa putem evita clientelismul, studiile de fezabilitate la prețuri enorme, furtișagurile și cumetria pe bani publici.
Vrem performanță? E foarte simplu, trebuie să tăiem sursele neperformanței", scrie economistul Cătălin Bizdadea, care lucrează la Paris, în departamentul de Risc al unei bănci multinaționale.
Parcă nu vă interesa Cupa!? (Gazeta Sporturilor)
FCSB este câștigătoarea Cupei României, după ce a învins-o în finală pe Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, cu 1-0, pe Stadionul ''Ilie Oană'' din Ploieşti. A fost prima finală a Cupei României care s-a jucat fără spectatori, din cauza pandemiei de Covid-19.
"Una dintre cele mai slabe finale de Cupa României din istorie a celebrat sezonul în care fotbalul românesc s-a îmbolnăvit la propriu. Iar FCSB își machează sezonul cu trofeul pe care l-a contestat de ani buni", comentează în ziarul sportiv jurnalistul Cristian Geambașu.
"Chiar și cu antrenori pe care îi cheamă Vergil Andrunache sau Toni Petrea, chiar jucând după cum îi cântă patronul la ureche lui Florinel sau lui Dennisel, FCSB este o echipă mai bună decât Sepsi. Ceea ce nu este deloc o veste bună pentru sănătatea fotbalului în general".