
Presa românească
Ce sex, vârstă și boală are cel mai expus la deces bolnav cu Covid-19 (România liberă)
ro.jpg

Locurile la terapie intensivă, ocupate pe jumătate. Se iau noi măsuri anti-Covid (Adevărul)
România a înregistrat, miercuri, cel mai mare număr de pacienţi COVID-19 internaţi la terapie intensivă – aproape jumătate din capacitatea totală de paturi dotate cu ventilator, iar în ţară sunt de patru ori mai multe cazuri active faţă de 8 iunie, data cu cei mai puţini pacienţi infectaţi cu noul coronavirus după „relaxare”. Drept urmare, autorităţile anunţă noi măsuri pentru a limita răspândirea infecţiilor cu coronavirus.
În judeţele Argeş, Dâmboviţa, Vâlcea, Braşov, dar şi în municipiul Bucureşti, măştile devin obligatorii în aer liber. Asta după ce alte 1.182 de cazuri de îmbolnăvire COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, bilanţul total al infectărilor ajungând astfel la 48.235 de persoane. 30 de persoane au murit de marţi până miercuri, numărul total al deceselor ridicându-se la la 2.269. „În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.926. Dintre aceştia, la ATI sunt internaţi 377 de pacienţi”, se arată în comunicatul Grupului de Comunicare Strategică. Numărul de 377 de pacienţi reprezintă aproape jumătate din capacitatea de 840 de paturi de terapie intensivă care au toate dotările, disponibile la nivel naţional. Reamintim că România dispune de 1.900 de locuri de ATI pentru pacienţii COVID-19, însă mai puţin de jumătate au dotările necesare.
Ce sex, vârstă și boală are cel mai expus la deces bolnav cu Covid-19 (România liberă)
Institutul Național de Sănătate Publică a centralizat datele persoanelor infectate cu noul coronavirus care au decedat și a făcut clasamentul bolilor periculoase.
Din totalul deceselor înregistrate 59,7% sunt ale unor bărbați infectați. Aproape opt din zece decese sunt la români trecuți de 60 ani și doar 5% dintre persoanele care și-au pierdut viața nu au avut comorbidități.
Vârsta medie a infectării este 48 ani, femeile sunt mai expuse îmbolnăvirii (53,9%), gradul de însănătoșire în România depășește 60% iar în rândul cadrelor sanitare se înregistrează un număr de 3.714 îmbolnăviri cu Covid-19, aproximativ 8,1% din total.
Pentru prima dată Institutul Național de Sănătate Publică a făcut un top al celor mai periculoase boli care, asociate cu infecția cu Covid-19, duc la decesul bolnavilor.
Afecțiunile cardiovasculare conduc detașat (1.480 cazuri - 67,1% din total), urmate de diabet, indiferent de forma sa (710 cazuri - 32,2% din total) și afecțiuni neurologice (492 - 22,3% din total).
445 români cu afecțiuni renale au murit infectați cu Covid-19, 405 sufereau de obezitate, 374 aveau afecțiuni pulmonare și 260 neoplasm. 436 persoane decedate au avut alte afecțiuni, nenominalizate de oficialii din sănătate. Bineînțeles, cele mai multe cazuri de deces au fost în rândul bolnavilor care aveau minim două dintre afecțiunile periculoase.
Începe criza adevărată pe piaţa muncii: Mai mult de 875.000 de oameni au rămas fără loc de muncă. Numărul contractelor încetate de pe 15 iulie este dublu faţă de 1 iunie. Problema este că dispar locuri de muncă din industria prelucrătoare şi comerţul cu ridicata, şi mai puţin din HoReCa (Ziarul Financiar)
Mai mult de 875.000 de locuri de muncă au fost şterse din economie în perioada 16 martie – 15 iulie, conform datelor transmise de Inspecţia Muncii, la solicitarea Ziarului Financiar.
Economia locală a pierdut mai mult de 7.200 de locuri de muncă zilnic de la debutul stării de urgenţă şi până pe 15 iulie.
Numărul contractelor încetate de pe 15 iulie este aproape dublu faţă de cel înregistrat pe 1 iunie (467.453 contracte încetate), data de la care statul nu mai acordă ajutorul pentru plata şomajului tehnic pentru toate companiile, ci doar pentru cele unde restricţiile impuse din cauza pandemiei de COVID-19 continuă.
„Din păcate, acestea au fost şi estimările noastre la începutul crizei, că vom ajunge lunile acestea la circa 1 milion de contracte de muncă încetate. În general, firmele au fost afectate de închiderea totală sau parţială ca măsură de protecţie şi prevenţie, de lipsa resurselor financiare pentru situaţii de criză, de întârzierea încasărilor, scăderea cererii, lipsa susţinerii subsidiarelor de către grup etc“, spune Sorina Faier, managing partner în cadrul companiei de executive search Elite Searchers.
Guvernul majorează alocațiile copiilor în 5 rate egale, de 29 de lei. Proiectul de OUG discutat în primă lectură (Edupedu)
Potrivit calendarului discutat de Executiv, alocațiile vor ajunge de la 156 de lei, cât sunt în prezent, la 300 lei în iulie 2022, acestea fiind alocațiile pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani. În cazul copiilor cu handicap, de la 0 la 18 ani, alocația va ajunge la 600 de lei tot în iulie 2022.
Guvernul a publicat Proiectul de Ordonanță de Urgență, după ce acesta a fost anunțat și la începutul ședinței de guvern de premierul Ludovic Orban și ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
Virus sau truc? (Gazeta Sporturilor)
A fost îmbolnăvirea lui Ljuban Crepulja regizată pentru ca Universitatea Craiova să câștige punctele cu Astra și să se apropie, astfel, de cucerirea titlului de campioană?
Ipoteza sună șocant, însă partida care era programată pentru seara aceasta conține o mulțime de amănunte contradictorii, greu de explicat. Craiova aflase că era bolnav croatul înainte să știe fotbaliștii Astrei!
Universitatea și LPF vorbesc deja despre 0-3, o victorie la „masa verde” care îi apropie pe alb-albaștri de titlu.