Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce cifrele COVID ale autorităților nu se potrivesc cu cifrele acelorași autorități? Cum să faci sănătate publică fără date de încredere (Libertatea)

presa.jpg

În România, după cinci luni de pandemie, nu reuşim să numărăm câte paturi de Terapie Intensivă sunt în sistemul public, scrie jurnalista Alexandra Nistoroiu în Libertatea.
Image source: 
site-ul ziarului Libertatea

Două recorduri negative într-o singură zi (Adevărul) - De ce s-au făcut degeaba 1.000 de dosare penale pentru răspândirea Covid: „Probatio diabolica” (Digi 24) - Calculele moțiunii de cenzură. Ce șanse sunt să pice Guvernul Orban (Ziare.com)

​Două recorduri negative într-o singură zi (Adevărul)

România a înregistrat, joi, cel mai mare număr de infectări într-o singură zi, de la începutul pandemiei: 1.356 de români s-au infectat cu noul coronavirus în doar 24 de ore. De asemenea, 402 pacienţi erau internaţi la Terapie Intensivă, un nou record înregistrat. Ministrul Sănătăţii spune că cifrele vin ca urmare a numărului mare de persoane care au refuzat să se interneze sau s-au externat la cerere, deşi erau bolnave, în perioada 1-23 iulie.

Preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia că aproape jumătate din locurile de care dispun spitalele din România la Terapie Intensivă pentru COVID-19 sunt ocupate în acest moment. La nivel naţional, sunt de patru ori mai multe cazuri active faţă de 8 iunie, data cu cei mai puţini pacienţi infectaţi cu noul coronavirus după „relaxare”, arată Adevărul.

„Dragi români, toate studiile sociologice pe care le-am văzut arată că 90% din voi respectă normele (…). Marea majoritate dintre voi a înţeles că avem nevoie de disciplină. Cei care n-au înţeles vor fi amendaţi. Este obligatoriu ca toată lumea să respecte normele pentru ca noi toţi să putem stăpâni această boală. (…) Avem nevoie de măsuri foarte ferme. Mă bazez pe voi, dragi români, să respectaţi aceste norme, iar cei care nu le respectă vor suporta rigorile legii”, a mai spus şeful statului.

Purtarea măştii este obligatorie, de săptămâna aceasta, în spaţiile publice deschise în care sunt organizate pieţe, târguri şi oboare în Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Buzău şi Galaţi care au luat această măsură, iar autorităţile din Braşov şi Prahova spun că vor aplica şi ele restricţia, dar de la 1 august. Săptămâna viitoare urmează să decidă şi Primăria Capitalei dacă va impune măştile în spaţiile deschise din oraş. Este vorba doar de zona pietonală a Centrului Vechi, unde e o zonă de risc, aşa cum arată monitorizarea făcută de primărie cu ajutorul camerelor de luat vederi.

 

De ce cifrele COVID ale autorităților nu se potrivesc cu cifrele acelorași autorități? Cum să faci sănătate publică fără date de încredere (Libertatea)

De la numărul total de paturi la cel de paturi rezervate pacienţilor cu COVID-19, la numărul de ventilatoare funcţionale, autorităţile s-au contrazis din martie până astăzi şi continuă să o facă de suficient de multe ori pentru a şubrezi de tot încrederea oamenilor în cifrele oficiale.

Iar să faci sănătate publică fără cifre de încredere este ca şi cum ai încerca să construieşti un nou Empire State Building pe fundaţia unei cabane, scrie Alexandra Nistoroiu.

În reţetele de prăjituri apar uneori expresii ca “făină cât cuprinde”. Şi chiar dacă în bucătărie astfel de măsurători merg, ele nu merg şi în medicină. Nu putem cumpăra ventilatoare “câte încap” ori interna pacienţi “câţi încap”. Dacă aruncăm cu cifre precum cu clătitele în aer, nu vom avea niciodată dimensiunea corectă a problemei. Iar o problemă nemăsurată cum trebuie nici nu poate fi rezolvată.

Integral pe site-ul Libertatea.

 

De ce s-au făcut degeaba 1.000 de dosare penale pentru răspândirea Covid: „Probatio diabolica” (Digi 24)

De fiecare dată când a rămas fără o armă pentru impunerea restricțiilor în pandemia de coronavirus, guvernul a recurs la Codul penal, amenințându-i pe români cu articolul care incriminează „zădărnicirea combaterii bolilor”. Realitatea arată însă că nici la acest capitol lucrurile nu stau cum și-ar dori guvernanții: din 1.000 de dosare penale deschise pentru încălcarea regulilor impuse pentru combaterea coronavirusului, peste 400 au fost deja clasate. Doar 30 au fost trimise în judecată, dintre care numai 5 cu șanse reale de a obține o pedeapsă. Continuarea AICI.

 

Calculele motiunii de cenzura. Ce sanse sunt sa pice Guvernul Orban (Ziare.com)

Pentru a fi adoptata, o motiune de cenzura are nevoie de votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Numarul total de parlamentari, in prezent, este de 465. Pentru a trece o motiune de cenzura este nevoie de 233 de voturi.

ALDE si Pro Romania au confirmat pentru Ziare.com ca vor vota impotriva Guvernului Orban.

De la PSD vor vota 202 parlamentari, care au și semnat pentru inițierea moțiunii. La acest numar se mai adauga 11 voturi de la parlamentarii ALDE si 25 de la Pro Romania. De asemenea, Partidul Puterii Umaniste infiintat de Dan Voiculescu a anuntat ca va sustine motiunea de cenzura, mai adaugand sapte voturi la numaratoare. Asta ar insemna ca motiunea de cenzura ar trece cu 245 de voturi, in cazul in care toti deputatii si sentorii se prezinta.

UDMR a anuntat ca nu semneaza pentru motiune, in schimb inca este in negocieri pentru vot.

Liderul PMP, Eugen Tomac a afirmat pentru Ziare.com ca "Nu vom sustine niciun demers al PSD in parlament", in timp ce grupul neafiliatilor si cel al minoritatilor nationale nu si-au exprimat o pozitie unitara asupra demersului.

Revista presei românești - 31 iulie 2020