Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Masca de protecţie obligatorie, dar după „folclorul” local (Adevărul)

corona.jpg

Autorităţile locale din 16 judeţe – majoritatea din sudul şi estul ţării – au decis că purarea măştii de protecţie este obligatorie şi în aer liber, acolo unde sunt zone aglomerate.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

De ce nu mai respectă românii regulile și ce facem cu școlile? "Coerciția nu rezolvă problema" – Interviu (Spotmedia) - 2% dintre românii vindecați de COVID au donat plasmă vitală pentru cei în stare critică: „Abia dacă mai convingem doi, trei pe zi” (Libertatea) - Marcel Boloş, ministrul fondurilor europene: România are la dispoziţie 17 mld. euro pentru infrastructura de transport (Ziarul Financiar)

Masca de protecţie obligatorie, dar după „folclorul” local (Adevărul)

Autorităţile locale din 16 judeţe – majoritatea din sudul şi estul ţării – au decis că purarea măştii de protecţie este obligatorie şi în aer liber, acolo unde sunt zone aglomerate. Măsura diferă de la o zonă la alta: în Teleorman, „mască” este orice cârpă care acoperă gura şi nasul, în câteva judeţe purtarea măştii este obligatorie doar dimineaţa şi seara, cu pauză la prânz, iar la Călăraşi nu este o obligaţie, ci o recomandare.

În municipiul Bucureşti, autorităţile locale nu au luat încă nicio măsură, deşi numărul de infectări este foarte mare.

Bilanţul total al persoanelor confirmate în România cu noul coronavirus a ajuns, ieri, la 53.186 de cazuri, după ce în ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 1.075 de noi îmbolnăviri. În acelaşi timp, sunt înregistrate 2.413 decese, din care 34 în ultimele 24 de ore. 27.592 de persoane s-au vindecat. Numărul pacienţilor internaţi la Terapie Intensivă a ajuns la 412, din cei 7.530 de pacienţi aflaţi în spitale.

 

De ce nu mai respectă românii regulile și ce facem cu școlile? "Coerciția nu rezolvă problema" – Interviu (Spotmedia)

Soluția pentru ca oamenii să se conformeze mai bine restricțiilor nu este coerciția, ci o comunicare foarte bună, clară și stabilă. Dacă tu azi spui una și mâine faci alta, scazi încrederea în capacitatea de intervenție. Comunicarea autorităților e negativă, nu te include în proces, ci impune. Oamenii fac lucrurile când și le asumă, când simt că sunt implicați și au responsabilitate, afirmă sociologul Bogdan Voicu.

Într-un interviu pentru SpotMedia.ro, Bogdan Voicu a explicat de ce oamenii respectă mai puțin regulile pandemiei: ”măsura în care românii respectă legea, încrederea în instituții și încrederea oamenilor în ceilalți”.

Totodată, Bogdan Voicu a vorbit despre soluțiile pentru redeschiderea anului școlar: ”ministerul ar trebui să ofere doar modele de acțiune și ar trebui lăsată libertatea măcar la nivel de inspectorate județene să le aplice”.

Bogdan Voicu este cercetător ştiinţific gradul I la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române și profesor asociat la Catedra de Sociologie a Universității Lucian Blaga din Sibiu.

 

2% dintre românii vindecați de COVID au donat plasmă vitală pentru cei în stare critică: „Abia dacă mai convingem doi, trei pe zi” (Libertatea)

Datele oficiale furnizate pentru Libertatea de Institutul Național de Hematologie Transfuzională arată că, în ultimele trei luni de zile, din 27.007 de pacienți vindecați de conornavirus, doar 486 au acceptat ca din sângele lor să se facă transfuzia care ajută vindecarea celor cu forme severe.

Până în prezent, două terapii conduc lista rezultatelor promițătoare în lupta cu noul coronavirus, scurtând durata de spitalizare sau salvând viața celor care dezvoltă forme severe ale bolii: antiviralul Ramdesivir și transfuzia de plasmă convalescentă COVID-19. Ambele tratamente sunt limitate. Doar 600 de flacoane de antiviral au fost livrate României în cadrul unui studiu, autoritățile sperând că vor mai sosi alte 600. Iar plasma convalescentă COVID este recoltată doar de la pacienții vindecați care acceptă să doneze. Aceștia dezvoltă anticorpi ce pot lupta cu boala după două-trei săptămâni de la vindecare.

Cele 32 de centre de transfuzii de pe teritoriul României primesc de la spitalele COVID lista cu pacienții, iar apoi îi contactează pe cei eligibili în vederea programării lor. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Hematologie Transfuzională, în perioada 28 aprilie, când a fost demarată recoltarea de plasmă convalescentă și până pe 30 iulie, numărul pacienților vindecați, eligibili și care au acceptat să doneze plasmă, a fost de 486. O medie de 150 de doar oameni pe lună, la nivelul întregii țări!

 

Marcel Boloş, ministrul fondurilor europene: România are la dispoziţie 17 mld. euro pentru infrastructura de transport. Dar nu la nivel de minister se pot rezolva problemele beneficiarilor. Trebuie să găsim mecanisme de implementare cât mai flexibile (Ziarul Financiar)

Din cele aproape 80 de miliarde de euro fonduri europene pe care România le are la dispoziţie, 17 miliarde de euro sunt pentru infrastructura de transport, suficient pentru cel puţin 1.700 km de autostradă.

România va avea în exer­ciţiul 2021-2027 17 mi­liarde de euro pentru in­frastructura de trans­port, faţă de 5,6 mi­liar­de de euro în exerciţiul 2014-2020 pen­tru a accelera construcţia de autostrăzi şi căi ferate.

Marcel Boloş, ministrul fondurilor europene: Negocierea cu Comisia este în stadiu avansat şi suntem pe picior de egalitate cu Polonia din perspectiva stadiului negocierilor şi nu vom avea timpi de întârziere în accesarea banilor.

Revista presei românești - 3 august 2020