
Presa românească
Ghilotina pandemiei stă deasupra agenţiilor de turism (Ziarul Financiar)
vacanta.jpg

Marțea neagră (Libertatea)
România a înregistrat ieri un record nedorit în privința numărului de decese provocate în 24 de ore de noul coronavirus.
48 de pacienți și-au pierdut viața. Este vorba despre 31 de bărbați și 17 femei care suferea și de alte afecțiuni.
Numărul de infecții noi cu coronavirus, anunțat ieri, a fost de 1.232 în condițiile în care au fost realizate 20.581 de teste. În total, la nivel național au fost făcute până acum 1.268.899 de teste.
Numărul pacienților de la Terapie Intensivă a atins un nou record, 436 (cu 17 mai mulți decât în ziua anterioară).
O întrebare pentru președintele Iohannis și ministrul Predoiu: De ce mai este Giorgiana Hosu șefa DIICOT? (G4Media)
Șefa DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat, marți, ordonanța de clasare a dosarului 10 august împotriva șefilor Jandarmeriei. Ancheta se va relua, în cazul lor, la Parchetul General. Asta trebuia să facă de la bun început, să infirme clasarea.
Era evident pentru orice om de bună credință că procurorul de caz a transformat victimele în călăi, pe cei agresați în agresori, că nu s-a obosit să caute probe, ci să țină lecții de filozofie juridică, a umplut ordonanța de clasare cu metafore ridicole și s-a comportat ca un avocat înverșunat al Jandarmeriei.
Dar Giorgiana Hosu nu prea avea cum să infirme o soluție pronunțată într-un dosar la care ea însăși a lucrat intens după ce l-a preluat anul trecut de la Secția Parchetelor Militare. Hosu a lucrat în dosarul 10 august până când a intrat în procedurile de numire la șefia DIICOT, acum câteva luni.
Tot atunci, pe când să fie numită șefă, a apărut în presă informația că așa-numitul om în alb, colonelul Cătălin Paraschiv, unul dintre șefii Jandarmeriei care a acționat în Piața Victoriei în noaptea de 10 august, l-a ajutat pe soțul șefei DIICOT într-un dosar penal, cu o caracterizare frumoasă, cei doi fiind prieteni…
Procurorul general, Gabriela Scutea, a cântărit câteva zile ordonanța de clasare, iar într-un final a decis să arunce pisica moartă înapoi, la DIICOT. Poate că procedural asta era soluția, dar ce face acum cu Giorgiana Hosu care și-a recunoscut, prin infirmarea clasării, propria incompetență?, se întreabă jurnalistul Dan Tăpălagă.
Cui i-e frică de Nicuşor Dan? De ce ar candida Traian Băsescu în Bucureşti (Adevărul)
Nicuşor Dan nu are mare lucru de câştigat din coagularea dreptei în Capitală. PNL, USR şi PLUS oricum erau obligate să-l susţină şi în lipsa unei alianţe, iar de sabotat o pot face şi cu protocolul de colaborare parafat.
Care e interesul USR-PLUS în Capitală? Să depăşească PNL la vot politic şi să obţină o majoritate în Consiliul General, pe care, potrivit sondajelor, o vor bifa relaxat alături de liberali. Deci postul de viceprimar pentru Vlad Voiculescu e garantat. Scopul USR-PLUS a fost deja atins. Barna, Cioloş şi Vlad Voiculescu, care oricum nu-l înghit pe Nicuşor Dan, pot urmări cu popcorn competiţia de la primăria generală. Liderilor USR-PLUS le e absolut indiferent dacă primar va fi Nicuşor Dan sau Gabriela Firea. Ba aş spune că pentru cariera viitorului viceprimar Vlad Voiculescu ar fi mai utilă o harţă de patru ani cu Firea, mai ales că primarul PSD oricum va fi deposedat de lipsa unei majorităţi. Planul lui Vlad Voiculescu e să fie primar general peste 4 ani, pentru că PNL nu-i va oferi, în viitoarea guvernare, Ministerul Sănătăţii. Nelu Tătaru e de neînlocuit pentru liberali. Şi un post în Parlament n-ar avea nicio miză pentru Vlad Voiculescu.
Singurul interes al lui Nicuşor Dan era cooptarea PMP în marea coaliţie anti-PSD, astfel încât să împiedice candidatura lui Traian Băsescu (sau a oricărui alt candidat PMP), care o poate face pe Firea primar.
Articolul integral, semnat de jurnalistul Sebastian Zachmann, este disponibil pe adevărul.ro.
Ghilotina pandemiei stă deasupra agenţiilor de turism: 14 agenţii care au intermediat vacanţe de 2 mld. lei în 2019 văd scăderi între 20% şi 70% (Ziarul Financiar)
Restricţiile drastice de călătorie impuse în martie, unele dintre ele prelungite până astăzi, au golit buzunarele agenţiilor de turism din România, care au ajuns în situaţia în care înregistrează încasări modice de luni întregi, însă au volume de muncă mult mai mari decât în mod normal, fiind nevoite să reprogrameze vacanţele eşuate.
Circa 15 din cele mai mari agenţii de turism din România au răspuns solicitării ZF referitoare la evoluţia businessurilor lor în 2019 şi în prima parte a anului 2020, când ghilotina pandemiei a şters mare parte din progresul ultimilor ani şi din primele două luni din 2020. Niciuna nu raportează scăderi mai mici de 5-10% pentru primele şase luni ale acestui an şi nici nu vede declinuri mai mici de câteva zeci de procente la nivelul întregului an 2020. Agenţiile care au răspuns solicitărilor ZF au intermediat în 2019 vacanţe cu o valoare cumulată ce depăşeşte 2 miliarde de lei, potrivit calculelor ZF.
Pentru Christian Tour (Cristian Pandel), agenţie cu vacanţe de peste 500 mil. lei intermediate anul trecut, 2020 este cel mai greu an din istoria de 23 de ani. Sorin Stoica, proprietar al Eturia, se aşteaptă la un declin între 25 şi 40% pentru întreaga industrie. Travel Brands, care grupează agenţiile preluate de germanii de la Der Tour, se află în iulie la 10% din bugetul estimat pentru această lună.
Liga 1 a condamnat Dinamo, doar FRF o mai poate salva (Gazeta Sporturilor)
Cluburile din prima divizie au votat ieri un clasament făcut pe baza împărțirii numărului de puncte la meciuri din play-out, anulând complet sezonul regulat. Dinamo ar fi după acest criteriu ca și retrogradată, dar totul poate fi răsturnat de Comitetul Executiv al Federației.
Burleanu ar vrea să mărească de acum numărul echipelor din Liga 1 la 16, șefii LPFspun că nu au nimic împotrivă.