Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


COVID-19 atacă tot mai violent (Adevărul)

coronavirus-4904410_1280.jpg

COVID-19 atacă tot mai violent: pacienţii, din ce în ce mai tineri, scrie Adevărul de azi.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Ce a fost mai greu a trecut? Consumul a crescut cu 2,9% în iunie, revenind pe plus după două luni de picaj. Părerile privind viitorul sunt însă împărţite (Ziarul Financiar) - Inițiatoarea legii contra pedofililor: “Ministerul Justiţiei a fost cea mai mare piedică. Ni s-a spus că nu putem mări pedepsele, pentru că stricăm algoritmul Codului Penal” (Libertatea) - Moartea șefului clanului Duduianu ridică la cote maxime tensiunea în București (România liberă) - Misterele bărbatului în geacă de piele (Recorder)

COVID-19 atacă tot mai violent (Adevărul)

România continuă să fie terenul ideal pentru dezvoltarea COVID-19, iar specialiştii atrag atenţia că mulţi pacienţi ajung acum la Terapie Intensivă şi riscă să-şi piardă viaţa chiar din vina lor.

„Pe fondul vidului legislativ, mulţi pacienţi au cerut să meargă acasă, nu au stat în spital (după decizia CCR-n.r.). Drept urmare, nu au făcut tratament adecvat încă din prima fază a bolii şi, extrem de important, nu au stat în repaus. Odihna este foarte importantă în lupta cu o boală infecţioasă, pentru aceasta este, plastic spus, ca un meci de box. Contează cum ripostezi, dar în primul rând este important să rezişti loviturilor. Respectivele persoane au sunat la 112 atunci când starea s-a agravat, iar boala a scăpat de sub control. O parte pot ajunge într-un stadiu nerecuperabil. Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că acum învăţăm boala. Decompensările foarte rapide ale pacienţilor sunt frecvente şi fără asistenţă medicală imediată lucrurile pot scăpa de sub control imediat”, a declarat profesor-doctor Emanoil Ceauşu, medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale.

Pe de altă parte, medicul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, susţine că în prezent formele grave, care necesită îngrijire specială sau chiar un transfer spre ATI, au „migrat” spre pacienţii din zona activă cu vârste de 30, 40 sau 50 de ani sau chiar mai tineri.

Mai grav este că pe lângă înmulţirea cazurilor şi deceselor, medicii care tratează de cinci luni pacienţii infectaţi cu noul coronavirus descoperă noi efecte pe care le produce infecţia în organism. S-au înmulţit cazurile cu afectare pulmonară, iar virusul este mai agresiv, spune Nicoleta Bîrcă, şefa secţiei de Pneumologie a Spitalului Judeţean din Buzău.

 

Ce a fost mai greu a trecut? Consumul a crescut cu 2,9% în iunie, revenind pe plus după două luni de picaj. Părerile privind viitorul sunt însă împărţite (Ziarul Financiar)

Pandemia a întrerupt în aprilie un ciclu de 79 de luni consecutive de creştere a consumului privat ♦ Revenirea din iunie a fost susţinută în special de vânzările de mobilă, electrocasnice şi de comerţul online ♦ Nu există apetit pentru modă, iar vânzările de carburanţi sunt încă pe minus.

Analiştii Băncii Transilvania sunt ei optimişti când vine vorba de viitor. Ei spun că în perioada 2020-2022 estimea­ză un ritm mediu anual de creştere de 2,8% „pe fondul perspectivelor de in­trare într-un nou ciclu investiţional (postpandemie).“

 

Inițiatoarea legii contra pedofililor: “Ministerul Justiţiei a fost cea mai mare piedică. Ni s-a spus că nu putem mări pedepsele, pentru că stricăm algoritmul Codului Penal” (Libertatea)

Deputata independentă Oana Bîzgan, iniţiatoarea legii care majorează pedepsele prădătorilor sexuali şi-i trimite în puşcărie, dezvăluie, într-un interviu acordat ziarului Libertatea, numele oficialilor care s-au opus de la început acestui proiect. “În timp ce noi ne batem în tehnicalităţi, «care criminali sunt mai discriminaţi decât alţii», viaţa unor copii este distrusă”, avertizează deputata.

Proiectul de lege iniţiat de Oana Bîzgan a fost adoptat de Camera Deputaţilor la 30 iunie 2020 şi urma să fie promulgat de preşedintele României. Însă legea a fost blocată de Guvernul Orban, care a sesizat CCR, reclamând că prădătorii sexuali ar putea fi discriminaţi, prin imprescriptibilitatea infracţiunilor de viol şi act sexual cu un minor.

 

Moartea șefului clanului Duduianu ridică la cote maxime tensiunea în București (România liberă)

Emi Pian și-a pierdut viața în urma mai multor lovituri de cuțit primite de la membrul unui clan rival. Poliția Capitalei este în alertă maximă și se așteaptă la acțiuni de răzbunare a morții șefului clanului Duduianu.

Marcel Vela, ministrul de Interne, dă asigurări că are situația sub control după ce mai mulți subaterni și prieteni ai celui omorât cu lovituri de cuțit au jurat că se vor răzbuna prin acțiuni sângeroase. Oficialul le-a transmis un mesaj cât se poate de clar, anunțând că structurile Ministerului de Interne sunt pregătite să intervină dacă situația o va cere.

 

Misterele bărbatului în geacă de piele (Recorder)

Marcel Vela este unul dintre cei 422 de miniștri care s-au perindat în ultimii 30 de ani prin guvernele României.

Din mărturii şi documente, Recorder a reușit să recupereze cele mai importante momente ale ascensiunii sale. De la adolescentul care urma facultatea de Sudură la seral, la tânărul care făcea asigurări de mic trafic în comunism. De la aventurierul care aducea mașini din Germania, la politicianul ajuns profesor universitar pe blat la o fabrică de diplome false. De la primarul unui orășel de provincie, la ministrul trufaş în geacă de piele.

Aceasta e biografia lui Marcel Vela, ministrul de Interne al României.

 

 
Revista presei românești - 6 august 2020