Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Președintele Iohannis a băgat părinții și profesorii în ceață, greșind total calculele pentru redeschiderea școlilor! (Libertatea)

capture_iohannis.jpg

Image source: 
captura video

Banii cheltuiţi de români pe vacanţe în Grecia, Turcia, Maldive sau Dubai irigă acum România rurală: “2 miliarde de euro se întorc în România“ (Ziarul Financiar) - Ca la noi, la nimeni: ținem piscinele acoperite închise degeaba (Adevărul) - Generalul Ioan Sîrbu, implicat în moartea ministrului lui Ceaușescu – Vasile Milea, este candidat la Primărie (România liberă)

Președintele Iohannis a băgat părinții și profesorii în ceață, greșind total calculele pentru redeschiderea școlilor! (Libertatea)

După anunțul de miercuri al lui Klaus Iohannis, sociologii, profesorii și familiile preocupate de redeschiderea școlilor s-au confuzat când au calculat că Bucureștiul, de pildă, ar trebui să-și facă griji cu școlile abia la peste 2.100 de cazuri pe zi! 2.100 e enorm, dar, de fapt, e greșit.

PNL însuși, într-un exercițiu de peticirea pagubelor, arătat pe Facebook cum trebuie, de fapt, calculat . Ca să simplificăm, e vorba de suma cazurilor pe 14 zile, nu de media pe zi, cum a zis președintele.

Eroarea este omenească, dar absurd e că președintele nu acceptă să fie consiliat cum s-ar cuveni. În mod normal, nici un șef de stat nu intră într-un anunț de asemenea importanță fără să aibă scrisă cu acuratețe definiția și fără să dea exemple, cu nume de orașe și cifre pe care consilierii i le-au ales pe înțelesul oamenilor.

Un astfel de discurs merită scris, repetat, exersat cu întrebări posibile; așa se practică în democrație .

O arată comunicarea tuturor șefilor de stat și de guvern, de la Angela Merkel la Donald Trump, conducătorii politici pregătesc lucrurile din timp și vin însoțiți de experți. Așezați de-a stânga și de-a dreapta politicianului, specialiștii preiau ei nedumeririle presei (în fond ale publicului) și încearcă să le clarifice. E un exercițiu de colaborare, de modestie, de realism să dai voce experților. Tu, ca politician, nu pierzi nimic, publicul câștigă enorm.

De cinci luni de când a apărut criza, președintele Iohannis nu a simțit nevoia să apară în fața oamenilor, ca să explice, alături de nici un epidemiolog, sociolog, profesor universitar, cercetător, medic sau expert. Se numește discreditarea cunoașterii, scrie Cătălin Tolontan, coordonatorul editorial al Libertății.

Bucureștiul ar trebui să aibă între 151 și 453 de cazuri pe zi, timp de două săptămâni, ca să intre în scenariul galben, și peste 453 de cazuri pe zi, adică peste 6.300 cumulat în 14 zile, ca să intre în scenariul roșu, care duce la închiderea școlilor, arată o statistică realizată de sociologul Claudiu Tufiș, conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice la Universitatea din București.

 

Banii cheltuiţi de români pe vacanţe în Grecia, Turcia, Maldive sau Dubai irigă acum România rurală: “2 miliarde de euro se întorc în România“ (Ziarul Financiar)

Vacanţele în străinătate şi city-break-urile săptă­mâ­nale în capitale euro­pene care i-au costat pe români 5,3 mld. euro în 2019, cu 45% mai mult faţă de 2018, au fost frânate de pandemia de Covid-19, astfel că doar 20% din turiştii români care plecau de câteva ori pe an în străinătate mai fac acest lucru în prezent, spun specialiştii în turism. O parte din banii cheltuiţi de români în destinaţii precum Grecia, Turcia sau alte locuri exotice pot rămâne în acest an în ţară, în special în zone rurale, unde pensiunile, micile magzine, furni­zorii de servicii simt deja o creştere a numărului de turişti români.

„Undeva la 40% din suma cheltuită anul trecut de români în afară rămân anul acesta în România, adică cam 2 mi­liarde de euro se întorc în România. Sper ca acest an să fie anul redes­coperirii României“, spune Traian Bădulescu, consultant în turism.

 

Ca la noi, la nimeni: ținem piscinele acoperite închise degeaba (Adevărul)

Atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și Centrul pentru Prevenirea Controlului Bolilor din SUA au subliniat că riscul transmisiei noului coronavirus prin apă e, practic, inexistent. Chiar și așa, România a interzis folosirea bazinelor indoor de 5 luni.

Simona Pârvu, care activează în cadrul Institutului de Sănătate Publică, a explicat pentru Adevărul că “piscinele acoperite rămân închise fiindcă există riscul aglomerării, dacă le dăm drumul. Vorbim de un spațiu închis, unde riscul infectării e mare”.

Argumentul nu stă în picioare, scrie Adevărul. Începând cu data de 15 iunie s-au redeschis sălile de fitness. Mai mult, în acest moment, în România, funcționează magazine și marile centre comerciale, unde intră un număr mult mai mare de oameni, comparativ cu cei care ar merge în bazine acoperite.

 

Generalul Ioan Sîrbu, implicat în moartea ministrului lui Ceaușescu – Vasile Milea, este candidat la Primărie (România liberă)

Generalul ( r ) dr. Ioan Sîrbu a fost anunțat de Victor Ponta, liderul Partidului Pro România, drept candidat al acestui partid la funcția de primar general al Capitalei, la alegerile din 27 septembrie. Ioan Sîrbu este fost candidat al PNL pentru Camera Deputaților, astfel că migrarea lui spre Pro România este surprinzătoare. Ioan Sîrbu este însă controversat și pentru modul cum a urcat în ierarhia militară, ajungând general activ cu două stele și director al Spitalului Militar Central din București.

Ioan Sîrbu (62 de ani) a absolvit 10 clase și apoi a fost trimis de părinți la Școala de Subofițeri Sanitari. Ulterior a terminat liceul la seral și a profesat ca subofițer sanitar, pentru ca în anul 1990, brusc, la opt ani de la terminarea liceului, să devină student al Institutului Medico-Militar. Admiterea suspectă la această facultate militară pune sub semnul întrebării titlurile universitare și gradele militare obținute, ulterior, de Ioan Sîrbu.

Revista presei românești - 7 august 2020