Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


COVID-19 a omorât oameni, dar a și salvat. Cucoș, Sindile, Cazan, Carmen Dan (ziare.com)

lazaroiu.jpg

Sociologul Sebastian Lăzăroiu
Sursa imaginii: 
site-ul ziare.com

În Secţia COVID a Spitalului Judeţean Arad, medicii şi pacienţii împart şi responsabilitatea, şi teama în faţa bolii: „Ne-am dat curaj unii altora!” (Libertatea) - În plină pandemie, românii au împrumutat statul cu 2 mld. lei la dobânzi şi de 4,5% pe an. Un singur român a venit cu 400 mil. Lei (Ziarul Financiar) - Europa, venim! (Gazeta Sporturilor)

REPORTAJ | În Secţia COVID a Spitalului Judeţean Arad, medicii şi pacienţii împart şi responsabilitatea, şi teama în faţa bolii: „Ne-am dat curaj unii altora!” (Libertatea)

Secţia COVID a SCJU Arad e fosta secţie de Pneumologie din cartierul Grădişte. E o clădire izolată, învecinată cu un câmp buruienos, o alee de pietriş şi o construcţie cenuşie, destul de stilată, de pompe funebre. Spitalul are 202 paturi, dintre care 12 sunt paturi de ATI. În pandemie, a fost împărţit în trei zone: zona roşie, pentru confirmaţi, zona galbenă şi zona verde. Pe culoare, printre viziere puse în soluţie de hipoclorit de sodiu şi etajere de inox, se derulează un fel de dans medieval, cu reguli stricte. Oamenii în halate intră, ies, ocolesc, după trasee concepute astfel încât cele trei zone să nu se atingă niciodată. Angajaţii se înţeleg între ei mai mult fără vorbe, mişcându-se de colo-colo în botoşei, ca nişte somnambuli într-o transă comună.

În saloanele din zona roşie, tineri şi bătrâni, taţi şi fii, mame şi bunici stau unii lângă alţii, drapaţi în uniforma nevăzută a bolii. Nimic nu e de-ajuns împotriva duşmanului nevăzut, nici regulile de igienă, nici antiviralele, nici oxigenul, nici vigilenţa şefilor de secţii, nici sacrificiul rezidenţilor.

Tot reportajul, în Libertatea.

 

COVID-19 a omorat oameni, dar a si salvat. Cucos, Sindile, Cazan, Carmen Dan (ziare.com)

Cine s-ar fi gandit cu doi ani in urma ca va veni un virus ucigas care ii va salva de la pedeapsa pe capii represiunii din Piata Victoriei? Poate doar un autor de SF. Dar, astazi, daca ne uitam mai cu atentie la peisajul amenintator, putem valida usor aceasta ipoteza, notează sociologul Sebastian Lăzăroiu.

Pe 10 august 2018, un protest pasnic, desi incarcat cu tensiunea acumulata dupa doi ani de guvernare discretionara a PSD, a fost inabusit cu gaze si bastoane de trupele Jandarmeriei. Mai mult decat violenta gratuita a fortelor de ordine, a sarit in ochi incompetenta crasa a sefilor de arme si pregatirea precara a trupelor…

Surpriza, insa, DIICOT da semne ca ar vrea sa inchida rapid cazul, spre stupoarea privitorilor si revolta victimelor directe ale represiunii. Mai mult, dosarul cade pe mana unui procuror zelos, care a inteles ca trebuie sa-i scoata basma curata pe sefii fortelor de ordine si sa-i afuriseasca pe manifestanti...

Cazul Jandarmeriei e totusi unul special. Contextul actual e radical schimbat si nu in bine. Cel mai mare pericol astazi nu este criza sanitara in sine, ci efectele ei economice si sociale. ..

Nelinistea sociala este alimentata de frici - frica de boala, frica de moarte, frica de saracie- si alte nesigurante. Criza se va prelungi dincolo de asteptarile initiale. Scenariul unei penurii si varianta unei depresiuni economice severe sunt pe masa decidentilor. Incertitudinea evolutiilor este la cote ridicate. Sistemul sanitar, subred cum il stim, incepe sa gafaie la cateva sute de pacienti internati la ATI (amintirea Colectiv nu e departe). Conflictul virtual intre "panicarzi" si "negationisti" se poate transforma intr-un veritabil razboi civil. Peste toate, propaganda rusa seamana neincredere si difuzeaza conspiratii care dau fiori celor mai slabi de inger.

In acest context sumbru, ultimul lucru de care are nevoie statul este o demobilizare a fortelor de ordine. Pentru ca, sa admitem, o punere sub acuzare sau chiar o condamnare a fostilor sefi ai Jandarmeriei, care au intotdeauna scuza ca au executat ordine politice, ar insemna, chiar si pe termen scurt, o demoralizare a trupelor.

Integral, pe site-ul ziare.com.

 

În plină pandemie, românii au împrumutat statul cu 2 mld. lei la dobânzi şi de 4,5% pe an. Un singur român a venit cu 400 mil. Lei (Ziarul Financiar)

562 mil. lei pe 2 ani la 4% pe an dobândă l 662 milioane de lei pe 4 ani la 4,5% pe an dobândă. 815 mil. lei (168 milioane de euro) în tranşa în euro la 2% pe an dobândă pe 5 ani.

Din 15 iulie 2020 şi până pe 7 august 2020 Minis­te­rul Finanţelor a vân­dut titluri de stat Fidelis către populaţie prin in­termediul mecanismelor pieţei de ca­pital, iar potrivit datelor agregate de Ziarul Financiar pe parcursul celor trei săp­tă­mâni de desfăşurare a ofertei sub­scrierile s-au ridicat la 2 miliarde de lei.

Spre comparaţie, la precedenta astfel de operaţiune a Ministerului Fi­nan­ţelor, din 2016, subscrierile au fost de 735 milioane de lei.

 

Europa, venim! (Gazeta Sporturilor)

CFR Cluj va juca în turul 1 al Ligii Campionilor cu Floriana, campioana Maltei, iar azi, de la ora 13, își va afla adversara din turul 2. Tot azi, FCSB, U Craiova, FC Botoșani vor fi în urne la tragerea la sorți pentru primul tur al Ligii Europa, primele două fiind cap de serie.

 
Revista presei românești - 10 august 2020