Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine va primi mai mulți bani la rectificarea de buget. 14 la sută la pensii, restul la pandemie (România Liberă)

bani.jpg

Cine va primi mai mulți bani la rectificarea de buget. 14 la sută la pensii, restul la pandemie, scrie România liberă.
Cine va primi mai mulți bani la rectificarea de buget. 14 la sută la pensii, restul la pandemie, scrie România liberă.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

„Propunerea mea ca ministru al sănătății este de a prelungi starea de alertă” (Libertatea) - Cum arată exodul medicilor români în Europa. În Franţa şi Germania, românii sunt cei mai numeroşi din totalul medicilor străini (Ziarul Financiar) - Noile Beretta, pistoale de fațadă pentru ministru de paradă (Adevărul) - Ce autoturisme preferă hoții în 2020 (Wall-street.ro)

„Propunerea mea ca ministru al sănătății este de a prelungi starea de alertă” (Libertatea)

 
Ministrul sănătății a declarat că speră ca țara noastră să se stabilizeze la 1.200 de cazuri zilnice de COVID-19, dar este nevoie ca românii să respecte regulile, că deschiderea restaurantelor în acest an va fi posibilă în funcție de evoluția cazurilor de coronavirus și a mărturisit că „personalul medical este obosit, dezamăgit, pentru că cineva a nesocotit munca lor de luni de zile”. În acest context, Nelu Tătaru a subliniat că propunerea sa este de a prelungi starea de alertă, dar decizia finală o va lua Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
 

Cum arată exodul medicilor români în Europa. În Franţa şi Germania, românii sunt cei mai numeroşi din totalul medicilor străini (Ziarul Financiar)

 
Franţa şi Germania au avut peste 8.700 de medici români în 2018, iar în Ungaria ponderea medicilor români este de 70% din totalul specialiştilor străini, arată datele organizației internaționale OECD.
Din România merg medici pentru a-şi termina studiile şi în ţări precum Belgia, Ungaria sau Marea Britanie, acestea fiind printre cele mai frecvente ţinte pentru specialiştii români.
Datele OECD se referă la numărul de doctori care au obţinut prima calificare medicală în altă ţară şi au dreptul să practice medicina acolo. Numărul îi implică şi pe cei care au obţinut orice alt tip de certificate să practice profesia în ţara „de primire“, dar şi pe medicii rezidenţi. Sunt excluşi însă medicii care au acreditare în ţara respectivă, dar practică medicina în altă ţară.
 

Cine va primi mai mulți bani la rectificarea de buget. 14 la sută la pensii, restul la pandemie (România Liberă)

 
Rectificarea bugetară va fi discutată și aprobată în următoarea ședință de Guvern din această săptămână, a anunțat premierul Ludovic Orban. “Cu siguranţă rectificarea bugetară va fi adoptată în cursul acestei săptămâni. Ministerul Finanţelor va finaliza raportul privind starea economică şi bugetară chiar astăzi împreună cu domnul ministru al Finanţelor o să mai purtăm discuţii cu miniştri - ordonatorii principali de credite, privitoare la rectificarea bugetară. Din solicitările pe care le avem sunt solicitări pertinente de creştere a alocărilor bugetare pe zona investiţiilor în infrastructura de transport, sunt solicitări de la Ministerul Transporturilor, investiţiilor judeţene şi locale. Aici este vorba de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei Publice”, a explicat șeful Guvernului. Deși toate aceste cereri vor fi analizate, premierul a precizat că de o rectificare pozitivă, adică de bani în plus, vor beneficia, cu siguranță, doar trei domenii.
 

Noile Beretta, pistoale de fațadă pentru ministru de paradă (Adevărul)

 
Ministrul de interne, Marcel Vela, i-a înarmat pe poliţişti, în cadru festiv, cu 100 de pistoale Beretta achiziţionate de minister în plină pandemie. După ceremonie, armele au fost puse înapoi în rasteluri pentru că poliţiştii „dotaţi” de ministrul Vela nu aveau făcut instructajul care să le permită folosirea armelor.
Festivitatea de predare a noilor pistoale Beretta, fără ca armele să poată fi şi folosite, nu este prima de acest gen. În octombrie 2019, fostul ministru al Sănătăţii Sorina Pintea inaugura Clinica de Mari Arşi din Iaşi fără ca unitatea să poată fi dată în folosinţă. Managerul spitalului din Iaşi anunţa abia în decembrie 2019 că această clinică funcţionează la capacitate maximă. O altă inaugurare de faţadă este SPA-ul din Lugoj, o investiţie de peste un milion de euro. Finalizat în mare parte în 2016, bazinul acoperit a fost inaugurat, cu mare fast, în luna mai a acelui an. Era plină campanie electorală pentru alegerile locale la care primarul Francisc Boldea (PSD) a candidat pentru al treilea mandat. La mai mult de trei ani de la inaugurarea fastuoasă organizată de primarul Boldea, SPA-ul încă nu a fost dat în folosinţă, recent fiind aprobată o alocare de 100.000 de euro pentru ca SPA-ul să poată fi, totuşi, folosit.  
Tot o inaugurare de faţadă a avut loc în luna mai a anului trecut, la lucrările pentru lotul al doilea al drumului expres Craiova-Piteşti. După plecarea liderului social-democrat de la acea vreme, Liviu Dragnea, şi a ministrului Răzvan Cuc, utilajele au fost mutate la o altă tăiere de panglică. A doua zi, la locul inaugurării şantierul era părăsit, la faţa locului putând fi văzută doar o bordură de beton turnată în ziua inaugurării.
 

Ce autoturisme preferă hoții în 2020 (Wall-street.ro)

 
Hoții de mașini din România nu se lasă de meserie nici în pandemie. Având în vedere ce mașini fură, este clar că aceștia nu vor să le revândă, ci doar să le folosească un timp. În România, hoții fură anual în jur de 1.500 de mașini, majoritatea fiind Dacia. Au pus ochii pe acest brand întrucât se pricep foarte bine să le pornească și nu ies în evidență cu o așa mașină. După 7 luni, hoții au furat în jur de 300 de vehicule, inclusiv camioane și motociclete, cu mult sub media furturilor din alți ani. Probabil acesta va fi primul an cu sub 1.000 de mașini furate.