Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marea hoție pe timp de pandemie (Adevărul)

bani-50-lei_1-605x454.jpg

Auditul efectuat de Curtea de Contruri asupra cheltuielilor statului în perioada pandemiei a scos la iveală prejudicii uriașe.
Auditul efectuat de Curtea de Contruri asupra cheltuielilor statului în perioada pandemiei a scos la iveală prejudicii uriașe.
Image source: 
RFI România/arhivă

Profitorii pandemiei (România Liberă) - Scenariu alarmant: peste o lună sam putea avea un număr dublu de cazuri noi de COVID-19 (Adevărul) - Legist INML București: “Am participat la peste 15.000 de autopsii, însă cei decedați din cauza COVID arată altfel decât tot ce am văzut” (Libertatea) - Bombele cu azotat din porturile României: Constanţa ține o cantitate dublă de azotat georgian față de cea care a explodat în Beirut (Economica.net)

Scenariu alarmant: peste o lună sam putea avea un număr dublu de cazuri noi de COVID-19 (Adevărul)

Specialiştii în sănătate publică lansează un scenariu alarmant: peste o lună, în România ar putea să se înregistreze zilnic peste 2.800 de cazuri de COVID-19, dacă tendinţa actuală se menţine. De asemenea, secţiile de terapie intensivă ar putea fi ocupate la capacitate maximă, iar numărul zilnic de decese ar putea depăşi 70. Analiza a luat în calcul datele INSP pentru fiecare zi de la confirmarea primului caz, dar şi o posibilă evoluţie pentru următoarea lună. Au fost calculate incidenţele la 100.000de locuitori în ultimele 14 zile la nivel naţional şi pe judeţe, folosind numărul de persoane confirmate pozitiv zilnic şi populaţia judeţelor după domiciliu la 1 ianuarie 2020, obţinută din baza de date TEMPO a Institutului Naţional de Statistică.

 

Legist INML București: “Am participat la peste 15.000 de autopsii, însă cei decedați din cauza COVID arată altfel decât tot ce am văzut” (Libertatea)

A apărut o carte despre cauzele morții COVID-19. Medicul Cristian Stan a sintetizat în acest ghid pentru practicieni descoperirile pe care le-a făcut la autopsii. Pe baza observațiilor, medicul spune că noul coronavirus produce o inflamație a vaselor mici de sânge. “Aici cred că poate fi una dintre cheile pentru găsirea tratamentului”, susține specialistul.

 

Marea hoție pe timp de pandemie (Adevărul)

Auditul efectuat de Curtea de Contruri asupra cheltuielilor statului în perioada pandemiei a scos la iveală prejudicii uriașe, achiziții neconforme și nereguli grave. Cheltuielile cu carantina suportate de stat au fost deseori supraevaluate, fiind efectuate și plăți pentru servicii neprestate. Firme din Serbia, Elveția și Coreea de Sud care trebuiau să livreze combinezoane și ventilatoare ne-au tras țepe colosale.Spitalele din România au făcut achiziții proaste de materiale sanitare, prețurile crescând și de 60 de ori între două contracte.

 

Profitorii pandemiei (România Liberă)

Abaterile financiar - contabile în perioada stării de urgență și a stării de alertă au ajuns deja la 659 de milioane de lei, iar prejudiciile se ridică la 38,3 milioane de lei.

Cât de obiectiv a fost controlul desfășurat de Curtea de Conturi?

Acest control a fost solicitat de Parlamentul României, dar Curtea de Conturi are permanent obligația să verifice activitatea financiar – contabilă a instituțiilor de stat.

Ce urmări pot avea neregulile semnalate de auditorii Curții de Conturi?

Raportul de control întocmit de Curtea de Conturi nu stabilește fapte penale, dar pe baza acestuia se pot sesiza Parchetul sau Corpurile de Control ale Guvernului sau ale unor ministere.

 

Bombele cu azotat din porturile României: Constanţa ține o cantitate dublă de azotat georgian față de cea care a explodat în Beirut (Economica.net)

Azotatul de amoniu instabil care a explodat în Beirut provine din Georgia. O singură fabrică din Georgia produce această substanță, iar România o importă masiv. Inginerii români au luat o mostră din el găsită la o fermă din Oltenița și au descoperit că are o concentrație de azot care depășește normele europene și care îl face, în fapt, explozibil. Economica a intrat în posesia unui buletin de analiză care arată ce au găsit inginerii chimiști. În portul Constanța Sud e depozitată o cantitate aproape dublă din substanța cu aceeași proveniență, de la fabrica din Georgia, care a explodat în Beirut, confirmă Vama Română.