Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noile elite liberale, campioane ale traseismului politic. Cum au schimbat unii primari partidele ca pe şosete (Adevărul)

Listele PNL pentru alegerile locale s-au îmbogăţit cu o serie de candidaţi experimentaţi în trecerea de la un partid la altul, fiind cazuri în care primarii au ajuns la a şaptea sau a opta formaţiune.

Goana după voturi a exclus din calcule orice încercare a PNL de a desemna candidaţi integri, fiind preferată varianta sigură a alegerii primarilor care au prima şansă, chiar dacă aceştia au schimbat partidele ca pe şosete, de fiecare dată în propriul interes.

 „Adevărul” vă prezintă cazurile unor candidaţi cu un bogat CV al traseismului politic. Liberalii din Neamţ l-au adus în partid, de la PSD, pe Ion Rotaru, primar al comunei Alexandru cel Bun. Rotaru e unul dintre cei mai cunoscuţi aleşi locali. În 1996 a câştigat primăria Piatra Neamţ pe listele PDAR, formaţiunea care a avut doar doi primari la acele alegeri, iar patru ani mai târziu a câştigat, tot la Piatra Neamţ, un mandat pe lista PD. După eşecul din 2004, candidează pe listele Partidului România Mare şi câştigă Primăria Alexandru cel Bun. A fost exclus în 2012 din PRM şi s-a înscris în PDL. Doar pentru doi ani.

Promisiunile pe care candidații la Primăria București le-au făcut în ultimii 30 de ani și ce s-a ales din ele (Hotnews.ro)

În cei 30 de ani care au trecut de la Revoluție, bucureștenii și-au ales primarul general de 9 ori. Până în 2012, primarii au fost aleși în două, chiar trei tururi de scrutin, apoi în timpul guvernării Boc s-a decis alegeri locale într-un singur tur.

În primii 15 ani de la revoluție cele mai importante probleme ale orașului erau gropile din asfalt, mizeria, alimentarea precară cu apă și energie termică, lipsa locurilor de parcare, lipsa locuințelor sociale, maidanezii, chioșcurile, aglomerația din mijloacele de transport în comun, lipsa unei șosele de centură funcționale. Din păcate, din lista lungă de promisiuni s-a făcut extrem de puțin: putem spune că problema alimentării cu apă este aproape rezolvată, s-a rezolvat problema maidanezilor, a gropilor din carosabil și a chioșcurilor.

Cu sistemul de termoficare, traficul, poluarea, spațiile verzi , suntem chiar mai rău. Problema ”oamenilor noi în politică” și absenteismul la vot au rămas neschimbate din 1992 până în prezent.

USR și Plus, ieri separați, astăzi uniți de visul guvernării (România Liberă)

Strânși cu ușa de găsirea unor candidați valoroși dar, mai ales, de prezentarea unor liste complete pentru Consiliile Județene și Consiliile Locale, reprezentanții USR și Plus și-au dat seama că împreună vor putea aduce alegătorilor propuneri mai ușor de votat decât în varianta unor liste separate.

Statistic, s-au dat 2.222 voturi în favoarea fuziunii (aproape 85%), 328 voturi au fost împotrivă (unul din opt votanți), iar 75 de persoane s-au abținut. Un rezultat pe care Dan Barna și Dacian Cioloș, liderii USR, respectiv Plus, îl consideră istoric și benefic pentru viitorul României.

„Suntem un singur partid, mai mare, mai puternic, pregătit să câştige alegerile şi să guverneze la nivel local şi naţional. Am decis să facem acest pas pentru că suntem la fel, cu oameni oneşti şi competenţi, şi toţi ne dorim o Românie modernă.”, a spus Dacian Cioloș, liderul Plus.

ARANJAMENTE PE WHATSAPP. Cum cer afaceriștii PNL contracte în pandemie (Libertatea)

Citeşte întreaga ştire: ARANJAMENTE PE WHATSAPP. Cum cer afaceriștii PNL contracte în pandemie: “Să-și mai aducă aminte colegii noștri care au ajuns în funcții de răspundere și de noi!”

Libertatea a intrat în posesia unor conversații de pe două grupuri de WhatsApp ale Partidului Național Liberal, organizația județeană Tulcea.

Publicul poate vedea, cu probe, cum funcționează partidele politice din România, modul în care se fac, preferențial, achizițiile publice chiar și în timp de pandemie, modul în care sunt direcționate fondurile guvernamentale și cum este statul pus în slujba politicului, nu a cetățeanului.