Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Deschiderea şcolilor. Guvernul se spală pe mâini (România Liberă)

Draftul de OUG privind deschiderea şcolilor, intrat în posesia presei, pare adaptată contextului românesc al pandemiei, ce nu se dă dusă.

Proiectul prevede o descentralizare serioasă, ceea ce permite luarea deciziei de către fiecare conducere de şcoală. Numai că ce lipseşte e un draft privind condiţiile de siguranţă a sănătăţii elevilor.

Se lasă la dispoziţia fiecărei instituţii de învăţământ dacă optează pentru un model cu clasa plină sau cu jumătate de efectiv. Treaba cu lista făcută autorităţilor locale cu necesarul pentru siguranța epidemiologică şi pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS –COV 2 nu prea ţine, în condiţiile în care managerii de şcoli nu au fost pregătiţi cu circuitele de sănătate, cu distanţarea socială viabilă la copii şi cu măsurile de protecţie, altele decât spălatul pe mâini şi folosirea substanţelor dezinfectante. De unde să ştie ei ce le trebuie?

Faptul că la mai puţin de trei săptămâni, ni se spune că modelul de bune practici se va publica prin Ordin al ministrului învăţământului, la cinci zile după apariţia Ordonanței de Urgență, care reglementează începerea anului școlar în Monitorul Oficial, e ca şi cum le-ai zice, guvernant fiind, de pe acum profesorilor, pregătiţi nopţi albe între 12-14 septembrie este concluzia editorialului din România Liberă.

Profit.ro anunță o premieră în HORECA

Angajații închid barurile și restaurantele și ies pe stradă. Mâine va avea loc primul protest al angajaților din HORECA. Între orele 17:00 și 18:00, când barurile și restaurantele din toată țara vor fi închise, angajații vor ieși în fața localurilor cu mesaje pentru Guvern, îngrijorați că restricțiile impuse vor duce la falimentarea acestei industrii. Ei susțin că România este singura țară din Europa cu interioarele restraurantelor închise în acest moment, iar în acest context, când temperaturile vor scădea, proprietarii vor fi nevoiți să își închidă total business-urile și peste 400.000 de angajați, respectiv 10% din totalul celor care lucrează în mediul privat din România, își vor pierde locurile de muncă.

Gabriela Firea și Dan Tudorache au “uitat” să treacă sigla PSD pe afișe observă Libertatea

Ziarul se întreabă de ce fug candidații social-democrați de sigla PSD? Doar Gabriel Mutu și Daniel Băluță au logo-ul partidului pe afișele electorale. O parte dintre candidații PSD la primăriile din București au ales o strategie aparent bizară de promovare pentru alegerile locale din 27 septembrie. De pe bannerele acestora lipsește un element-cheie: chiar sigla partidului.

Lista de exemple e deschisă de însăși Gabriela Firea, cea care vrea un nou mandat la Primăria generală. O imită și alți primari de sectoare care candidează pentru un nou mandat din partea social-democraților.

După eșecurile la alegeri europarlamentare de anul trecut și de la prezidențiale, o parte dintre candidații PSD la primăriile de sector, dar și Gabriela Firea, cea care vrea să mai rămână în mandat la Primăria generală, au ales să nu mai afișeze sigla partidului pe panourile și bannerele electorale care au împânzit Bucureștiul. Firea insistă pe ideea că alegerile locale sunt despre oameni, nu despre partide.

Astfel, actualul primar general al Bucureștiului și echipa sa de strategi electorali au decis până în acest moment să mizeze pe o campanie fără poze, logo, ci doar mesaje și cu jocuri de cuvinte în jurul numelui ei. “Forța este în Firea oamenilor”, “Adevărul e în Firea oamenilor”, “În spatele unui bărbat puternic stă Firea unei femei” sau “Grija, sacrificiul, iubirea stau în Firea femeilor”, sunt o parte dintre sloganurile de pe materialele electorale. Un alt banner uriaș, afișat pe magazinul Cocor, e tot fără vreo trimitere la PSD: “Oamenii pe primul loc”.

Blat PSD-PNL în fieful Olguţei Vasilescu. Candidatul liberal e partener de afaceri cu Manda (Adevărul)

Ovidiu Flori, naşul cuplului Lia Olguţa Vasilescu-Claudiu Manda, a încercat să candideze din partea PSD pentru funcţia de primar al comunei Işalniţa, aflată la marginea Craiovei, însă a fost blocat de o decizie a instanţei. Cu ce ofertă electorală a venit PNL? Un liberal năşit tot de Ovidiu Flori şi legat financiar de europarlamentarul PSD Claudiu Manda.

Pe scurt, în locul naşului cu carnet PSD va candida finul de la PNL. ”Votează liber, votează cu Drag(u)!”, e sloganul electoral afişat de candidatul PNL. „Dragu, Manda şi Flori au aceleaşi interese financiare în comună, interese legate de terenurile agricole.

Alin Dragu a fost mebru PNL al mijlocul anilor 2000, apoi a trecut la PSD cu naşul Flori. Dragu e bun prieten al cuplului Olguţa Vasilescu-Claudiu Manda încă dinainte să-i năşească Flori. Au afaceri împreună, inclusiv terenuri achiziţionate la Işalniţa”, susţin sursele citate de Adevărul.