Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Propaganda, în FIREA primăriței (Libertatea)

gabriela_firea_metropola_tv.jpg

Image source: 
metropola tv

Editorialul comentează modul în care se promovează Gabriela Firea la televiziunea făcută de soțul Pandele pe banii cetățenilor din Voluntari.

Televiziunea Metropola TV a difuzat aseara, un interviu cu primarul Gabriela Firea, soția edilului din Voluntari. Astfel, bucureștenii și ilfovenii, deopotrivă, au avut ocazia să afle că primarul Firea mergea la treabă în starea de urgență, când ceilalți, adică românii, erau un ”șoricel ascuns sub canapeaua din sufragerie”.

Monolog pe bani publici. În linii mari, asta s-a petrecut, luni seara, în studiourile televiziunii lui Florentin Pandele – Gabriela Firea a avut un monolog excelent, o prestație artistică demnă de scena Teatrului Național.  Iar moderatorul nu a făcut altceva decât să încurajeze, “diafan” – ca să citez un epitet pe care l-a folosit -, evoluția scenică.

Abdicând de la orice spirit critic și chiar de la simțul ridicolului, Adrian Bucur și-a arătat, fără rezerve, admirația față de invitată: i-a lăudat spiritul de fair-play, lista de candidați, activitatea la primărie, proiectele, în contrapondere cu rivalii politici care nu au făcut altceva decât să “pună bețe-n roate”.

Liderii celor două mari partide, PSD și PNL, au închis ușa în nas partidelor-balama (G4media)

Într-un editorial din G4media Dan Tăpălaga observă o premieră în politica românească. De ce au rămas partidele de buzunar, unii dintre ei mici șantajiști de profesie, în afara oricăror înțelegeri la vârf la alegerile locale și, foarte probabil, nu vor mai fi remorcate nici în Parlament?

Dan Voiculescu, Călin Popescu Tăriceanu, Gabriel Oprea și Traian Băsescu au rămas pe tușă cu jucăriile politice aferente, PPUSL, ALDE, UNPR, PMP. Este, orice s-ar spune, o premieră. O șansă pentru simplificarea scenei politice, un pas spre mai multă coerență decizională prin eliminarea partidelor care au făcut din frână/ șantaj/ tranzacție un mod de a face politică.

Inventat de răposatul Dinu Patriciu în urmă cu vreo 15 ani, partidul-balama își propunea să fie mereu la fileu indiferent de putere. Să încline balanța, să fie cu alte cuvinte mereu pe teren și să conteze, indiferent ce partid s-ar afla la butoane.

Câte vreme au contat politic, UNPR, ALDE sau PPUSL (în trecut PUR și PC) au acționat ca frâne, ca furnizori inepuizabili de oportuniști și fripturiști, au reprezentat, pe scurt, colacul de salvare a unor lideri expirați, fără sprijin popular real, dar foarte ambițioși.

Ar fi un pas cu adevărat important dacă precedentul de la locale va fi repetat la alegerile parlamentare, iar partidelor-balama li se va trânti din nou ușa în nas mai scrie Dan Tăpălaga.

Cum arată harta marilor bătălii politice (Hotnews.ro)

Dacă în 2016 PSD-ul condus de Liviu Dragnea a câștigat Bucureștiul și peste jumătate din primăriile reședință de județ, în 2020 lupta dintre stânga și dreapta va fi una acerbă. Partidele de dreapta - PNL, USR-PLUS - s-au coalizat la București, împotriva PSD, prin susținerea candidaturii lui Nicușor Dan și speră să rupă și din fiefurile din tară ale social-democrațiilor.

În bătălia pentru Capitală se remarcă însă lista de consilieri propusă de candidatul PSD Gabriela Firea, care aduce alături de ea politicieni și personalități publice din anii 90. Cei care deschide lista este fostul premier Petre Roman. Pe lista propusă pentru Consiliul General al Municipiului București (CGMB) se regăsesc și Cornel Dinu, Mitică Dragomir, Anghel Iordănescu și Elisabeta Lipă.

Guvernul alocă de șase ori mai mulți bani pentru biserici înainte de alegeri (Newsweek)

În primele șapte luni și jumătate, Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC) a sprijinit financiar lăcașuri de cult cu aproximativ 20 de milioane de lei. La rectificarea bugetară de zilele trecute, Guvernul a alocat o sumă de șase ori mai mare: 124,8 milioane de lei. Anul acesta, Catedrala Mântuirii Neamului a fost finanțată de către Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC) cu suma de 10.304.000 de lei, potrivit Newsweek.