Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine reformează PSD? Toţi oamenii care i-au mâncat din palmă lui Dragnea (Adevărul)

Toţi, dar absoluţi toţi cei 17 lideri care formează noua echipa de conducere a PSD au fost locotenenţii fostului preşedinte Liviu Dragnea.

După ce au ajuns în funcţii înalte, unii s-au revoltat şi au încercat, în zadar, să-l răstorne pe baronul din Teleorman.  Alţii au fost umiliţi de Dragnea, dar apoi au pupat din nou inelul şefului PSD pentru o sinecură.

Acum s-au lepădat de Dragnea şi, chipurile, reformează partidul Marcel Ciolacu, noul preşedinte al PSD, a anunţat desprinderea de trecut şi trecerea într-o nouă eră, în care deciziile politice sunt luate colectiv, nu imperativ, de către ”un tătuc”, aluzie directă la Liviu Dragnea.

Însă noua conducere a PSD, chiar dacă s-a delimitat de fostul preşedinte aflat acum în puşcărie, este, în bună măsură, creaţia politică plăsmuită de Liviu Dragnea. Toţi liderii care propun acum reforma PSD i-au ciugulit din palmă baronului de Teleorman. Sorin Grindeanu, care s-a întors în partid în funcţia de prim-vicepreşedinte, a fost promovat de Liviu Dragnea din funcţia de şef al CJ Timiş direct prim-ministru.

Împreună cu Călin Popescu Tăriceanu, tătucul Dragnea l-a condus pe Sorin Grindeanu la Palatul Victoria, şcolăreşte, în prima zi ca premier. Apoi, Grindeanu a mers pe baltă alături de Dragnea, pescar pătimaş. ”Eu am prins 17 ştiuci şi el 9. Eu cred că e foarte bine pentru un începător care nu pusese niciodată mâna pe o lansetă! La vâsle, un ecologist: Marcel Ciolacu”, scria Dragnea pe Facebook în martie 2017. În iunie 2017, PSD şi-a dat jos propriul guvern (Grindeanu) prin moţiune de cenzură – fapt unic în istoria democraţiei româneşti – după ce Sorin Grindeanu se baricadase în Guvern. ”Avem un fost coleg care bântuie ca o fantomă prin Palatul Victoria, nu mai are legitimitate, nu a avut contribuţii în campanie sau în comunicarea din perioada alegerilor”, spunea primarul general Gabriela Firea, aflată în tabăra lui Liviu Dragnea. Câteva luni mai târziu, disidentul Grindeanu, rămas şomer, s-a întors spăşit la Dragnea şi a fost recompensat cu funcţia de preşedinte al ANCOM, funcţie foarte bine plătită.

Congresul PSD, lumini şi umbre (România Liberă)

La auzul reînfiinţării Biroului Politic, orice ureche obişnuită cu propaganda tresare. Fostul Comitet Executiv al PSD, cunoscut ca CEx, poartă de sâmbătă numele de Consiliu Politic Naţional. Multe şi mărunte s-au întâmplat la Congresul PSD. Pentru că noua conducere să fie aleasă a trebuit mai întâi modificat statutul. Fiindcă, aşa cum postula Paul Stănescu, numele de CEx era toxic, a devenit Consiliul Politic Naţional.

Toate relele pământului ale lui Stalin au fost năşite în  numele Biroul Politic. El era tătucul despre care veni vorba la Congresul PSD. După anunţarea votului pe statut, ne-am mai liniştit. Consiliul Politic Naţional mandatează, între două reuniuni, Biroul Permanent Naţional, care e altceva în PSD decât Politburo-ul de tristă amintire.

În cele din urmă, Marcel Ciolacu ne-a lămurit. Nu va mai exista un tătuc. La începutul discursului, bine structurat, cu enunţuri clare şi măsuri concrete de urmat, aveam temeri. Dar finalul a fost apoteotic. A anunţat că el va răspunde în cazul unui insucces la locale, cea ce niciun tătuc nu ar fi zis.

Răspunderea colegială nu va exista. Aşa s-au liniştit lucrurile. Poate că Victor Ponta a urmărit lucrările cu pop-corn, aşa cum anunţa în urmă cu vreo cinci ani. În amintirea celui ce-a fost şi nu va mai fi, precis că s-a gândit de ce nu şi-a luat şi el un strateg precum Henry Burton. Că azi ar fi pupat toţi trandafirii. Aşa a rămas un guiţător în afara suinei. De ciudă, a aruncat cu pepsi-ul dat la ofertă în televizor. Nu şi-a luat când trebuia un Vasile Dîncu şi acum stă singur în anticamera cu vedere spre insignifiere.

Marcel Ciolacu şi-a tras zâmbetul vag. A urcat pe scenă, precum Bradley Cooper în 2013 la Oscar, după ce a jucat în “Mizerabilii.”

Costumul de azi nu mai e ca şi costumul de ieri. Nici barba de tip Henry Burton nu-i ca ciocul lui V.I. Lenin

Cei din linia a doua au ajuns în linia întâi. Pe front-line. Ceea ce e bine. Loviturile nu le va mai lua singur liderul, ci întreaga trupă, gen. Interesantă abordare pe frontul apărării cetăţii PSD de atacul continuu al preşedintelui şi a vasalilor săi din PNL şi USR. Nu va fi doar Ciolacu omul ţintă.

Topul candidaturilor exotice. De la Bahmuțeanu și Călinescu până la campioana mondială la bikini fitness și Brigitte Pastramă  (Libertatea)

Alegerile electorale, de orice natură ar fi ele, reprezintă o atracție irezistibilă pentru vânătorii de notorietate. Dar parcă și mai irezistibilă este această atracție pentru cei aflați în căutarea notorietății pierdute. De prin showbiz sau sport, artiști, jurnaliști sau simpli “foști”, e înghesuială mare pentru a prinde un loc în lumina reflectoarelor. Libertatea a strâns laolaltă cele mai exotice candidaturi la alegerile locale din septembrie.