Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Începerea școlii, misiune aproape imposibilă (Adevărul)

scoala_5.jpg

Școlile din România vor fi redeschise începând de luni
Școlile din România vor fi redeschise începând de luni

Medicii spun că începerea școlii va veni, inevitabil cu pagube colaterale – cu o creștere a numărului de cazuri de Covid-19. Mărimea acestui val depinde numai de felul în care dascălii și părinții gestionează situația copiilor suspectați că sunt infectați cu noul coronavirus.

Adevărul îl citează pe medicul Adrian Weiner care atrage atenția că vor exista și situații în care unii părinți își vor trimite copiii la școală chiar cu febră pe principiul că poate e doar o răceală. Tot de aici aflăm că Legea Educației a fost modificată astfel încât școala online să aibă suport legal pentru starea de urgență sau asediu. Metodologia trebuie finalizată până pe 7 septembrie.

“Să ne așteptăm că vom tot închide și redeschide școli întregi” (Libertatea)

În Libertatea găsim un avertisment de la un profesor de la Universitatea Babeș-Bolyai, singura instituție de învățământ superior din România inclusă în Topul Shanghai 2020. “Să ne așteptăm că vom tot închide și redeschide școli întregi” avertizează profesorul în sănătate publică. Răzvan Cherecheș explică de ce plexiglasul atașat la bănci îi protejează mai puțin pe elevi decât distanța de minimum un metru, cerută și de Organizația Mondială a Sănătății. Cercetătorul mai spune că “nu are nicio îndoială” că vor fi focare în școli, iar autoritățile trebuie să fie pregătite pentru a le combate rapid și eficient.

Tot reporterii Libertatea au mers la școlile de prin sate unde au observat că începutul noului an va prinde nepregătite foarte multe unități din mediul rural. În școlile de la sate e jale scrie Libertatea cu caractere uriașe pe prima pagină. Pentru mii de copii noul an școlar va însemna întoarcerea la toaletele turcești și minciunile românești.

Educația, eternul domeniu sacrificat (România Liberă)

Mai toți profesorii, elevii și părinții școlarilor sunt îngrijorați de modul în care va arăta anul școlar 2020 – 2021 scrie și Laurențiu Mușoiu în editorialul său din România Liberă. Jurnalistul remarcă faptul că singura care nu pare câtuși de puțin îngrijorată este chiar șefa de la Educație, Monica Anisie.

Aceasta, nu pentru că toate ar fi puse la punct pentru buna desfășurare a noului an școlar, ci pentru domana ministru Anisie este preocupată, în principal, de campania electorală pentru alegerile locale.

Li se aruncă părinților povești, cum că în noul an școlar va curge, nu cu lapte și miere, ci cu tablete și internet. Dar, de unde? Auzim vorbe, dar nu se văd fapte.

Cum ar putea fi deschise restaurantele şi barurile în interior în condiţii de maximă siguranţă (Adevărul)

Un proiect de act normativ care prevede deschiderea restaurantelor şi barurilor în interior a fost depus recent la Camera Deputaţilor, iniţiatorul cerând adoptarea de urgenţă în scopul salvării industriei HoReCa de la faliment.” O parte din antreprenorii din domeniu sunt la un pas de faliment, iar cifrele lor de afaceri s-au prăbuşit. Toţi îşi doresc o gură de oxigen. Prin iniţiativă legislativă, am propus redeschiderea acelor restaurante, baruri, unităţi de alimentaţie publică care au spaţii special amenajate în acest scop în interior – cu păstrarea unor condiţii igienico-sanitare minime, cum ar fi: distanţă minimă de 2 metri între mese, maxim 4 persoane la o masă şi departajarea spaţiului comun prin panouri de separare între mese”, a declarat deputatul Ionuţ Simionca, citat de adevarul.ro

Deși 12.700 de pacienți au raportat mita din spitale, Ministerul Sănătății îngreunează demersurile de sesizare a actelor de corupție (Libertatea)

Până acum, pacientul răspundea la o întrebare și era contactat de Ministerul Sănătății care, după lămurire, reclama eventualele aspecte penale. Acum, ministerul condus de Nelu Tătaru propune ca răspunsul său la reclamarea mitei să fie: ”Vă mulțumim! Vă rugăm să formulați plângere către autoritățile abilitate sau puteți trimite o sesizare la Ministerul Sănătății la adresa de email: [email protected]”!

Peste 12.700 de pacienți au sesizat Ministerului Sănătății, între 2017 și 2019, că doresc să raporteze că li s-au solicitat bani sau atenții în timpul internării. Însă, până în prezent, ministerul nu a demarat nicio acțiune ca urmare a acestor sesizări, invocând ”riscul de pierdere a anonimatului pacientului”. Un ordin de ministru recent publicat, aflat în dezbatere publică până pe 26 august, pune în pericol mecanismul de feedback al pacientului, atrage atenția într-o recentă analiză Observatorul Român de Sănătate, potrivit libertatea.ro.