Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce conține kitul anti-COVID promovat pe Facebook (Mediafax)

Pe rețelele sociale au apărut, recent, informații despre un presupus kit COVID-19, pe care oamenii să îl folosească acasă pentru a se proteja de coronavirus. Medicii avertizează cu privire la informațiile false pe care le conține.

Kit-ul conţine betadină, care să fie folosită pentru gargară, însă medicii avertizează că, folosită în acest mod, substanța poarte produce arsuri grave în cavitatea bucală.

“Betadina este un produs medical care este destinat să fie folosit de către profesionişti în domeniul sănătăţii. Poate să dea arsuri dacă este pusă pe piele o perioadă mai lungă, pe anumite tipuri de răni, pe mucoase, cu atât mai mult pe mucoasa bucală, dacă faci gargară cu ea. Aşa ceva nu este descris medical. Scade încrederea pacienţilor în medici, pentru că, uite, medicii nu au spus de lucrul ăsta, dar au găsit ei pe undeva pe internet şi astfel pun la îndoială recomandările medicale, spun că ştiu ei mai bine”, spune Ovidiu Ciobotaru, medic internist.

În lista propusă pe post de “kit împotriva COVID” pentru acasă, care apare în mai multe postări Facebook, mai apar vitamine, paracetamol şi un cilindru de oxigen. Totuși, aceste informaţii sunt de cele mai multe ori eronate şi vin din partea unor oameni fără pregătire medicală. Specialiştii spun că o alimentaţie echilibrată conţine toate vitaminele de care avem nevoie, nu este necesar să luăm suplimente.

România ignoră o armă anti-COVID, britanicii o fac politică de stat (Adevărul)

Au trecut exact 6 luni de la apariţia primului caz de coronavirus în România, însă, în această perioadă, nu găsim nici măcar o intervenţie, din partea unui oficial, în care acesta să sublinieze importanţa sporită a unui stil de viaţă sănătos, acum, în plină pandemie.   Şi, atenţie, în România sedentarismul şi obezitatea fac ravagii! Cifrele vorbesc de la sine:  6 din 10 adulţi au probleme cu greutatea.

Prin comparaţie, alte ţări au realizat că, până la apariţia unui vaccin sau tratament, pe lângă purtarea măştilor şi distanţarea fizică, mai există o singură soluţie concretă pentru diminuarea efectelor coronavirusului: promovarea unui stil de viaţă sănătos, în rândul populaţiei.   În Marea Britanie, această abordare e cea mai vizibilă, iar asta pentru că, în primul rând, însuşi Boris Johnson, premierul ţării, a simţit ce înseamnă să iei COVID-19, când ai şi multe kilograme în plus. În aprilie, Johnson (56 de ani) s-a îmbolnăvit şi situaţia sa s-a înrăutăţit atât de mult, încât a fost internat la Terapie Intensivă. După ce s-a vindecat, Johnson şi-a schimbat, în primul rând, propriul stil de viaţă! S-a apucat de alergat, şi-a curăţat dieta şi s-a pus pe slăbit. Şi a vorbit, deschis, despre această transformare.

În cadrul proiectului „Better Health“, Guvernul britanic a adoptat o serie de măsuri concrete.

Reclamele la junk-food nu mai pot fi difuzate la TV, înainte de ora 21.00, în ideea că, după această oră, mai puţini copii se află în faţa televizoarelor.  

Încurajarea activităţii fizice, precum mersul la sală, plimbările pe jos, mersul pe bicicletă.   De asemenea, există o propunere pentru ca restaurantele să fie obligate să treacă în meniu şi numărul de calorii, în dreptul porţiilor servite.

Aici însă, există şi opozanţi din rândul celor care susţin că o asemenea decizie ar fi dăunătoare pentru cei care suferă de bulimie sau sunt anorexici.

51 de familii angajate în Primăria Iași. Cea mai mare rețea de nepotism din oraș (ReporterIS)

Nepotismul a creat în Primăria Iași problema clasică în organizațiile în care toți sunt rude: „Nu te poți certa cu nimeni, că poate fi soțul cuiva aflat mai sus în ierarhie”, scrie reporteris.ro. Astfel, eficiența scade. Secretara primarului, Ioana Turtă, a evoluat spectaculos pe scara socială: e și membru CA la Ecopiața, iar din 2017 și-a angajat soțul la Servicii Publice. Cel mai mare clan este al fostei directoare de la SPI: Luminița Sălceanu are noră, doi frați și o cumnată angajați în Primărie.

Mulți soți și soții veniți în funcții-cheie, odată cu ascensiunea lui Mihai Chirica, creează o sectă impenetrabilă, în care nimeni nu dă socoteală pentru faptele sale.

Exemplu: Mihaela Tulică (vară de-a doua și cumătră a lui Chirica), fostă gardian la poartă, a fost pusă șefă la Control Urbanism, unde s-au dat șpăgi cu nemiluita de către mafia imobiliară. E și acum în funcție, scriu jurnaliștii de la ReporterIs.