Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Calculele moțiunii de cenzură: Orban este optimist, USR nu participă la vot, PSD e sigur de victorie iar Ponta acuză un blat (România liberă)

SURSE: Moțiunea de cenzură – PSD va avea probleme cu asigurarea cvorumului de ședință (G4Media) - Leonardo Badea, premierul din sertarul PSD (Adevărul) - Dascăli din toată țara, îngrijorați de deschiderea școlii: „Cine își asumă răspunderea pentru profesorii care nu vor rezista în lupta cu virusul?” (Libertatea) - Cât mai sunt marjele de câştig ale băncilor între dobânzile la creditele noi în lei pentru populaţie şi cele la depozitele noi (Ziarul Financiar)

Calculele moțiunii de cenzură: Orban este optimist, USR nu participă la vot, PSD e sigur de victorie iar Ponta acuză un blat (România liberă)

Moțiunea de cenzură va fi dezbătută și votată astăzi în plenul Parlamentului. Negocierile din weekend au fost aprige iar principalii poli politici, PSD. și PNL, se văd învingători . la adăpostul celor 205 semnături de susținere dar și a promisiunii Pro-România că se va alătura demersului, PSD. savurează deja victoria.

De partea cealaltă a baricadei, Ludovic Orban le-a trimis transmis colegilor liberali din teritoriu să stea liniștiți, moțiunea nu va strânge numărul minim de 233 voturi .

Dacă UDMR nu anunțat cum și dacă va vota, USR, partenerul liberalilor la alegerile locale în capitală, nu va participa la votarea moțiunii. Tentativa PSD. de a provoca o criză politică cu trei luni înaintea alegerilor la termen eu dovadă de iresponsabilitate pe care nu intenționam să o încurajăm în niciun fel, a scris Dan Barna duminică pe Facebook .

Victor Ponta, liderul Pro România, acuză PNL și PSD că s-au înțeles în ceea ce privește votul moțiunii de cenzură iar Guvernul Orban va rămâne la guvernare.

 

SURSE: Moțiunea de cenzură – PSD va avea probleme cu asigurarea cvorumului de ședință (G4Media)

PSD va avea probleme cu asigurarea cvorumului de ședință la moțiunea de cenzură programată luni în plenul Parlamentului, au declarat pentru G4Media.ro multiple surse parlamentare.

Astfel, pe lângă absențele parlamentarilor PNL, USR și PMP – care au anunțat public că nu vor participa la ședință, PSD ar putea înregistra absențe atât din rândul propriilor parlamentari, cât și de la aliați.

Cvorumul de ședință pentru camerele reunite ale Parlamentului este de 233, iar grupurile PSD din Camera Deputaților (138) și Senat (71) numără doar 209 parlamentari.

 

Leonardo Badea, premierul din sertarul PSD (Adevărul)

În cazul în care moţiunea de cenzură va trece luni de votul Parlamentului, Marcel Ciolacu îl va propune pentru funcţia de premier pe Leonardo Badea, fost parlamentar PSD, în prezent viceguvernator al Băncii Naţionale. Preşedintele Klaus Iohannis va avea ultimul cuvânt. Absolvent al Facultăţii de Finanţe la ASE Bucureşti, Leonardo Badea a fost ales senator de Dâmboviţa în 2012 din partea PSD (pe listele USL), fiind unul dintre apropiaţii lui Adrian Ţuţuianu, la acea vreme preşedinte al CJ Dâmboviţa. La alegerile parlamentare din 2016, Badea este ales deputat, tot în Dâmboviţa, apoi e recompensat de Liviu Dragnea cu funcţia de preşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, însă rămâne în Parlament doar jumtate de an.

În vara anului 2017, Leonardo Badea ajunge preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), tot cu sprijinul lui Dragnea. La ASF, Badea a încasat o leafă exorbitantă: aproape 15.000 de euro lunar. Între timp, protectorul său politic, Adrian Ţuţuianu, a fost dat afară de Liviu Dragnea din PSD şi a ajuns la ProRomânia. Leonardo Badea a demisionat după doar doi ani de la şefia ASF, însă a avut grijă să-şi aranjeze înainte o nouă sinecură cu prestigiu. În toamnă anului trecut, a fost susţinut de PSD pentru funcţia de viceguvernator al BNR, unde încasează ”doar” 13.000 de euro lunar, iar mandatul e de cinci ani.

 

Dascăli din toată țara, îngrijorați de deschiderea școlii: „Cine își asumă răspunderea pentru profesorii care nu vor rezista în lupta cu virusul?” (Libertatea)

Mai sunt două săptămâni până la începerea școlii și sunt zeci de întrebări fără răspuns. Ale elevilor, părinților, profesorilor și directorilor de școală.

Patru profesori din orașe diferite ale țării au povestit pentru „Libertatea” care le sunt temerile legate de începerea școlii. Toți și-au exprimat îngrijorarea pentru colegii lor care au probleme de sănătate și care fără să fi fost întrebați, trebuie să revină la catedră.

Își doresc cu toții ca școlile să se deschidă, dar cer măsuri coerente, clare. Ba chiar, unii dintre ei și-ar fi dorit ca venirea în clase să se facă etapizat, pe grupuri mai mici și învățământul online să alterneze cu cel clasic.

 

Cât mai sunt marjele de câştig ale băncilor între dobânzile la creditele noi în lei pentru populaţie şi cele la depozitele noi. În iunie, marja a urcat la 5,76 puncte, după ce în aprilie scăzuse la minimul ultimilor 5 ani (Ziarul Financiar)

Băncile au acordat în S1/2020 credite noi retail în lei cu o dobândă medie între 6,67% şi 8,05%. La depozite, dobânda medie a oscilat între 1,75% şi 1,93%.

Băncile de pe piaţa ro­mânească au practicat în primul semestru (S1) din anul 2020 pe segmentul populaţiei un nivel al marjei de câştig - diferenţa dintre do­bânda activă la creditele noi în lei şi do­bânda pasivă la depozitele noi în lei - cuprins între 4,91 şi 6,13 puncte pro­centuale, în scădere faţă de nivelurile din prima jumătate a anului 2019, dar comparabile cu cele din semestrul al doilea de anul trecut.

 

 

 

 
Revista presei românești - 31 august 2020