
Presa românească
Ce aflăm din eșecul moțiunii de cenzură despre Marcel Ciolacu, Klaus Iohannis, PSD și PNL (G4Media)
dan-tapalaga.jpg

Cinci motive pentru care nu a căzut Guvernul Orban. Şi unul suplimentar (Adevărul)
Moţiunea de cenzură împotriva guvernului liberal a rămas un act ratat, o înfrângere tehnică, din lipsă de cvorum pentru PSD. Politic, spectacolul a fost gândit pentru congresul social-democraţilor, dar odată îndeplinit scopul, alegerea lui Marcel Ciolacu în fruntea partidului, moţiunea devenise un lest de care social-democraţii aveau nevoie să se debaraseze cu pierderi cât mai mici de imagine, scrie jurnalistul Ion M. Ioniță în editorial.
Ce ar fi însemnat dărâmarea Guvernului?
PSD s-ar fi pus singur în situaţia de a deconta o criză politică declanşată doar cu câteva săptămâni înainte de alegerile locale şi cu mai puţin de trei luni înainte de alegerile parlamentare. În plină criză sanitară şi într-o situaţie economică foarte îngrijorătoare, ar fi fost extrem de greu pentru PSD să înlăture acuzaţiile că aruncă ţara în aer doar dintr-un capriciu politic.
În al doilea rând, moţiunea nu avea niciun rost pentru că preşedintele ţării a fost extrem de clar, nu va nominaliza pentru funcţia de premier nicio persoană propusă de PSD. Ludovic Orban ar fi rămas premier până la alegeri.
În al treilea rând, moţiunea ar fi făcut un serviciu PNL. Strategia câştigătoare în vremuri de criză este să transformi guvernarea în ţintă în care să tragi din toate poziţiile.
În al patrulea rând, PSD a fost lăsat să sară singur în piscina fără apă de aliaţii săi foarte vocali. Pro România este un PSD mai mic, dar care vrea să ia o bucată cât mai consistentă din electoratul comun cu fratele mai mare. Victor Ponta nu are nimic de pierdut, el vrea voturile fostului său partid. Ca urmare a pedalat cât a putut pe ideea moţiunii, ca apoi să acuze PSD de blat cu PNL. ALDE nu mai reprezintă nimic şi pe nimeni, scopul lui Tăriceanu fiind doar supravieţuirea politică personală. UDMR nu avea niciun interes în dărâmarea Guvernului Orban, gândindu-se la să intre într-o majoritate parlamentară cu PNL şi deci în noul guvern de după alegerile din decembrie. Iar Grupul Minorităţilor este ataşat guvernării până nu simte în mod clar un semn de schimbare.
În al cincilea rând, Ludovic Orban şi PNL au folosit pârghiile avute la dispoziţie pentru a convinge un număr suficient de parlamentari că le va fi mai bine cu PNL, decât cu PSD.
Dincolo de toate astea, Marcel Ciolacu a vrut să se dea mare înainte de congres şi a iniţiat o moţiune ce a sfârşit în penibil.
Ce aflăm din eșecul moțiunii de cenzură despre Marcel Ciolacu, Klaus Iohannis, PSD și PNL (G4Media)
PSD-ul lui Marcel Ciolacu nu a reușit, luni, să strângă suficienți parlamentari pentru a dezbate și vota moțiunea de cenzură. Deși se lăuda acum câteva zile că are 250 de voturi în buzunar, din cele 233 necesare, în plenul Parlamentului au fost prezenți luni după amiaza doar 226 de parlamentari de la PSD și Pro România. Ciolacu nici măcar n-a mai ajuns în ring. Bătălia cu Orban s-a încheiat înainte să înceapă.
Au lipsit cinci parlamentari de la PSD, între care Carmen Dan și Cătălin Rădulescu, apropiați ai fostului președinte, Liviu Dragnea. În cazul celorlalți, PSD acuză PNL că i-a cumpărat la bucată. Întrebat dacă se vor regăsi pe listele liberalilor pentru viitorul Parlament, Ludovic Orban a evitat să dea un răspuns clar. Foarte probabil că și-au cumpărat un nou manadat sau alte privilegii.
Ce aflăm important din acest episod este că majoritatea toxică din Parlament, pe care liberalii și președintele Klaus Iohannis o tot invocă pentru a-și scuza neputința la guvernare poate fi, la o adică, destructurată. Când s-a pus problema să-și apere scaunul guvernării, Ludovic Orban și Klaus Iohannis au găsit repede soluții. De unde putem trage concluzia că PSD n-a dispus niciodată de o majoritate reală după ce a pierdut guvernarea.
Mai trebuie analizat cu atenție modul în care Cotroceniul s-a raportat la moțiunea de cenzură. În prima fază, înainte de Congres, a transmis pe toate canalele informale mesajul că Guvernul Orban riscă să pice în mod real, că Marcel Ciolacu are voturile necesare. După Congresul PSD planul pare să se fi schimbat radical. Klaus Iohannis a ținut să sublinieze, luni, în ziua votului, în mod complet neuzual, poziția sa fermă împotriva moțiunii de cenzură. Aici nu putem ști dacă moțiunea a fost o capcană întinsă liderului PSD sau un act de prostie politică pur sânge.
Tot ce putem constata este că președintele Klaus Iohannis este un jucător foarte discret, dar jucător, mult mai eficient decât predecesorul său, iar premierul Ludovic Orban pare să aibă destul de mult noroc. I-au trecut destule gloanțe pe lângă ureche.
Textul integral, semnat de jurnalistul Dan Tăpălagă, aici.
Criza locurilor de muncă a afectat mai ales femeile (Ziarul Financiar)
Rata şomajului a crescut în luna iunie 2020 cu 36% în România, prin comparaţie cu iunie 2019, însă femeile au fost cele mai afectate.
Două treimi din persoanele care au intrat în şomaj în ultimul an sunt femei, iar numărul femeilor şomere a crescut cu 50% din cauza pandemiei. Numărul de femei în şomaj a crescut în iunie 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 48%. Şomajul printre bărbaţi a crescut cu 16%.
Comisia Națională de Strategie și Prognoză anticipează că numărul mediu al salariaților va scădea doar cu 1,6% anul acesta, până la 5.070.000 de angajați, iar pentru 2021 comisia se așteaptă la o creștere cu 1,8% a numărului de salariați până la 5.162.000.