Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peste 2.100 de elevi din localitățile aflate în scenariul roșu nu au niciun dispozitiv pentru a participa la școala online (Edupedu)

crayons-1209804_1280.jpg

Peste 2.100 de elevi (18%) din localitățile aflate în scenariul roșu nu au niciun dispozitiv pentru a participa la școala online, iar 56% au doar telefoane, arată o analiză Edupedu.ro
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Calvarul unei asistente medicale din Iași care se luptă de o lună cu virusul, dar nu-și poate lua concediu medical, chiar dacă testul e pozitiv (Libertatea) - Fie criza cât de rea, iresponsabilitatea bugetară continuă (Adevărul) - Industria auto accelerează în plină pandemie (Ziarul Financiar) - Maximi! (Gazeta Sporturilor)

ANALIZĂ Peste 2.100 de elevi (18%) din localitățile aflate în scenariul roșu nu au niciun dispozitiv pentru a participa la școala online, iar 56% au doar telefoane (Edupedu)

Aproape 18% din cei peste 11 mii de elevi care învață în cele 43 de localități – comune și orașe mici – aflate în scenariul roșu, nu au niciun fel de dispozitiv pe care să facă școală online, arată o analiză Edupedu.ro. În aceste localități rata de infectare depășește pragul de 3/1.000 de locuitori, potrivit datelor anunțate luni de Ministerul Sănătății. Elevii trebuie să urmeze școala 100% online (scenariul 3 sau scenariul roșu), conform reglementărilor actuale. Recordul îl deține orașul Târgu Ocna din Bacău, unde aproape 500 de elevi nu au dispozitive, potrivit datelor de la Ministerul Educației.

 

Calvarul unei asistente medicale din Iași care se luptă de o lună cu virusul, dar nu-și poate lua concediu medical, chiar dacă testul e pozitiv (Libertatea)

Peste 90% dintre bolnavii de COVID fac forme ușoare, susțin studiile din toată lumea. Fie au fost de la început asimptomatici, fie devin asimptomatici, iar legea românească le cere ca după 14 zile să revină la muncă, după un test negativ. Numai că mulți se simt slăbiți sau le reapar teste pozitive. În acel moment, ei intră într-un vortex al confuziei: angajatorii nu-i primesc, dacă au test pozitiv, iar sistemul sanitar spune că nu-și pot prelungi concediul medical, pentru că, de fapt, pot munci și nu mai sunt infecțioși.

Asistenta medicală de la Iași, în vârstă de 39 de ani, este pozitivă la coronavirus după 31 de zile de la debutul simptomelor.

Carmen Dorobăţ, directorul Spitalului de Boli Infecţioase “Sf Parascheva”, a declarat pentru Libertatea că a mai avut cazuri de acest gen.

“Acest virus se pare că are această calitate, cu ghilimelele de rigoare: rămâne cantonat undeva în organism, la unele persoane, ca virusul herpetic, de exemplu. El se reactivează în anumite condiţii şi de aceea există posibilitatea ca o persoană să aibă asmenea recăderi”.

Ministerul Sănătății precizează că “indiferent de laboratorul emitent al unui test pozitiv”, DSP efectuează ancheta epidemiologică şi va emite decizia în baza căreia se va emite concediul medical, de către medicul curant sau medicul de familie, după caz. Cu alte cuvinte, DSP-urile ar putea debloca situațiile, au această autoritate. Numai că ele sunt dintre cele mai ocupate instituții românești din această perioadă.

 

Fie criza cât de rea, iresponsabilitatea bugetară continuă (Adevărul)

Jurnalistul Ion M. Ioniță scrie în editorial că PSD s-a refăcut rapid după eșecul moțiunii de cenzură și a revenit cu bomba creșterii pensiilor cu 40 la sută din acest an și cu majorarea anticipata salariilor profesorilor. Era suficientă doar una dintre cele două măsuri pentru a arunca România în teritoriul țărilor nefrecventabile pe piețele financiare. Dacă cele două măsuri se transformă în lege și intră în vigoare, lucrurile iau o turnură foarte periculoasă .

Creșterea cheltuielilor prin majorarea pensiilor și salariilor învățământ nu poate avea altă sursă de finanțare decât împrumuturile. În ritmul la care s-ar ajunge de creștere a îndatorării, la capătul drumului, nu foarte îndepărtat, nu poate fi decât o soartă similară cu a Greciei de acum câțiva ani. Dar atunci va fi prea târziu pentru ca responsabilii dezastrului să mai dea socoteală în vreun fel.

Președintele Iohanis ar putea întoarce legea, dar asta nu ar face decât să mai treacă timpul. Până la urmă, dacă obiecțiunile președintelui sunt respinse, legea va ajunge la Monitorul Oficial.

Perspectiva alegerilor spulberă și ultima urmă de rațiune în mintea celor care consideră că trebuie „să dea” pensii și salarii pentru a lua voturi.

Integral în ziar.

 

Industria auto accelerează în plină pandemie (Ziarul Financiar)

La doar două zile de când Daimler a anunţat oficial că majorează producţia de cutii de viteze de la Sebeş, Dacia vine cu noile Logan şi Sandero, Ford accelerează producţia de motoare şi pregăteşte Puma ST, iar Iveco Defence va produce camioane pentru armată în judeţul Dâmboviţa.

Industria auto din România, un business de peste 30 de miliarde de euro anual cu aproape 250.000 de salariaţi şi 14% din Produsul Intern Brut (PIB), apasă puternic acceleraţia începând cu a doua jumătate a acestui an, notează publicația.

 

Maximi! (Gazeta Sporturilor)

Echipa națională a obținut în Liga Națiunilor o victorie senzațională la Klagenfurt, 3 la 2 în fața reprezentativei Austriei, a urcat pe primul loc în grupă și privește cu mai mult curaj barajul de pe 8 octombrie cu Islanda.

 
Revista presei românești - 8 septembrie 2020