Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Școlile nimănui (SpotMedia)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu
Sursa imaginii: 
spotmedia.ro

Primăria Capitalei își promovează realizările la tv în plină campanie electorală a Gabrielei Firea. 600 de spoturi pe cinci televiziuni, în doar șapte zile (Libertatea) - Dosarul polițiștilor „ciorbari“ (Adevărul) - Revoluţie pe piaţa muncii: munca de acasă devine noua normalitate pentru companii şi după terminarea pandemiei de COVID-19 (Ziarul Financiar) - <<Diavolul>> Tătă (Gazeta Sporturilor)

Școlile nimănui (SpotMedia)

"Fiecare școală ar trebui să comunice astăzi foarte clar părinților, cu avizul Inspectoratelor și al DSP-urilor, cum începe cursurile pe 14 septembrie. În fapt, în multe cazuri, situația este departe de a fi clară, iar autonomia este o glumă proastă", scrie Ioana Ene Dogioiu.

"(...) Sunt directori care s-au priceput să se pregătească excepțional pentru învățământul hibrid, care e cel mai complicat, și directori care nu s-au priceput.

Dar că vor fi și ”repetenți” era de așteptat cât timp până acum 6 luni sistemul era complet centralizat. Cine i-a verificat cum se pregătesc, cine le-a cerut periodic o dare de seamă? Așa cum ar fi trebuit să i se ceară și directorului ONAC pentru licitația privind tabletele.

O auzeam pe dna ministru Anisie extrem de enervată la Digi24 spunând că s-a săturat să audă doar critici, nu și soluții. Ceea ce dna pare să nu fi înțeles încă este că soluțiile sunt datoria domniei sale și dreptul părinților. Așa cum cum datoria părinților este să îi plătească domniei sale salariul.

Da, propuneri de perfecționare, de șlefuire sigur că sunt de dorit, dar soluțiile de principiu, monitorizarea, trebuie să aparțină ministerului. Iar soluțiile din ghidurile ministerului sunt pe alocuri sinistre.

Ce soluție e aceea ca un copil care vine la școală să stea 7 ore exclusiv în sala de clasă cu excepția celor 5 minute în care se poate duce la toaletă? Este inuman și asta va crea o adversitate a elevilor, care vor dori să scape de pușcărie. Dna ministru ar putea să stea 7 ore într-o încăpere cu mască pe față continuu?

Fapt e că în școlile cu directori slabi, nimeni nu știe nimic: câți copii în clasă, cum vor fi împărțiți, pentru că apar complicații cu grupele de limbi străine, cum se vor transmite orele acasă, cum vor merge copiii la toaletă. Nimic. Și în fața acestui nimic, unii părinți aleg adeverința medicală cu orice preț și risc.

Ceea ce va pune o presiune uriașă pe medicii de familie, care în caz de refuz vor fi puși la zid de părintele speriat".

În concluzie, notează ziarista, "Nu știu ce va ieși din povestea anului școlar. Dar experimentul acesta nu este al descentralizării. Este unul al pasării de responsabilitate, al derobării de răspundere, al eșecului managerial grav. Pe care însă nimeni din zona puterii nu îl vede, nici premierul, nici președintele".

Integral, pe spotmedia.ro.

 

Primăria Capitalei își promovează realizările la tv în plină campanie electorală a Gabrielei Firea. 600 de spoturi pe cinci televiziuni, în doar șapte zile (Libertatea)

1.850.000 de lei pentru “activități de marketing și promovare” au început să fie cheltuiți pe Primăria Capitalei, în cadrul unei campanii care se va încheia chiar în ziua alegerilor locale, pe 27 septembrie!

Un spot promovează consolidarea clădirilor istorice, iar celălalt, lucrările de infrastructură pentru poduri și pasaje.

Contactat de Libertatea, șeful Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Mitulețu-Buică, susține însă că acest gen de reclamă nu este încadrat în zona propagandei electorale.

Legea ar interzice reclama doar dacă “se referă în mod direct la un candidat”

Cristina Pocora, membră în Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), susține însă că acest tip de publicitate este “foarte discutabil”, pentru că “atunci când privești astfel de reclame pe perioada campaniei electorale, ele te duc cu mintea la primarul în funcție, chiar dacă ele vorbesc despre primărie”.

 

Dosarul polițiștilor „ciorbari“ (Adevărul)

„Adevărul“ a obţinut stenogramele folosite ca probe de DNA într-un dosar care a umplut de ruşine Poliţia Română. Opt poliţişti rutieri, printre care şi şeful Biroului Rutier din Iaşi, sunt acuzaţi de luare de mită după ce ar fi primit gratis, de la un restaurant din oraş, ciorbe, pizza, aripioare de pui.

Târgul dintre poliţişti şi cei de la restaurant era simplu: în schimbul unor porţii de mâncare, agenţii închideau ochii atunci când şoferii-curieri ai restaurantului încălcau regulile de circulaţie.

Practic, opt apărători ai legii și-au vândut onoarea pentru o zeamă caldă.

 

Revoluţie pe piaţa muncii: munca de acasă devine noua normalitate pentru companii şi după terminarea pandemiei de COVID-19 (Ziarul Financiar)

Cele mai mari două bănci din România, BT și BCR, mari angajatori precum Bosch, Michelin, centre de servicii sau dezvoltare IT spun că vor extinde telemunca și în “noua normalitate postpandemică”.

În timp ce companiile de consultanță imobiliară speră ca ponderea salariaților care revin la birou să urce spre 80-90% la finalul anului 2020, tot mai multe companii spun că modul de lucru implementat acum va fi extins şi după ce nu va mai fi pandemie.

În România, circa 18,4% dintre angajaţi au început să lucreze de acasă ca urmare a pandemiei de COVID-19, conform unui raport al Eurofound (Fundaţia Europeană pentru Îmbu­nătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă).

Media europeană a celor care au început să lucrze remote ca urmare a acestei situații este de 36,8%.

 

<<Diavolul>> Tătă (Gazeta Sporturilor)

Ciprian Tătărușanu va efectua azi vizita medicală, apoi va semna un acord pe 3 sezoane cu AC Milan. Portarul de 34 de ani e transferat la celebra grupare lombardă ca rezervă a lui Donnarumma și va avea același salariu stagional ca la Lyon, 1,2 milioane de euro.

 
Revista presei românești - 10 septembrie 2020