Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Şcolile se închid înainte să se redeschidă (Adevărul)

tabla.jpg

Mai multe şcoli şi grădiniţe din ţară, dar şi din Capitală, au anunţat că luni nu-şi vor deschide porţile pentru copii după ce au înregistrat mai multe infectări cu noul coronavirus în rândul profesorilor.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Decizii pe ultima sută de metri, înainte de redeschiderea școlilor: Exectivul alocă 100 de milioane de lei pentru laptopuri și ia măsuri pentru conectarea la internet a 3.150 de unități de învățământ (Hotnews.ro) - Justiţia română a rezolvat traficul de oameni: a scos procesele de pe portalul instanţelor! Numele traficanţilor şi condamnările au devenit secrete, “pentru a proteja identitatea victimelor” (Libertatea) -  Deşi au fost anunţate de premier şi preşedinte la începutul lui iulie, programele de granturi de 1 mld. euro pentru IMM-uri nu pot fi accesate, iar cel mai apropiat termen pentru a avea o platformă funcţională este 25 septembrie (Ziarul Financiar)

Decizii pe ultima sută de metri, înainte de redeschiderea școlilor: Exectivul alocă 100 de milioane de lei pentru laptopuri și ia măsuri pentru conectarea la internet a 3.150 de unități de învățământ (Hotnews.ro)

Deși școlile vor fi redeschise săptămâna viitoare, guvernul a decis abia acum alocarea a 100 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru ca inspectoratele şcolare judeţene să cumpere laptop-uri şi materiale sanitare, constituind astfel stocuri de rezervă, pe care să le poată pune la dispoziţia unităţilor şcolare care solicită acest lucru. Exectuivul a mai aprobat și un memorandum care prevede măsuri pentru conectarea la internet a 3.150 de unităţi şcolare, din cele aproape 5.900 care nu au acces la internet în prezent.

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunţat că, în şedinţa de Guvern de joi, au fost adoptate mai multe acte normative care vizează începerea în bune condiţii a anului şcolar, fiind alocate sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor în acest sens.

 

Şcolile se închid înainte să se redeschidă (Adevărul)

Nici nu a început încă şcoala, şi mai multe şcoli şi grădiniţe din ţară, dar şi din Capitală, au anunţat că luni nu-şi vor deschide porţile pentru copii după ce au înregistrat mai multe infectări cu noul coronavirus în rândul profesorilor.

Cu toate că Bucureştiul se încadrează în scenariul galben, având o incidenţă de 1,12 cazuri la mia de locuitori, problemele au început deja să apară, iar unele unităţi de învăţământ vor intra în noul an şcolar în scenariul roşu, după confirmarea unor cazuri de infectare cu noul coronavirus în rândul personalului şcolilor. Astfel, trei şcoli şi o creşă din Capitală sunt închise după ce mai multe cadre didactice au fost depistate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2. În toate situaţiile, unităţile au fost închise pentru 14 zile, interval în care se vor lua măsuri de igienizare. Numai la Şcoala Gimnazială „I.G. Duca“ din sectorul 5 al Capitalei au fost înregistrate trei cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar elevii vor desfăşura doar cursuri online în primele două săptămâni, potrivit ISMB. În judeţul Cluj, din totalul de 423 de unităţi şcolare, 8 vor începe anul şcolar exclusiv în online.

În Prahova, unul dintre judeţele care înregistrează cele mai multe cazuri de COVID-19 la nivel naţional, peste 400 de şcoli au propus începerea cursurilor în scenariul verde, iar peste 220 în cel galben, în timp ce numai nouă unităţi şcolare ar urma să înceapă anul conform scenariului roşu.

 

Justiţia română a rezolvat traficul de oameni: a scos procesele de pe portalul instanţelor! Numele traficanţilor şi condamnările au devenit secrete, “pentru a proteja identitatea victimelor” (Libertatea)

Toate dosarele de trafic de minori şi de trafic de persoane au dispărut, de câteva zile, de pe portalul instanţelor. Numele inculpaţilor, termenele proceselor şi condamnările, în cazurile deja finalizate, au devenit secrete. Nimeni, nici presa, nici opinia publică, nu o să mai ştie cine sunt traficanţii acuzaţi, cât se lungesc procesele şi nici ce pedepse primesc ei. Motivul? Ministrul Predoiu susține că forurile internaţionale au cerut protejarea identităţii victimelor traficului. Numai că, în loc să anonimizeze numele victimelor sau ale martorilor, autorităţile române au eliminat dosarele cu totul din spaţiul public.

Citiți în articol despre CAZUL ȚĂNDĂREI, în care 25 de traficanţi de copii au fost achitaţi în decembrie 2019 prin decizia definitivă a Curţii de Apel Târgu Mureş, dar și despre dosarul în care în care au fost judecaţi interlopii ce traficau romi în SUA. Potrivit DIICOT, traficanții câștigaseră peste un milion de euro prin trecerea ilegală a graniței dintre Mexic și SUA. După ani de investigaţii şi procese, cei 7 lideri ai clanurilor craiovene au fost achitați în România. După reapariția cazului în presă, în vara acestui an, unul dintre traficanţi, Luigi Popescu, a fost extrădat în SUA, la cererea autoritățile judiciare americane.

 

Una este prezentarea în PowerPoint şi alta este realitatea: Deşi au fost anunţate de premier şi preşedinte la începutul lui iulie, programele de granturi de 1 mld. euro pentru IMM-uri nu pot fi accesate, iar cel mai apropiat termen pentru a avea o platformă funcţională este 25 septembrie (Ziarul Financiar)

Întreprinzătorii aşteaptă granturile de 1 mld. euro pentru IMM-uri, dar termenul cel mai apropiat e finalul lui septembrie.

Platforma prin care IMM-urile afectate de pandemia de COVID-19 vor putea aplica pentru cele trei scheme de granturi în va­loare totală de 1 mld. euro, promise de guvernul Orban la începutul lunii iulie, va fi funcţională cel mai devreme pe 25 septembrie.

Guvernul condus de Ludovic Orban a prezentat, pe 1 iulie, Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, iar printre măsurile propuse în plan se număra şi oferirea de granturi de sprijin pentru repornirea întreprinderilor. Pe 31 iulie, guvernul a adoptat OUG nr. 130 ce presupune deschiderea a trei scheme de finanţare pentru microîntreprinderi, firme mici şi mijlocii şi PFA-uri, iar pe 6 august Ordonanţa a apărut în Monitorul Oficial. Astfel, suma de 1 miliard de euro este împărţită în trei categorii de granturi: prima, cea a microgranturilor în valoare de 2.000 de euro, se adresează microîntreprinderilor şi PFA-urilor, a doua categorie de granturi este cea pentru capital de lucru prin care antreprenorii pot obţine sume nerambursabile în valoare de până la 150.000 euro, sume destinate IMM-urilor care sunt active în special în sectoarele HoReCa, turism, industrii afectate de pandemia de COVID-19, iar a treia categorie de granturi este cea pentru investiţii, prin care companiile pot obţine între 50.000 şi 200.000 de euro.

Ghidul solicitantului pentru accesa­rea granturilor nerambursabile în valoare de 1 miliard de euro a fost lansat în consultare publică pe 11 au­gust, iar perioada de consultare publică s-a încheiat încă de pe data de 24 august.

Revista presei românești - 11 septembrie 2020