Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Minciunisie. Promisiunile cu picioare scurte din Educaţie (Adevărul)

anisie.jpg

"Adevărul" scrie astăzi despre trei dintre promisiunile neonorate ale ministrului Educaţiei, Monica Anisie.
Image source: 
Facebook/Monica Cristina Anisie

Ministerul Sănătății a cumpărat 5 milioane de măști pentru alegerile locale cu 0,17 lei/buc (Newsweek) - „Colectiv - negru pe alb”, versiunea patronilor clubului, la 5 ani de la incendiu (Republica) - 5 construcții celebre în lume finalizate mai repede decât metroul din Drumul Taberei (Libertatea)

Minciunisie. Promisiunile cu picioare scurte din Educaţie (Adevărul)

După şase luni în care s-au făcut multe promisiuni, şcoala a început cu aceleaşi probleme, plus povara regulilor sanitare impuse de pandemie. Autorităţile au scos pe bandă rulantă ordine de urgenţă care, din pix, au rezolvat toate problemele arzătoare din sistem: şi tabletele necesare pentru învăţământul online, şi materialele sanitare din şcoli, şi containerele sanitare pentru unităţile de învăţământ cu toalete în curte şi fără apă curentă, şi posturile de medici şi asistenţi şcolari, dar şi reducerea numărului de ore petrecute de elevi la şcoală, şi un program mai prietenos pentru elevii din anii terminali. Realitatea este însă cu totul alta.

Despre promisiunile neonorate ale ministrului Monica Anisie pe larg în ziarul de azi.

 

Trei provocări despart România de stabilizarea numărului de infectări (Adevărul)

Începerea şcolilor, alegerile locale şi debutul sezonului rece – în care gripa sezonieră reprezintă o ameninţare în plus faţă de epidemia de COVID-19 – sunt trei dintre provocările sanitare din această toamnă.

Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în ultimele ore din cauza infectării cu noul coronavirus creşte din nou. Ieri au fost înregistrate 51 de decese, în timp ce la Terapie Intensivă se aflau 460 de pacienţi cu COVID-19. Bilanţul total al persoanelor confirmate în România a ajuns la 105.298 de cazuri, după ce în ultimele 24 de ore fuseseră confirmate alte 1.111 de noi îmbolnăviri pe baza a 21.049 de teste efectuate.

Cifrele raportate de Grupul de Comunicare Strategică sunt în scădere uşoară faţă de perioada estivală, când România sărise, uneori, de pragul de 1.200 de infectări pe zi şi avea peste 500 de pacienţi internaţi la ATI. În acest context, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a subliniat că primul val al epidemiei de COVID-19 nu a trecut şi că, dacă se respectă regulile, s-ar putea ca numărul de cazuri să scadă în a doua jumătate a lunii octombrie sau în noiembrie.

Continuarea în Adevărul.

 

Ministerul Sănătății a cumpărat 5 milioane de măști pentru alegerile locale cu 0,17 lei/buc (Newsweek)

Ministerul Sănătății urmează să semneze un contract de 850.000 lei pentru achiziționarea a cinci milioane de măști de protecție pentru a fi distribuite gratuit secțiilor de vot din întreaga țară. Prețul de achiziție este de doar 0,17 lei pentru fiecare mască de protecție.

Contractul urmează să fie semnat în termen de zece zile cu firma Techtex, parte a grupului Taparo. Dacă procedura de achiziție va fi contestată, membrii secțiilor de vot riscă să rămână fără măști.

Surse din cadrul MS au declarat, sub protecția anonimatului, că în cursul zilei de marți a fost finalizată procedura privind achiziția de măști pentru secțiile de votare la prețul de 0,17 lei bucata. „A fost anunțat câștigătorul, Grupul Taparo, care a venit cu prețul de 0,17 lei pe mască și a stricat toate afacerile controversate din Ministerul Sănătății. Conform anunțului de participare, prețul estimat al unei măști a fost de 0,67 lei, dar au vrut să crească prețul la peste un leu. Nu știu pentru cine pregăteau ei contractul”, spun surse din cadrul MS.

 

„Colectiv - negru pe alb”, versiunea patronilor clubului, la 5 ani de la incendiu (Republica)

Foștii administratori ai Clubului Colectiv - Costin Mincu, Alin Anastasescu şi Cătălin Gancea - vorbesc în interviul documentar „Colectiv - negru pe alb” despre modul în care funcționa clubul Colectiv și cauzele care au dus la producerea incendiului din octombrie 2015.

„Acest interviu este plecat din nevoia de a lămuri întrebările apărute în legătură cu funcționarea nelegală și neconformă a clubului. Noi, administratorii clubului Colectiv, vă rugăm să considerați acest interviu ca fiind un drept la replică pentru acuzele care ni s-au adus în spațiul public în cei aproape 5 ani de la tragedie”, se arată în documentar.

Potrivit foștilor administratori ai clubului, în cei doi ani cât a funcționat Colectiv, mai multe instituții au controlat clubul, printre care Primăria Sector 4, Poliția Locală și I.S.U.

„La 30 octombrie 2015 clubul funcționa legal în baza autorizației și avizului de funcționare emise de statul român, prin Primăria Sector 4”, susțin patronii Colectiv în interviul-documentar.

Filmarea de pe Vimeo are o durată de o oră și 21 de minute și poate fi urmărită AICI.

 

5 construcții celebre în lume finalizate mai repede decât metroul din Drumul Taberei (Libertatea)

9 ani a durat construcția metroului din Drumul Taberei, parte a magistralei de metrou M5 din București. La nivel mondial, majoritatea construcțiilor importante au fost finalizate într-o perioadă mult mai scurtă.

Reddit, site-agregator și rețea de socializare, unde membrii înregistrați pot plasa conținut, a identificat câteva edificii importante din lume, toate cu o durată de finalizare mai scurtă decât metroul din Drumul Taberei.

De exemplu, Golden Gate Bridge - cel mai fotografiat pod din lume - a fost construit în 4 ani (1933-1937).

Construcția faimosului zgârie-nori Empire State Building, situat în New York, a durat un singur an.

Turnul Eiffel - simbolul Parisului - a fost ridicat în numai doi ani. Și asta s-a intâmplat înainte de 1900.

Turnurile gemene World Trade Center de la New York (puse la pământ de teroriști) și Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume, de 828 de metri, sunt alte exemple de edificii realizate mai rapid decâ Magistrala 5 de metrou din București.

Revista presei românești - 16 septembrie 2020