Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Întrebarea la care Ministerul Sănătății continuă să tacă (Libertatea)

tolo_2.jpg

Jurnalistul Cătălin Tolontan este coordonator editorial Libertatea
Image source: 
site-ul ziarului Libertatea

Edilul excentric care-și terorizează și umilește familia (Adevărul) - Cât de mult costă economia României lipsa educaţiei adecvate (Ziarul Financiar) - Eurothriller (Gazeta Sporturilor)

Întrebarea la care Ministerul Sănătății continuă să tacă (Libertatea)

Jurnalistul Cătălin Tolontan, coordonatore editorial Libertatea, scrie că "România continuă să fie, de departe, țara cu cei mai mulți oameni care mor de COVID din Uniunea Europeană, conform Centrului European de Control al Bolilor. Raportul e actualizat pe ultimele două săptămâni și sunt vizibile doar 14 zile în urmă, dar, așa cum a recunoscut Alexandru Rafila, situația durează de aproximativ două luni.

Exprimate în termeni reali, datele arată că ai între de 10 și de 30 de ori mai multe șanse să mori de COVID dacă locuiești în România decât în majoritatea celorlalte țări europene. Chiar și comparată cu vecinii săi, performanța sistemului nostru de sănătate este execrabilă.

Miercuri, 16 septembrie, România a avut 49 de decese, dublu față de cât au adunat, împreună Polonia (10 morți), Croația (6) și Ungaria (8). Populația lor cumulată este aproape triplă față de cea a României. Ceea ce înseamnă că dacă ești, în medie vorbind, în aceste țări foste comuniste, riști de 6 ori mai puțin să mori de COVID, decât dacă contractezi același virus în România.

Adevărata îngrijorare e că, în timp ce mortalitatea COVID scade accelerat în lume, printre altele datorită tratamentelor și depistării timpurii, la noi tendința nu se aplică. De ce?

Una dintre explicațiile care au început să circule în legătură cu mortalitatea ridicată în România sunt infecțiile nosocomiale...

Recent a fost anunțată moartea de COVID a unui polițist de frontieră, decedat a doua zi după ce a fost depistat. Bărbatul de 48 de ani, din Timiș, a aflat luni că are virusul și a murit marți. Aceasta întârziere în diagnosticare a fost vizibilă încă de la începutul crizei. Raportările zilnice ale Grupului de Comunicare Strategică au conținut frecvent situații în care oamenii mureau, iar abia apoi se afla că au COVID.

Libertatea a cerut în mod repetat autorităților sanitare să spună dacă au o situație a decalajului dintre momentul depistării și cel al deceselor. S-a îmbunătățit situația de acum 6 luni? A crescut timpul pe care bolnavii și medicii îl au la dispoziție pentru tratament? Ministerul Sănătății tace".

Integral în Libertatea, ediția online.

 

Edilul excentric care-și terorizează și umilește familia (Adevărul)

Primarul localităţii Sângeorz Băi, Traian Ogâgău, se află în centrul unui imens scandal, după ce în spaţiul public au apărut două înregistrări în care îşi terorizează familia. Poliţia s-a sesizat în acest caz, iar între timp colegii săi din PNL s-au dezis de el.

 

Cât de mult costă economia României lipsa educaţiei adecvate (Ziarul Financiar)

Un copil născut astăzi în România va atinge doar jumătate din potenţialul de productivitate faţă de cât ar putea avea dacă ar beneficia de servicii de educaţie şi sănătate adecvate, potrivit celei mai recente actualizări a Indexului Capitalului Uman (HCI) al Băncii Mondiale, care măsoară nivelul de dezvoltare al capitalului uman în perioada pre-pandemică, la nivel global.

Indexul, lansat pentru prima dată în 2018, măsoară nivelul de cunoştinţe şi abilităţi, pe care un copil născut astăzi se poate aştepta să îl obţină până la vârsta de 18 ani, luând în considerare riscurile asociate educaţiei şi sănătăţii precare într-o anumită ţară.

Valoarea din România reflectă nevoia unor îmbunătăţiri urgente a rezultatelor în sănătate şi educaţie: un copil din România se poate aştepta să finalizeze 11,8 ani de învăţământ preşcolar, primar şi secundar până la vârsta de 18 ani, comparativ cu 12,6 ani în 2010.

cei care studiază în România obţin un scor de 442 pentru rezultatele învăţării pe o scară în care 625 reprezintă un nivel avansat şi 300 reprezintă un nivel minim.

În ceea ce priveşte sănătatea, procentul tinerilor cu vârsta de 15 ani care vor supravieţui până la vârsta de 60 de ani se ridică la doar 88%, comparativ cu, 93% în Franţa sau 95% în Suedia.

Datele sunt calculate pentru 174 de ţări ce acopereau 98% din populaţia lumii în martie 2020, oferind o referinţă pre-pandemică cu privire la sănătatea şi educaţia copiilor.

 

Eurothriller (Gazeta Sporturilor)

Răsturnări de situație incredibile, două eliminări, 11 penaltyuri și 21 de goluri în cel mai nebun joc al unei echipe românești în cupele europene.

FCSB se califică în turul 3 preliminar al Ligii Europa, unde va întîlni pe Slovan Liberec, dar este decimată: 9 jucători infectați cu COVID, alți 3 accidentați, restul epuizați după un meci care a semănat mai degrabă cu un război.