Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PSD a băgat România în faliment. Dacă lucrurile rămân așa cum s-a votat în Parlament, în 2021 vom avea concedieri masive și creșteri de taxe și de impozite (Republica)

florin_negrutiu.jpg

Jurnalistul Florin Negruțiu
Sursa imaginii: 
republica.ro

Pe ultima sută de metri, PSD aruncă un bolovan în capul guvernului PNL: plus 40% la pensii, plus 100 mld. lei la datoria publică (Ziarul Financiar) - De ce are emoții Nicușor Dan? Un detaliu ignorat, dar care face diferența (HotNews) - Opiniile unui expert internațional în Covid-19 despre situația pandemiei în România și Europa: “Nu cred că vom putea evita un nou lockdown” (Libertatea)

Pe ultima sută de metri, PSD aruncă un bolovan în capul guvernului PNL: plus 40% la pensii, plus 100 mld. lei la datoria publică (Ziarul Financiar)

 

Povestea este simplă. PSD a scris un proiect de majorare a pensiilor – cu 40% în acest an. Proiectul a fost votat în Parlament. A venit criza şi cărţile trebuie refăcute. Dar suntem în campanie electorală. Printr-o ordonanţă de urgenţă de modificare a structurii bugetului, guvernul PNL a decis că poate majora pensiile cu doar 14%. Parlamentul, controlat de PSD, a decis marţi eliminarea articolului privind majorarea pensiilor cu doar 14%. Aşa că pensiile cresc cu 40%.

Problema este că majo­ra­rea pensiilor va îndatora bugetul, în plus, cu 10-15 miliarde de lei în acest an şi cu 60-70 de miliarde de lei în 2021. Iar datoria publică a crescut deja enorm, cu 75 de miliarde de lei în primele şapte luni din an. Nimeni nu finanţează pe termen lung un astfel de parcurs al datoriei, spune economistul Ionuţ Dumitru.

Datele Finanţelor arată că aproape 90% din veniturile consolidate ale statului merg spre pensii, spre salariile bugetarilor şi spre plata dobânzilor la credite.

 

PSD tocmai a băgat România în faliment. Dacă lucrurile rămân așa cum s-a votat în Parlament, în 2021 vom avea concedieri masive și creșteri de taxe și de impozite (Republica)

 

“Cu 5 zile înainte de alegeri, PSD tocmai a mărit în Parlament pensiile cu 40 la sută. Dar de ce nu cu 100 la sută şi mâncare pe viață la tot poporul? Dacă tot bagă țara în faliment, măcar să o facă grandios!, comentează jurnalistul Florin Negruțiu.

“PS. De fapt, știrea nu e că PSD e un partid de o iresponsabilitate criminală și nici că dl. Marcel Ciolacu este analfabet economic („bani sunt... în Fondul de rezervă al Guvernului”). Știrea e că, în condițiile astea, în 2021 vor crește masiv taxele și impozitele pentru toată lumea și vor fi operate concedieri care să susțină creșterea pensiilor. Pentru că-n economie nu-i ca la cantina partidului („fiecăruia după nevoi”), ci e ca la alimentara poporului: „de câți bani, atâta pește”.

 

De ce are emoții Nicușor Dan? Un detaliu ignorat, dar care face diferența (HotNews)

 

“Avansul de 2,5% pe care îl are în sondaje față de Gabriela Firea este departe de a fi liniștitor pentru Nicușor Dan cu câteva zile înaintea alegerilor. A recunoscut-o chiar el. Meciul pe care mulți îl vedeau câștigat la alinierea candidatilor la start se joacă pe ultima sută de metri.

Mulți sunt tentați să spună că lucrurile ar fi fost deja tranșate dacă în campania electorală nu ar fi intrat Traian Băsescu care este acum, practic, un prăduitor al voturilor lui Nicușor Dan. Uitându-ne la imaginea momentului, lucrurile cam așa stau, însă vina nu este a lui Traian Băsescu, ci este vorba mai degrabă de o percepție eronată strategic a tabloului, în asamblu. Pentru că intrarea în competiția pentru București a lui Traian Băsescu, a cărui miză exclusivă, este menținerea PMP pe pragul de 5%, ar fi putut fi transformată într-un avantaj pentru Nicușor Dan.

Nicușor Dan a intrat în cursa Primăria Capitalei cu două mari atuuri. Primul, este candidatul unic celor două partide relevante pe partea dreaptă a scenei politice. Al doilea, nu a fost și nu este un om politic, în sensul în care România a fost obișnuită în ultimii 30 de ani. Primul a fost folosit din plin, cel puțin în retorica de campanie. Al doilea, și cel care putea face diferența, aproape deloc”, notează ziarista Clarice Dinu.

“Nicușor Dan prea puțin a vorbit în această campanie despre ce a făcut și, mai ales, despre ce vrea să facă. Prea puțin s-a auzit pentru cine a intrat în această luptă. Avea mai multe de spus decât Gabriela Firea și mai multe garanții pentru respectarea contractului social. N-a fost să fie.

E greu de spus în acest moment cât vor cântări toate acestea duminică la vot”.

 

Opiniile unui expert internațional în Covid-19 despre situația pandemiei în România și Europa: “Nu cred că vom putea evita un nou lockdown” (Libertatea)

 

Francezul Antoine Flahault este medic în Paris, doctor în biomatematică, fondator de școli de sănătate publică, specialist în modelarea matematică a epidemiilor, lider al unei echipe multidisciplinare la Institutul de Sănătate Globală al Universității din Geneva și una din cele mai importante voci din Europa în domeniul coronavirus.

Acesta este de părere că țara noastră trece deja prin valul al doilea al pandemiei și că, asemenea altor țări de pe continent, probabil se va vedea obligată să instituie o nouă carantină generalizată în iarna care urmează, “pentru că scopul acestei măsuri a fost să evite <<scufundarea>> sistemelor de sănătate și, în special, a terapiei intensive”.

În privința ratei mortalității cauzate de Covid în România, Flahault a afirmat: “Nu aș spune că sunteți într-o creștere exponențială a numărului de cazuri, dar nu sunteți nici într-o zonă de siguranță (..) Sunteți într-o zonă de platou. Nu sunteți în situația multor țări europene unde expotează astăzi numărul de cazuri și nu pot controla asta și asta este îngrijorător. Ceea ce faceți în România pare suficient de eficient încât să țină măcar sub control procesul epidemic”.

Libertatea publică azi interviul cu Antoine Flahault.

 

 

 
Revista presei românești - 23 septembrie 2020