Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Începutul schimbării la față a României (Revista 22)

rodica_culcer.jpg

Rodica Culcer semnează editorialul Revistei 22
Sursa imaginii: 
site-ul revistei

Noii primari nu prea vin la masa pusă, ci mai degrabă la sfârşitul petrecerii, când mai sunt doar nişte chiftele pe masă şi nişte resturi de vin pe fundul sticlei. Va fi complicat (Ziarul Financiar) - Victoria și realismul: Va da drumul Nicușor Dan la apa caldă ? (HotNews) - Cum arată subiectele din 1987 și ’88 pe care Nicușor Dan le-a rezolvat la Olimpiada Internațională de Matematică, unde a obținut 2 medalii de aur “pur”. Radu Gologan: Nicușor a avut la OIM câteva soluții foarte originale (Edupedu.ro)

Începutul schimbării la față a României (Revista 22)

PSD a fost înlăturat din fruntea bucatelor, victoria a fost adjudecată de un nou tip de politician, promovat de regulă de USRPLUS, exponent al unei noi generații, mai tinere și mai educate, scrie jurnalista Rodica Culcer în editorial.

Cei 1,8 milioane de tineri care au venit la vot în plus față de 2016 au făcut diferența (...).

Este încurajator să vezi că politrucii psd-iști au fost învinși de profesioniști capabili, care s-au afirmat în domeniile lor de activitate înainte de a intra în politică: o ingineră născută și școlită în Franța, cu experiența managementului în mari multinaționale, cum este Clotilde Armand, un german „românizat”, cu experiență în administrația publică din Germania, ca Dominic Fritz la Timișoara, sau IT-iști de succes, cu idei și proiecte pentru secolul XXI, ca Allen Coliban la Brașov sau Radu Mihaiu la sectorul 2 (…).

„Mai e mult până departe”, dar drumul s-a deschis.

De mâine noii edili trebuie să-și pună picioarele în apă rece și să înceapă reconstrucția României, care va porni de la orașele mari, nu de la sate. Acelea vor veni și ele din urmă, dar nu imediat, dacă orașele vor merge înainte. Nu va fi ușor, mai ales că succesul USRPLUS obligă PNL să se gândească la o colaborare pe care nu și-o dorește, pentru că impune criterii de selecție cu care Ludovic Orban și echipa sa nu se prea împacă. Dar despre politica de mâine vom vorbi de mâine încolo. Astăzi ne concentrăm pe spărturile din zidul roșu care ne-a blocat atâta vreme și ne bucurăm de noua implicare a tinerilor. Până la urmă, nu este deloc rău!

Integral în Revista 22.

 

Noii primari nu prea vin la masa pusă, ci mai degrabă la sfârşitul petrecerii, când mai sunt doar nişte chiftele pe masă şi nişte resturi de vin pe fundul sticlei. Va fi complicat (Ziarul Financiar)

Se creează după rezultatele alegerilor locale de ieri un pic de euforie, dar ceea ce urmează în România şi în lume din punct de vedere economic nu susţine deloc o perspectivă prea roză.

Cu deficit bugetar de minus 10% din PIB, cu o datorie publică în creştere şi economii globale în derivă, aşteptările electorale nu ar trebui să fie prea mari.

În curând, cineva trebuie să umble la taxe pentru a nu fi într-un total derapaj bugetar, şi nu e mare lucru ca tocmai dreapta să fie nevoită să aplice măsuri de stânga precum creşterea impozitelor pe proprietate sau maşini, dacă cele privind creşterea TVA/accize/impozit pe venit nu vor fi acceptate.

Metrou uşor, tramvaie noi, park and ride, conducte noi pentru Radet– cam toate costă.

Ar fi foarte bine să existe resurse pur şi simplu prin realocare şi oprirea risipei. Dar în cei patru ani de când USR, de la care se aşteaptă acum în sfârşit o reformă a administraţiei locale, are ceva oameni în Consiliul General, nu am văzut forţă şi detalii în analize privind modul de cheltuire a banilor publici aşa cum te-ai fi aşteptat de la oameni din interior totuşi, scrie redactorul șef Sorin Pâslaru.

Continuarea articolului AICI.

 

Victoria și realismul: Va da drumul Nicușor Dan la apa caldă ? (HotNews)

Nicușor Dan este noul primar general al Bucureștiului. Este o victorie așteptată de 12 ani, însă dincolo de euforia momentului, greul abia acum începe. După 12 ani de administrație PSD, Bucureștiul este în colaps, și oricât ne-am dori ca lucrurile să se schimbe repede, să avem peste noapte apă caldă, căldură, să nu mai stăm blocați în trafic, să respirăm aer curat acest lucru nu se va întâmpla. Este nevoie de cel puțin 8 ani ca aceste probleme să fie rezolvate la un nivel decent.

Pornind de la această realitate, nu aștept minuni în următoarele luni, în următorul an, însă aștept de la Nicușor Dan onestitate, o analiză corectă a ceea ce se află acum în primărie, pe ce au fost cheltuiți banii noștri în ultimii ani, o strategie coerentă și o etapizare realistă a proiectelor, astfel încât oamenii să știe la ce să se aștepte și să primească tot timpul informații despre ce s-a făcut și cât mai este de făcut.

Cele mai mari probleme ale orașului în acest moment sunt poluarea, traficul, starea deplorabilă a sistemului de termoficare, mizeria, lipsa autorității, companiile municipale și faptul că aproape 1,5 miliarde lei din bugetul primăriei se duc pe subvenții și ajutoarele date de Gabriela Firea, astfel că pentru investiții rămâne circa 5% din bugetul de 4,1 miliarde lei (cel real, nu estimatul).

Analiza Catiușei Ivanov este disponibilă AICI.

 

Cum arată subiectele din 1987 și ’88 pe care Nicușor Dan le-a rezolvat la Olimpiada Internațională de Matematică, unde a obținut 2 medalii de aur “pur”. Radu Gologan: Nicușor a avut la OIM câteva soluții foarte originale (Edupedu.ro)

Nicușor Dan este primul matematician cu două medalii de aur “pur” la Olimpiada Internațională de Matematică ce ocupă funcția de primar al Bucureștiului. În 1987, primul an în care Nicușor Dan participa la Internaționala de Matematică și obținea punctaj maxim, rezolvând toate subiectele, România ocupa locul 1 pe țări. Edupedu.ro publică subiectele pe care olimpicii le-au avut de rezolvat la OIM în 1987 și 1988 și în fața cărora Dan a obținut medalie de aur cu rezolvare 100% corectă.

Contactat de Edupedu.ro, Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România, iar până anul acesta cordonator al lotului olimpic național, a declarat că “subiectele din anii ’87-’88 (de fapt după 1979) și cele de acum au cam același grad de dificultate. Singura deosebire este poate influența problemelor de tip informatică (influența olimpiadelor de informatică)”.

Întrebat dacă privește rezultatele alegerilor la Primăria Capitalei ca meritocrație sau rezultat politic, Radu Gologan a declarat: “Nicușor a avut la OIM câteva soluții foarte originale. Cred că reușita lui la primăria capitalei i se datorează în mare parte. L-am considerat mereu un exemplu de seriozitate, inteligență și chiar spirit antreprenorial. Bănuiesc că alegătorii au realizat că o persoană inteligentă, calculată, educată poate accesa funcții importante în stat. Soția mea a fost colegă cu el în facultate (de grupă). Și-l amintește ca fiind considerat vedeta anului fără să își piardă modestia și deschiderea în a-și ajuta colegii”.

 
Revista presei românești - 29 septembrie 2020