Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jocul de-a frauda și isteria colectivă (SpotMedia)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu
Sursa imaginii: 
spotmedia.ro

Cod portocaliu de COVID-19 (Adevărul) - Primul român condamnat pentru zădărnicirea combaterii bolilor (Libertatea)

Jocul de-a frauda și isteria colectivă (SpotMedia)

"Pentru binele democrației și pentru sănătatea societății românești ar fi bine că tema fraudării alegerilor, pe care o flutură isteric acum toată lumea, să nu devină principala temă de campanie pentru alegerile parlamentare, care să acopere orice alte subiecte eventual incomode.

Toată lumea țipă fraudă, dar nimeni nu spune, fie pentru că nu știe, fie pentru că nu vrea, că potrivit legii actuale, frauda electorală nu este posibilă decât dacă delegații partidelor sunt proști grămadă sau corupți (...)

Este posibil ca PSD să fi vrut să fraudeze și la sectorul 1, și la sectorul 5 și prin alte părți. Dar legea oferă o extrem de simplă demontare a acestei tentative. Fiecare delegat ia procesul lui verbal, semnat de toți ceilalți, și îl compară cu cifrele din sistem și cu procesul verbal scanat acolo.

E la fel? Se duce să se culce liniștit. Nu e la fel? Sesizează, așa cum a sesizat USR-PLUS în cele 11 secții din S1, să se corecteze.

Este treaba partidelor ca oamenii pe care îi trimite în secții să fie pregătiți, corecți și loiali. Dacă nu sunt, înseamnă că partidul cu pricina are o mare problemă, care îi pune sub semnul întrebării și capacitatea de a performa pe scena politică.

Din perspectiva aceasta, eu cred că nu e deloc în regulă ceea ce au făcut partidele, suite toate pe garduri cu frauda în gură (...)

Nu am să accept niciodată ca un om politic, indiferent de numele lui, de partidul din care face parte, să spună despre alt om: Să fie arestat imediat! Să fie anchetat imediat! Nu, așa ceva mi se pare inacceptabil, demn de epoca Năstase.

Calea corectă e să faci plângere, să aștepți ancheta și dacă te nemulțumește rezultatul, să îl ataci în instanță. Acesta e respectul pentru justiție într-un stat de drept, nu declarații isterice.

Întreb public aici: există vreun delegat al cărui proces verbal să conțină alte date decât cele din sistem, a sesizat acest lucru și corectura nu a fost făcută?

Oameni buni, democrația înseamnă și vot corect, și responsabilitate maximă în raportarea la temele mari și sensibile, la folosirea alertei publice doar atunci când e cazul de alertă publică", scrie Ioana Ene Dogioiu.

Integral AICI.

 

Cod portocaliu de COVID-19 (Adevărul)

Bilanţul total al persoanelor diagnosticate în România cu noul coronavirus a depăşit pragul critic de 2.000 de noi infectări în 24 de ore. Specialiştii spun că ne aflăm în valul al doilea al pandemiei.

În Bucureşti şi la Iaşi nu mai sunt locuri libere la Terapie Intensivă pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, iar la nivel naţional, jumătate din paturile de la ATI sunt ocupate.

Cu cele 2.158 de cazuri noi în 24 de ore raportate ieri, România înregistrează o proporţie alarmantă de 112 cazuri noi la milionul de locuitori. Această cifră este departe de ceea ce se întâmplă în Spania, care se confruntă cu o explozie a îmbolnăvirilor: ultimele cifre disponibile arată 212 cazuri noi la un milion de locuitori, şi a fost solicitat sprijinul armatei. Situaţia este gravă şi în Moldova (206) şi Olanda (175). Şi Franţa are multe infectări: 123 de cazuri noi la milionul de locuitori (situaţie comparabilă cu cea din SUA, unde sunt 130) - iar în mai multe metropole franceze au fost reintroduse restricţii.

 

Primul român condamnat pentru zădărnicirea combaterii bolilor (Libertatea)

De la începutul pandemiei, au fost deschise sute de dosare penale, pentru zădărnicirea combaterii bolilor, pe numele celor care nu respectau măsurile de carantină sau de izolare. Multe dintre dosare au fost clasate de procurori, în altele s-au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, iar pe portalul instanţelor de judecată sunt înregistrate acum 17 procese, în toată ţara. Zilele trecute, Judecătoria Buzău a dat o condamnare într-un astfel de dosar, care din documentarea ziarului poate fi chiar prima din țară.

Viorel G. are 50 de ani şi e din satul Izvoru Dulce, comuna Mereni, Buzău. El e românul judecat şi condamnat de o instanţă, pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

În motivarea sentinţei penale, descrierea faptelor lui pare desprinsă dintr-un film de Kusturica: Viorel G. a fugit din containerul în care fusese internat, a mers pe jos 18 kilometri până-n satul lui, a fost urmărit de poliţişti pe un câmp, iar atunci când ei l-au capturat, s-a zbătut, rupându-le măştile şi mănuşile.

A doua zi după ce a fost prins, bărbatul a primit şi rezultatul la testul COVID: era negativ.

La 10 septembrie, Judecătoria Buzău l-a condamnat pe Viorel G. la 6 luni cu suspendare. Instanța apreciază că fapta inculpatului de a părăsi incinta spitalului fără aprobare, deși prezenta presupuse semne de COVID-19, prezintă un pericol social concret, în condițiile existente la momentul faptei, la starea generală de panică creată de apariția noii infecții și la eforturile depuse de cadrele medicale pentru reducerea posibilităților de răspândire a bolii. Sentinţa penală nr. 707/2020 a Judecătoriei Buzău: Instanţa l-a obligat pe Viorel G. să frecventeze un program de reintegrare socială, să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității şi să achite 300 de lei cheltuieli judiciare către stat. Nici Viorel G., nici procurorii nu au făcut apel, iar decizia a rămas definitivă.

 

 

 
Revista presei românești - 1 octombrie 2020