
Presa românească
Creșterea alarmantă a numărului de infectări ridică întrebarea: Vom avea sau nu parte de o nouă stare de urgență? (România Liberă)
coronavirus-4948804_1280.jpg

Creșterea alarrmantă a numărului de infectări ridică întrebarea: Vom avea sau nu parte de o nouă stare de urgență? (România Liberă)
Autoritățile atragă tenția că în perioada următoare etse nevoie de măsuri restrictive ce vor fi luate la nivel județean în zonele unde se înregistrează o explozie a numărului de cazuri de infectări cu Covid – 19.
Recordurile negative ale zilei de duminică, coroborate cu restricțiile ce sunt anunțate începând de luni pentru cetățenii care vin din țări cu număr mai mare de infectări decât în România creează temeri în ceea ce privește noi perioade de carantină generală.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, anunță măsuri suplimentare ce vor fi adoptate în zilele următoare dar se ferește să pronunțe sintagma „stare de urgență”. El spune că restricțiile se vor aplica, cel puțin în prima fază, doar la nivelul acelor județe ori localități cu o incidență mare de îmbolnăviri înregistrate în ultimele 14 zile.
Zonele cele mai afectate din România, potrivit datelor oficiale anunțate duminică la prânz de Institutul Național de Sănătate Publică, sunt județele Brașov, Suceava și Municipiul București.
Ce-și spun taberele față în față, specialiștii, dar și grupul “Fără botniță”, când România a intrat în valul doi al COVID-19: „O societate divizată, încă și mai vulnerabilă” (Libertatea)
Ce înseamnă valul doi al COVID-19? E simplu și îngrijorător: multe cazuri și o mortalitate ridicată, ceea ce noi deja avem, conform lui Antoine Flahault, directorul Institutului de Sănătate Globală al Universităţii din Geneva şi un specialist extrem de respectat în domeniul pandemiilor. În plus, România mai are o caracteristică riscantă, aceea că e în mod specific o societate dramatic divizată, nu doar politic, ci și între cei care cred și cei care au alte opinii despre măsurile de protecție, taberele insultându-se reciproc. Asta slăbește teritoriul soluțiilor, după cum spun specialiștii din mai multe profesii, consultați de Libertatea. Ziarul a discutat și cu cei care neagă gravitatea pandemiei.
“Voi cunoașteți un caz de corona? Cazuri reale, nu fake”.
“Să iei cu forța oameni sănătoși, să-i bagi în izoletă și în carantină forțată, asta da manipulare bolșevică grosolană. Jos mafia medicilor epidemiologi care conduc lumea cu botniță și distanțare socială!”.
Sunt doar două postări de pe grupul de Facebook “Fără botniță – jos dictatura medicală”, acolo unde teoria că masca nu este purtată pentru protecție, ci este un căluș pus oamenilor pentru a le îngrădi libertatea și a le distruge drepturile s-a răspândit la fel ca virusul și a strâns deja peste 46.000 de membri.
“Acest curent al celor care neagă existența virusului e de mult timp. Și nu se întâmplă doar în România, din păcate. Ei reprezintă clar un risc de apariție a unor focare. Vorbim de o infecție virală care se răspândește foarte ușor. Când nu se respectă regulile, clar pot să transmită virusul, la locul de muncă, în familie, în locurile aglomerate”, explică medicul Adrian Marinescu, de la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”.
Integral în Libertatea.
Blestemul moşiei lui Oprişan şi trădările, sau cum a ajuns PSD să se îngroape singur: Ironic, cei mai mari beneficiari ai ultimilor 8 ani datorită măsurilor economice luate de PSD, începând de la hipsterii antreprenori, PFA-uri, corporatişti, până la multinaţionale, la care adăugăm cei 1,3 milioane plătiţi cu salariul minim, au votat împotriva PSD (Ziarul Financiar)
De la triumful de la alegerile parlamentare din octombrie 2016, când a înregistrat cel mai mare scor din istoria partidului - 46%, PSD este într-o cădere politică blestemată: a pierdut alegerile europarlamentare din 2019, Dragnea este la puşcărie, a pierdut pentru a patra oară consecutiv preşedinţia României în faţa unui Iohannis care nu i-a băgat deloc în seamă, a pierdut guvernarea la finalul lui 2019 deşi aveau majoritate în Parlament, iar acum au pierdut alegerile locale, Capitala, feuda lui Marian Oprişan la Vrancea şi se îndreaptă spre alegerile parlamentare din decembrie ca să fie trimişi oficial în opoziţie.
Din mai 2012, când Victor Ponta a venit la Palatul Victoria având în spate alianţa USL formată din PSD şi PNL, şi până la finalul lui 2019 (cu excepţia anului 2015-2016, când a fost guvernarea tehnocrată Cioloş, tot cu voturile PSD), când a plecat guvernarea Dăncilă, România a avut cea mai bună perioadă economică din istorie, arată Cristian Hostiuc. Toate cifrele sunt în ZF.
La alegerile locale din 2020, desfăşurate în plină criză Covid-19, PNL a fost marele câştigător.
Deşi PSD s-a bătut în Parlament pentru creşterea pensiilor cu 40% şi dublarea alocaţiilor copiilor, la care adăugăm şi creşterea salariilor profesorilor, numărul celor care au pus ştampila pe PSD a fost mult prea mic.
De peste un deceniu, PSD încearcă să se apropie de zona de dreapta, de centru-dreapta, de zona urbană, şi de aceea au dat aceste reduceri de taxe, facilităţi fiscale, bineînţeles nu din banii lor, din banii bugetului.
Dar electoratul urban, care a ieşit la vot depăşind electoratul rural, a votat cu PNL şi USR/PLUS.
Cronica unui eșec anunțat: de ce PSD nu mai poate amâna alegerile parlamentare (Adevărul)
Liderii PSD, prin interpuşi, încearcă să împingă alegerile parlamentare până în luna martie 2021, mizând pe erodarea PNL la guvernare pe fond de pandemie. Însă proiectul de amânare, care ridică probleme de contituționalitate, ar putea fi adoptat cel mai devreme după 6 decembrie, ziua hotărâtă de Guvern pentru alegeri.
PSD va susţine în următoarele două luni că Guvernul Orban pune în pericol sănătatea românilor prin organizarea alegerilor în luna decembrie, în timp ce PNL şi Iohannis vor crtitica faptul că parlamentarii PSD fac tot posibilul să mai încaseze încă trei luni leafa şi restul privilegiilor, notează jurnalistul Sebastian Zachmann.
Arbitrii văruiesc românește (Gazeta Sporturilor)
Cu complicitatea FRF și LPF, care își oasează penibil sarcina implementării VAR în Liga 1, oamenii în negru distrug meciurile pe bandă rulantă.
Ultimul exemplu, Derby de România, FCSB – Dinamo, 3 - 2, făcut praf de Radu Petrescu. Iar veștile sunt negre: aproape sigur nu vom avea arbitraj video mai repede de sezonul viitor.