Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tătaru şi Arafat anunţă noile măsuri: Munca de acasă în localităţile cu număr mare de cazuri, fără pelerinaje religioase, intensificarea controalelor (Adevărul)

tataru_si_arafat.jpg

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, la finalul reuniunii CNSU de luni, 5 octombrie 2020
Image source: 
site-ul Guvernului României

Pelerinajul de la Sfânta Parascheva, doar pentru locuitorii Iașiului. Credincioșii din alte localități, acces interzis (Libertatea) - Procurorii DNA au vrut să îi pună sechestru pe avere directorului suspendat al Unifarm, dar Adrian Ionel nu are nimic pe numele lui (G4Media) - Români aleși în străinătate. O timișoreancă, viceprimar în Berlin, primari în Germania și Spania (Newsweek) - BNR dezvăluie adevăratul top al investiţiilor străine în România după originea investitorului real (Ziarul Financiar)

Tătaru şi Arafat anunţă noile măsuri: Munca de acasă în localităţile cu număr mare de cazuri, intensificarea controalelor (Adevărul)

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru şi secretarul de stat Raed Arafat au anunţat noile măsuri şi restricţii în contextul creşterii numărului de cazuri de infectare cu coronavirus. Printre noile măsuri se numără obligativitatea muncii de acasă în instituţiile aflate în localităţile cu incidenţă mai mare de 1,5 cazuri la mia de locuitori, interzicerea pelerinajelor religioase şi intensificarea controalelor la agenţii economici.
Adevărul reia declarațiile ministrului Sănătății. "Suntem pe un trend ascendent după septembrie: revenirea din concedii, redeschiderea şcolii, campania electroală. Am avut o creştere a numărului de localităţi a indicelui peste 3. S-au făcut evaluări ale tuturor activităţilor. S-au luat în seara aceasta decizii. Cetăţenii care vin din ţări cu un indice mai ridicat se impun anumite regulile: Cei care intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile pot ieşi din carantină în a 10-a zi dacă efectuează un test de coronavirus în a 8-a zi, iar acesta este negativ. Se exceptează de la articolul 1 persoanele care rămân în România pe o perioadă mai mică de 3 zile şi prezintă un test negativ de coronavirus care a fost efectuat în ultimele 48 de ore", a spus Nelu Tătaru.
Secretarul de stat Raed Arafat a explicat că "este în analiză posibilitatea închiderii/suspendării agenţilor care nu respectă recomandările Toate instituţiile publice şi private, precum şi operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în localităţile unde incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare decât 1,5 la mia de locuitori au obligaţia analizării modului de desfăşurare a activităţii în vederea organizării programului de lucru în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil se recomandă decalarea programului de lucru".

Pelerinajul de la Sfânta Parascheva, doar pentru locuitorii Iașiului. Credincioșii din alte localități, acces interzis (Libertatea)

Unul dintre cele mai mari pelerinaje din țară va avea anul acesta credincioși doar din Iași. Raed Arafat a anunțat, cu trei zile înainte de începerea pelerinajului de la Sfânta Parascheva, desfășurat în perioada 8-15 octombrie, că doar cei din localitate vor putea fi prezenți.
Într-o conferință de presă organizată la finalul unei ședinte a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a anunțat că sărbătorile religioase sunt permise doar cu participanți din localitatea respectivă. Decizia vizează direct pelerinajul de la Sfânta Parascheva, organizat la Iași, județ care a înregistrat în ultimele 14 zile o creștere a cazurilor noi de COVID-19. De altfel, după București, cele mai multe cazuri au fost confirmate, luni, 5 octombrie, în Iași, respectiv 116.
Libertatea enumeră măsurile restrictive gândite pentru desfășurarea evenimentului religios: 
- coada de pelerini nu va mai fi amplasată pe trotuarele de pe străzile din spatele Mitropoliei, ci va ocupa prima bandă carosabilă 
- toți cei care vor vrea să se așeze la coadă trebuie să poarte mască, să stea în șir indian, să respecte o distanță de 1,5 metri față de cei din față, chiar dacă fac parte din aceeași familie persoanele cu probleme de sănătate, 
- vârstnicii, mamele cu copii mici vor avea un culoar special pentru a se închina și a nu mai sta la rând 
- vor fi puncte de dezinfectare a mâinilor și de triaj epidemiologic la fiecare 300 de metri.

 

Procurorii DNA au vrut să îi pună sechestru pe avere directorului suspendat al Unifarm, dar Adrian Ionel nu are nimic pe numele lui (G4Media)

Surpriză în dosarul Unifarm în care directorul Adrian Ionel a fost trimis în judecată pentru o mită pretinsă de 760.000 de euro şi un prejudiciu de 2.380.000 de lei. Procurorii DNA au vrut să îi pună sechestru pe avere, dar Adrian Ionel nu are nimic pe numele lui, potrivit rechizitoriului din dosar.
Potrivit declaraţiei de avere din iunie 2020, Adrian Ionel are doar două carduri de credit la BCR cu sold de 6.100 şi respectiv 39.931 de lei. El a mai declarat un salariu anual de 142.500 de lei ca director Unifarm şi 78.542 de lei ca membru în CA, adică 18.420 de lei pe lună.
Rechizitoriul lui Adrian Ionel conţine şi alte aspecte interesante. Spre exemplu, acesta ar fi cerut 2,5 euro şpagă pentru fiecare combinezon livrat. Şpaga trebuia lăsată la un hotel din Snagov.

 

Români aleși în străinătate. O timișoreancă, viceprimar în Berlin, primari în Germania și Spania (Newsweek)

Un cetățean german a ajuns primarul Timișoarei, dar și o timișoreancă, Ramona Pop, este viceprimar al Berlinului din 2016. Tot în Germania, alți doi români sunt primari în Gorlitz și Ivenack. Un alt român este primarul unui oraș din Spania. Iar consilieri români sunt mulți, scrie Newsweek.
Românca Ramona Pop (42 de ani), reprezentanta Partidului Verde din Berlin, a fost aleasă în 8 decembrie 2016 ca „Bürgermeisterin” la Berlin, o funcție echivalentă cu cea de viceprimar. Ramona Pop a intrat în Parlament la 24 de ani, fiind cea mai tânără membră de atunci. Ea s-a născut la Timișoara în anul 1977 și a emigrat în Germania, împreună cu familia ei, în 1988.
Octavian Ursu a fost ales primar-general al orașului Görlitz cu 55,1 la sută din totalul voturilor exprimatela alegerile din iunie 2019. Octavian Ursu s-a născut la București, a absolvit Conservatorul și a venit în Germania în 1990 ca solist-instrumentist (trompetă) la Neue Lausitzer Philharmonie din Görlitz. 
Ștefan Guzu, primar în Stavenhagen. GuzL (52 de ani) s-a născut în judeţul Bistriţa-Năsăud,  în comuna Poiana-Ilvei. În 1996 a emigrat în Germania unde s-a angajat ca polițist. la alegerile din 2019, a devenit primar cu normă întreagă al localității Stavenhagen, fiind ales cu 69,6% în turul doi.
Aurel Truță (44 de ani) originar din Alba Iulia este la al doilea mandat de primar al localității Páramo de Boedo. Truță a plecat din România în urmă cu 21 de ani iar de 13 ani este stabilit cu familia în Páramo de Boedo. Nu s-a gândit nicio clipă că va ajunge primar într-o ţară străină, la 3.000 km de oraşul natal.

 

BNR dezvăluie adevăratul top al investiţiilor străine în România după originea investitorului real (Ziarul Financiar)

Aflăm astfel că Olanda nu este de fapt investitorul nr.1 ci doar o ţară fiscală, americanii au în realitate mai multe investiţii decât apar în statistici, iar Germania şi Austria controlează 26% din investițiile străine directe.
Pentru prima dată Banca Naţională a României împreună cu Institutul Naţional de Statistică publică în rapor­tul asupra investiţiilor străine directe în România, care apare în fiecare toamnă, clasamentul ţărilor investitoare în România în funcţie de rezidenţa ultimă a investitorilor străini.
Astfel, până acum era cunoscut faptul că Olanda era pe primul loc ca investiţii străine directe în România, cu 20,5 miliarde euro, însă noul clasament arată cum 75% din cele 20 miliarde euro sunt de fapt investiţii străine făcute în România de companii din alte ţări decât Olanda. Cele mai multe investiţii străine care până acum figurau ca olandeze sunt, de fapt, americane, arată datele publicate de BNR.

Revista presei românești - 6 octombrie 2020