Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prognoza de acasă vs. realitate: cum vom scăpa de Covid în România (Pressone)

presa.jpg

Articole din presa zilei, 8 octombrie 2020.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Peste jumătate din aleșii municipiilor-reședință reprezintă sub 15% din alegători/ Ce probleme ridică slaba reprezentativitate a primarilor (G4Media) - Măsurile pentru copii și părinți propuse în programul de guvernare “Economie și fiscalitate” al PSD, pentru alegerile parlamentare (Edupedu) - Acum ori niciodată! „Tricolorii” joacă azi cel mai important meci al ultimilor ani (Gazeta Sporturilor)

Prognoza de acasă vs. realitate: cum vom scăpa de Covid în România (Pressone)

România se va confrunta cu vârful celui de-al doilea val de pandemie la începutul lunii decembrie, conform prognozelor Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) ale Universității din Washington. Potrivit acestora, undeva între 7 și 16 decembrie vom avea nevoie de circa 2300 de paturi la ATI – cu alte cuvinte, vom depăși capacitatea actuală cu cel puțin 600 de paturi. Peste 11.000 de morți ar înregistra România până la 1 ianuarie din cauza Covid-19, mai mult decât dublul actualului număr.
Evident, ca mai toate prognozele despre evoluția cazurilor de Covid-19, și aceasta are o marjă destul de mare de eroare. O prognoză publicată de INSP la începutul lui august și preluată de Digi24 prevedea că vom ajunge la 825 de internați la ATI și la 73 de morți pe zi încă de la începutul lui septembrie, fapt care, evident, nu s-a întâmplat decât o lună mai târziu. Chiar și datele IHME din aceeași perioadă arătau similar.
Dar s-au împlinit, chiar dacă cu o întârziere de o lună. 
Va mai reveni România la o carantină generalizată? Greu de crezut.
Guvernul a avut la dispoziție șase luni să ia toate măsurile necesare evitării unor carantine dure, cu închideri în bloc a unor industrii întregi. Iată că le-a irosit. Din acest motiv, din păcate, salvarea nu va veni de la Guvern.
Incompetența din DSP-uri a rămas la același înalt nivel, la fel cum este haosul din spitale – de care suferă atât bolnavii de Covid cât și zecile de mii de bolnavi cronici. Deci nu ar trebui să așteptăm ceva mai mult de la autorități.
Și atunci, cum vom scăpa de Covid?
Simplu spus: pe cont propriu. La nivel personal, totul depinde doar de noi, în majoritatea cazurilor. Repet: doar de noi. Din păcate, asta e lecția cea mai importantă: dacă vrem să câștigăm lupta cu Covidul, trebuie să înțelegem că o vom face doar individual sau ca familie. Pe proprie răspundere, scrie Adrian Mihălțianu pe portalul Pressone.

Peste jumătate din aleșii municipiilor-reședință reprezintă sub 15% din alegători: Olguța Vasilescu – 11,99%, Mihai Chirica – 11,24%, Vergil Chițac – 10,55%, Piedone – 10,48% / Ce probleme ridică slaba reprezentativitate a primarilor (G4Media)

O analiză G4Media.ro arată că peste jumătate din primarii municipiilor-reședință de județ, aleși în 27 septembrie, au câștigat voturile a mai puțin de 15% din electoratul total al locurilor în care au candidat (vezi graficele mai jos). O primă explicație este prezența extrem de scăzută la urne, media în municipiile-reședință fiind de 34,3%.
Analiza G4Media arată că niciun primar de municipiu-reședință nu a reușit să convingă măcar 30% din totalul alegătorilor din localitatea în care a candidat.
Cele mai puține voturi obținute: Dragoș Soare (PNL) a fost ales primarul Sloboziei cu doar 4.907 voturi din totalul de 42.983 alegători. Procentul obținut este de 31,09% la o prezență de vot de 37,65%, iar procentul reprezentativității este de 11,41%;
Cele mai multe voturi obținute: Emil Boc (PNL) a fost ales primar în Cluj Napoca obținând 73.182 voturi din totalul de 279.022 alegători. Procentul obținut este de 74,76% din prezență la vot 35,53%, iar procentul reprezentativității este de 26,22%.
Cea mai mică prezență la vot: Vaslui – 15,47%;
Cea mai mare prezență la vot: Târgu Mureș – 46,31%;
Ce înseamnă să fii un primar cu reprezentativitate scăzută? Fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu, spune că, psihologic, cel care nu votează se simte dezlegat în privința oricăror decizii luate de primar. Totodată, cetățenii vor percepe un leadership autoritar în comunitățile cu absenteism mare la alegeri și vor avea încredere mai putină în democrație, mai explică fostul consilier prezidențial.

 

Măsurile pentru copii și părinți propuse în programul de guvernare “Economie și fiscalitate” al PSD, pentru alegerile parlamentare (Edupedu)

Bani pentru elevi și părinți sau alte promisiuni financiare, în programul de guvernare pe care îl promite PSD pentru 2021-2024, în cazul în care va prelua puterea după apropiatele alegeri generale. Documentul prezentat miercuri, într-o conferință de presă susținută de prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu, a fost despre măsuri economice și fiscalitate, fără să spună nimic despre școala în pandemie, despre reforme, despre nevoile profesorilor și elevilor, dar menționează stimulente pentru elevi, impozitare 0 pentru părinții cu venituri mici, indemnizații, vouchere și subvenții pentru credite.

 

Acum ori niciodată! „Tricolorii” joacă azi cel mai important meci al ultimilor ani (Gazeta Sporturilor)

Islanda - România, „meciul unei genearații”, se joacă, în sfârșit, astăzi. Acest meci de la Reykjavik, din semifinalele barajului pentru Euro 2020, ar fi trebuit inițial să se joace pe 26 martie. Dar, din cauza pandemiei, a fost amânat pe 4 iunie. Și mutat din nou, pe 8 octombrie. Partida se joacă într-o singură manșă, în deplasare, și poate fi urmărită în format liveTEXT pe GSP.ro și în direct la PRO TV.