Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medic epidemiolog: Mâncatul împreună în spații închise, fumatul la colț, statul în același birou închis cu una-două persoane, mersul în aceeași mașină fără mască pot fi călcâiul lui Ahile (HotNews)

andreea_moldovan.jpg

Andreea Moldovan, medic primar de Boli Infecțioase, secretar de stat în Ministerul Sănătății
Image source: 
Arhiva personală

Se minte mai rău ca la Colectiv. Spitalele COVID au raportat zero infecţii nosocomiale pe hârtie, în cea mai mare criză de sănătate din România (Libertatea) - Piaţa comerţului online ar putea ajunge la 5,5 miliarde de euro anul acesta. Este în creştere cu 30% faţă de anul precedent (Ziarul Financiar) - EXCLUSIV Un specialist în asfaltare, un controlor de rovignete și un consilier la AEP, propuși de guvern în conducerea Romgaz, cea mai mare companie a statului român. Cum promovează guvernul competența și profesionalismul în giganții energetici (G4Media)

Medic epidemiolog: Mâncatul împreună în spații închise, fumatul la colț, statul în același birou închis cu una-două persoane, mersul în aceeași mașină fără mască pot fi călcâiul lui Ahile (HotNews)

Mâncatul împreună, fără mască, în spații închise și aproape, fumatul la colț cu poveștile de rigoare, statul în același birou închis, neaerisit, cu "încă doar 1-2 persoane" și fără masca, manipularea cu mâini murdare a măștii, sintagma "doar acum am dat jos masca" sau "numai 5 minute ca să pot respira bine", mersul în aceeași mașina fără masca pot fi "acel călcai al lui Achile pentru infectare", avertiează Andreea Moldovan, medic primar de boli infecțioase, medic specialist epidemiolog și directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov, spital COVID.

"Faptul că până acum, purtând riguros masca și respectând recomandările, am scăpat mulți dintre noi, dovedește că aceste masuri funcționează. Jucăm la trecerea timpului, la evitarea colmatarii profunde a sistemului medical (deja e foarte greu sa găsești un loc de internare), la obținerea unor metode terapeutice mai bune. Haideți încă un pic de efort!", adaugă Andreea Moldovan.

 

Se minte mai rău ca la Colectiv. Spitalele COVID au raportat zero infecţii nosocomiale pe hârtie, în cea mai mare criză de sănătate din România (Libertatea)

Ministerul Sănătăţii şi Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) au răspuns oficial, ziarului Libertatea, că, de la începutul pandemiei şi până în prezent, Direcţiile de Sănătate Publică nu au raportat nici un caz de infecţie asociată asistenţei medicale la pacienți diagnosticați cu Covid-19. De asemenea, autorităţile spun că nu a fost niciun caz de infecţie nosocomială la decesele COVID-19. Specialiştii cred că această statistică este imposibilă. Mai ales acum când, de câteva zile, la ATI-COVID sunt ocupate trei sferturi din paturi: în jur de 750.

Mai exact, 757 de oameni erau internaţi în secţiile de Terapie Intensivă COVID-19 luni, 19 octombrie 2020. Fiecare dintre ei are o formă severă a infecţiei cu noul coronavirus, dar şi un risc de 5 până la 10 ori mai mare decât un bolnav internat pe altă secţie să ia şi o infecţie nosocomială cu alt virus sau bacterie rezistentă la antibiotice.

În ţările dezvoltate, 30% din pacienţii care ajung la terapie intensivă au o infecţie asociată actului medical, spun datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citate chiar de INSP.

România e pe podiumul negru al deceselor COVID-19, dar spune că nu are infecții!

 

Piaţa comerţului online ar putea ajunge la 5,5 miliarde de euro anul acesta. Este în creştere cu 30% faţă de anul precedent (Ziarul Financiar)

Peste 10 milioane de români intră zilnic sau aproape zilnic pe internet. Aproximativ 300.000 de români cumpără în fiecare zi un produs sau mai multe de pe internet, cel mai mare mall virtual din ţară.

Așa se explică faptul că piaţa comerţului electronic, una dintre puţinele indus­trii care au evoluat în vre­me de pandemie, se află în creş­tere cu 30% faţă de anul trecut, estimările spunând că aceas­ta ar putea ajunge în 2020 la 5,5 mld. Euro. Comerţul online a permis businessurilor să îşi continue activitatea şi să deservească clienţii pe toată durata pandemiei, respectând, totodată, măsu­rile impuse de autorităţi.

 

EXCLUSIV Un specialist în asfaltare, un controlor de rovignete și un consilier la AEP, propuși de guvern în conducerea Romgaz, cea mai mare companie a statului român. Cum promovează guvernul competența și profesionalismul în giganții energetici (G4Media)

Ministerul Economiei, ca acționar majoritar al Romgaz – cea mai mare companie cu capital de stat – a propus trei noi membri în Consiliul de Administrație care nu au nici o legătură cu domeniul energetic și nici o competență profesională care să îi recomande într-o asemenea funcție.

Propunerile au fost făcute pe 15 octombrie de ministrul Virgil Popescu și urmează să fie votate în Adunarea Generală a Acționarilor din 23 octombrie, potrivit documentelor postate pe site-ul Romgaz.

Cei trei noi membri propuși sunt economistul Cristian Firu (controlor de trafic la CNAIR), juristul Andrei Dimitriu (angajat la Autoritatea Electorală Permanentă) și inginerul Virgil Popa (administrator al unei firme care vinde produse medicale, fost viceprimar în Sibiu specializat în asfaltări).

Numirile sunt în contradicție atât cu programul electoral al candidatului la prezidențiale Klaus Iohannis, cât și cu programul de guvernare al cabinetului Orban, așa cum a fost votat de Parlament.

 
Revista presei românești - 20 octombrie 2020