Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noiembrie sumbru. Paturile libere la ATI se epuizează (Adevărul)

corona_sanatatea_fm.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

1.356 de pacienți infectați cu nosocomiale în spitalele românești în ultimele 7 luni. 274 erau internați în spitale COVID, iar 557 în spitale de suport COVID (HotNews) - Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România: Vom înregistra pierderi de 1 mld. euro în 2020 (Ziarul Financiar) - Partidele își fac pseudocurățenia pentru parlamentare (România Liberă) - Arătați-vă iar mușchii! (Gazeta Sporturilor)

Noiembrie sumbru. Paturile libere la ATI se epuizează (Adevărul)

Dacă răspândirea noului coronavirus va continua în ritmul actual, calculele arată că numărul paturilor necesare îl va depăşi pe cel al locurilor existente la sfârşitul lunii noiembrie. Astfel, în acest moment prioritatea este limitarea noilor infectări şi transformarea tuturor spitalelor în unităţi medicale COVID-19 în condiţiile în care în acest moment mai sunt doar 300 de paturi libere la ATI în toată ţara.

Spitalele din România au, în total, 1.048 de paturi de Terapie Intensivă alocate tratării pacienţilor bolnavi de COVID-19, dintre care 981 pentru adulţi şi 67 pentru copii, arată un document intern al Ministerului Sănătăţii, obţinut şi publicat săptămâna trecută de HotNews.ro. În ceea ce priveşte distribuţia paturilor ATI pe judeţe, dacă Bucureştiul stă cel mai bine, cu un total de 179 de paturi ATI, judeţul Tulcea, în schimb, are zero paturi ATI pentru pacienţii infectaţi cu coronavirus. De asemenea, sunt judeţe în care încă de săptămâna trecută nu mai există niciun pat ATI liber sau în care nu există paturi ATI pentru copii infectaţi cu coronavirus.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, avertizează că referirea la capacitatea spitalelor adesea nu ia în considerare factorul uman, mai exact pe medicii şi pe asistenţii medicali care îi îngrijesc pe pacienţii din aceste paturi. Numărul personalului medical specializat este limitat şi lucrează fără oprire de la începutul pandemiei.

255 de localităţi care au depăşit incidenţa de 3 la mie.

 

1.356 de pacienți infectați cu nosocomiale în spitalele românești în ultimele 7 luni. 274 erau internați în spitale COVID, iar 557 în spitale de suport COVID (HotNews)

1.356 de pacienți din spitalele românești s-au infectat cu infecții asociate actului medical (infecții nosocomiale) în ultimele 7 luni - perioada 1 martie-30 septembrie 2020 - arată o notă a Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate privind infecțiile raportate oficial de spitale. Dintre pacienții afectați, 274 erau internați în spitale COVID, 557 în spitale de suport COVID, iar 525 în spitale non-COVID. ANMCS nu precizează în ce fel au afectat infecțiile nosocomiale starea acestor pacienți. În documentul ANMCS nu se precizează în ce fel au afectat infecțiile nosocomiale starea acestor pacienți și nici despre ce spitale este vorba.

 

Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România: Vom înregistra pierderi de 1 mld. euro în 2020 (Ziarul Financiar)

Previziunile hotelierilor pentru sfârşitul acestui an nu sunt deloc bune în sensul în care mulţi dintre aceştia au în plan reduceri de personal sau închiderea totală sau parţială a unităţilor de cazare.

Călin Ile, preşedintele Federaţiei In­dustriei Hoteliere din România, spune că industria hotelieră din Ro­mânia a înregistrat pierderi semni­ficative odată cu criza pandemică. El spune că industria hotelieră va înregistrat la sfârşitul acestui an pierderi de circa 1 miliard euro, ceea ce în­seamnă două treimi din cifra de afaceri înregistrată la nivelul industriei în 2019.

În contextul în care cererea a scăzut considerabil singura soluţie de supravieţuire a hotelierilor rămâne fie apelarea la resursele proprii, fie sprijinul statului care, spune Călin Ile, întârzie să apară şi să fie pe măsura gravităţii crizei.

 

Partidele își fac pseudocurățenia pentru parlamentare (România Liberă)

Luptele și scandalurile din partide pentru un loc eligibil pe listele de candidaturi pentru Parlament nu aduc prea mulți oameni noi și nici profesioniști în politica românească. PSD și PNL vor băga în viitorul Legislativ multe personaje controversate, traseiști și oameni asupra cărora planează suspiciuni de toate felurile – de la corupți până la scandalagii. Pe larg, în ziar.

 

Arătați-vă iar mușchii! (Gazeta Sporturilor)

Clujenii âncep diseară o nouă aventură în Europa League și vor să repete performanța de anu trecut, când au fost eliminați greu în „16-imi” de Sevilla, formație care avea să câștige ulterior trofeul. „Avem o grupă mai ușoară, dar și un lot mai subțire. Sper să ne batem la locul 2!”, crede antrenorul Dan Petrescu. Meciul ȚSKA Sofia – CFR Cluj se joacă diseară de la ora 20.00 în grupele Ligii Europa.

 
Revista presei românești - 22 octombrie 2020