Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medic: întâlnirile fără mască sunt focare de infecţie (Adevărul)

masca.jpg

„Întâlniri pe diferite considerente fără mască sunt focare de infecţie”, atrage atenția Virgil Musta, medic primar de boli infecţioase la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Industria HORECA cere 830 de milioane de euro de la Guvern. În timp ce alte țări din UE au alocat ajutoare chiar din ziua în care au decis închiderea, Executivul acum se apucă de calcule (Libertatea) - Portretul lui Traian Berbeceanu, noul prefect al Capitalei. E cunoscut drept Corrado Cattani de Romania, politistul care a bagat spaima in interlopi (Ziare.com) - Marca Petrescu (Gazeta Sporturilor)

Medic: întâlnirile fără mască sunt focare de infecţie (Adevărul)

Numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 a atins joi un nou record negativ: 4.902 cazuri depistate în doar 24 de ore. Cifra deceselor a fost, de asemenea, cea mai mare de până acum: 98 de pacienţi au pierdut lupta pentru viaţă. Infecţioniştii atrag atenţia că trebuie să renunţăm la întâlnirile fără mască pentru ca numărul de cazuri să scadă.

Întâlniri pe diferite considerente fără mască sunt focare de infecţie. Ele întreţin această infecţie comunitară”, este semnalul de alarmă tras joi de Virgil Musta, medic primar de boli infecţioase la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara.

Pandemia este în continuare pe o pantă ascendentă şi numărul de cazuri creşte.

Simultan cu creşterea numărului de cazuri de COVID-19 va creşte şi numărul pacienţilor internaţi la secţiile de Terapie Intensivă (TI), unde, în acest moment, cu greu mai poate fi găsit un pat liber. „Statistica, din păcate, nu iartă. Şi ea arată că, din totalul numărului de pacienţi infectaţi, un procent ajunge să facă forme critice şi decedează. La această oră, secţiile de TI sunt pline. Riscul va fi şi mai mare când pacienţi care poate ar fi putut fi salvaţi n-or să mai aibă loc să se interneze în spital, şi atunci vor rămâne la domiciliu fără asistenţă medicală specializată şi e foarte probabil să evolueze sever şi să decedeze”, avertizează dr. Musta.

Industria HORECA cere 830 de milioane de euro de la Guvern. În timp ce alte țări din UE au alocat ajutoare chiar din ziua în care au decis închiderea, Executivul acum se apucă de calcule (Libertatea)

Închiderea restaurantelor i-a făcut pe reprezentanții acestora să solicite Guvernului o schemă de ajutor de 300 de milioane de euro, după ce încasările întregului sector au scăzut la mai puțin de jumătate față de anul trecut din cauza pandemiei. Hotelierii cer, la rândul lor, alte 450 de milioane de euro, iar agențiile de turism, 80 de milioane.

Ministerul de Finanțe sprijină ideea acordării unui ajutor de stat, dar nu este de acord cu suma de 830 de milioane de euro, deoarece este prea mare și ar crește deficitul bugetar, care și așa se va ridica în acest an la un nivel de 8,6% din Produsul Intern Brut (PIB), mult peste limita de 3% prevăzută în tratatele europene.

Problema a fost pasată Ministerului Economiei, fiind acum în responsabilitatea secretarului de stat Răzvan Pîrjol. Acesta are misiunea de a veni cu o schemă de sprijin pentru restaurante, cafenele și baruri, dar și pentru hotelurile care au restaurante proprii și pentru agențiile de turism.

Portretul lui Traian Berbeceanu, noul prefect al Capitalei. E cunoscut drept Corrado Cattani de Romania, politistul care a bagat spaima in interlopi (Ziare.com)

Traian Berbeceanu este unul dintre cei mai respectati politisti romani, fost sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Alba Iulia, pozitie in care mai multi procurori au fabricat probe pentru a obtine inlaturarea sa.

Desi acestia din urma au fost condamnati in prima instanta, procesul este suspendat si se asteapta un verdict de la CJUE, intre timp Berbeceanu a ajuns seful de cabinet al ministrului de Interne.

Traian Berbeceanu a lucrat in Politie timp de 25 de ani, pana la pensionarea sa, din 2018, si a condus Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia intre anii 2005 si 2013, pana la punerea sa sub invinuire. In 2007 a primit distinctia de politist al anului in Romania pentru destructurarea mafiei fierului vechi din Hunedoara, in dosarul denumit "Hidra".

Potrivit rechizitoriului acestui dosar, circa 40 de hunedoreni, bande de hoti de fier vechi, patroni ai unor centre de colectare si angajatii lor au produs prejudicii de peste 12,5 milioane de lei, prin delapidare, spalare de bani si evaziune fiscala si pagube de alte cateva milioane de lei prin furturi de pe platforma siderurgica a Hunedoarei. Gruparea a fost destructurata in vara anului 2006, in urma unor descinderi coordonate de Traian Berbeceanu si de procurorul sef delegat de la DIICOT - Sibiu, la acea vreme, Laura Codruta Kovesi.

Marca Petrescu (Gazeta Sporturilor)

Trupa de veterani a lui SuperDan continuă să defileze în Europa după un tipar căruia nu-i poate rezista nimeni: apărare fermă, presing 90 de minute, goluri din faze fixe. Clujenii au învins aseară cu 2 la 0 echipa ȚSKA Sofia. CFR e lider în grupa A a Ligii Europa și o așteaptă peste o săptămână pe Young Boys la Cuj.

 

 
Revista presei românești - 23 octombrie 2020