Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Modelul italian de luptă anti-COVID: testare masivă şi o aplicaţie IT care măsoară contactele între oameni (Adevărul)

coronavirus.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Opt luni de epidemie în România. Ce s-a întâmplat de la confirmarea primului pacient până în prezent: bâlbâielile autorităților, localități în carantină, explozie de infectări (Ziare.com) - Festivalul ipocriziei și camionul care gonește la vale (SpotMedia)

Opt luni de epidemie în România. Ce s-a întâmplat de la confirmarea primului pacient până în prezent: bâlbâielile autorităților, localități în carantină, explozie de infectări (Ziare.com)

Au trecut opt luni de la primul caz de COVID-19 confirmat in Romania. Cifrele arata ca pandemia a fost scapata de sub control. Numarul infectiilor zilnice este de ordinul miilor, zeci de pacienti mor la fiecare 24 de ore, din cauza acestui virus, iar paturile de la ATI sunt pline.

Autoritatile incearca sa ia masuri. Localitatile cu rata mare de infectare au intrat in scenariul rosu, cel care trimite scoala in on-line si inchide restaurantele, barurile, teatrele si cinematografele. Ministerul Sanatatii suplimenteaza numarul paturilor sectiilor de Terapie Intensiva pentru COVID-19 si angajeaza medici. Si toate acestea dupa ce am trecut prin doua luni de stare de urgenta si suntem inca in stare de alerta.

Primul caz de infectie confirmat a fost inregistrat in data de 26 februarie 2020. Este vorba despre un tanar de 26 de ani din judetul Gorj. Intre timp, s-a vindecat. El a fost contactul unui cetatean italian care a venit in Romania cu afaceri.

Continuarea pe ziare.com.

 

Festivalul ipocriziei și camionul care gonește la vale (SpotMedia)

Pe scena României politice este plin festival al ipocriziei până la cel mai înalt nivel, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu.

După ce și-a împănat listele electorale cu medici, unii nume sonore ale luptei antiCovid, după ce a plâns amarnic de grija tărișoarei lovită de pandemie, Marcel Ciolacu s-a pus pe chefuit, fără mască și în grup mai mare de 6 persoane. Nu cred să fi fost într-o criză acută provocată de deviația de sept care îl împiedică în general să poarte mască.

Marcel Ciolacu s-a considerat reabilitat prin faptul că a plătit amenda. Și gata, mergem mai departe!

Ca să fim corecți, dl Ciolacu este într-o bună companie. De exemplu, a premierului Orban, adesea fotografiat cu masca dată jos pentru a fuma, cel mai cunoscut exemplu fiind la chermeza de ziua domniei sale, când era înconjurat în propriul birou de miniștri fără mască. Și dl Orban a plătit amenda. Și tot gata!

Care e semnalul pentru omul simplu care se uită spre scenă?

În primul rând, că totul este despre amendă, nu despre sănătate. Este despre a fi sau nu prins, despre a avea sau a nu avea cu ce să plătești amenda. Extrem de toxic și de periculos, mai ales în cazul celor pentru care valoarea amezilor nu este prohibitivă.

În al doilea rând, că ei, cei care fac și impun reguli, care se înconjoară de medici de top, nu cred, de fapt, o iotă din ce spun și sunt primii care nu aplică ceea ce cer poporului.

Și de aici, două reacții: cei care ignoră pericolul se simt îndreptățiți să nu respecte regulile, iar cei care sunt conștienți de pericol se înfurie și se simt cumva sabotați în efortul lor de chiar liderii politici.

Sunt picături care se adaugă la paharul deja plin de frustrare al acestui an.

Integral pe portalul SpotMedia.

 

Modelul italian de luptă anti-COVID: testare masivă şi o aplicaţie IT care măsoară contactele între oameni (Adevărul)

Dr. Florin Puflea, medic specialist în anestezie şi terapie intensivă la un spital din Verona, aflat în prima linie a luptei împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2, a explicat pentru „Adevărul” cum se pregătesc acum spitalele din Italia pentru valul al doilea al pandemiei, ce s-a învăţat din prima confruntare cu virusul, ce rol au testările şi care sunt resursele care pot fi mobilizate în acest adevărat război.

„Strategia e să testăm cât mai mulți, ca să blocăm răspândirea”, spune medicul.

Tehnologia a venit să dea şi ea o mână de ajutor. „Guvernul Italiei a pus pe piaţă o aplicaţie telefonică la liber, căreia i-a făcut publicitate pentru a fi descărcată şi folosită – se numeşte Imuni. Când o persoană pozitivă este depistată, ea este semnalată şi pe o anumită rază se identifică persoanele cu care a venit în contact. Primăriile din zonă trimit comunicate anonime - în sensul că nu dau numele şi prenumele bolnavului - dar spun: la noi în localitate am avut 10-15 persoane pozitive, sunt atâtea persoane în carantină, adică se face o informare transparentă. În momentul în care afli că ai fost în contact cu o persoană pozitivă, ai obligaţia, prin medicul de familie, să declari acest lucru şi să intri pe canalul de testare.”

 

 
Revista presei românești - 26 octombrie 2020