Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Doctorii cer restricţii noi pentru limitarea numărului de infectări (Adevărul)

poza_medici_pacient.jpg

Image source: 
Organizația Mondială a Sănătății

Ce spun analiştii financiari: Condiţiile actuale economice arată bine, dar revine incertitudinea odată cu al doilea val al pandemiei (Ziarul Financiar) - În TAROM se concediază piloți și se promovează consilieri (România Liberă)

COVID-19 este pe punctul de a învinge sistemul medical. Doctorii cer restricţii noi pentru limitarea numărului de infectări (Adevărul)

Sfârşitul epidemiei cu noul coronavirus este departe, iar numărul mare al noilor îmbolnăviri va duce în cel mult zece zile la blocarea secţiilor de terapie intensivă care sunt deja pline cu pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. Medicii spun că este nevoie de restricţii noi pe zona de socializare.

Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balş“ din Capitală, spune că vede o soluţie pentru combaterea noului coronavirus. „Legat de momentul când va fi mai bine, într-adevăr este greu de crezut că va fi într-un viitor apropiat şi asta pentru că nu poate România să facă notă discordantă. Totul va merge cumva împreună cu Europa, adică este clar că lucrurile se vor întâmpla în acelaşi timp, cu mici decalaje. Dar putem combate epidemia. Pe lângă măsurile deja cunoscute, partea de testare este foarte importantă, pentru că în momentul în care ai o transmitere accelerată la nivelul populaţiei, şansa pe care o ai este să izolezi cât mai mulţi oameni care au COVID-19. Sigur că nu poţi să îi testezi PCR pe toţi pentru că nu ai atâtea laboratoare, dar, aşa cum bine ştiţi, există şi variantele de teste rapide destul de performante - teste antigenice care acum sunt acceptate. Poţi să le foloseşti în şcoli, în instituţii, în spitalele non-COVID”, a subliniat medicul. Declaraţia lui Adrian Marinescu vine în ziua în care s-au efectuat teste relativ puţine, 8.709, dar rata de pozitivare a fost imensă, de 32,6 la sută. Cu un număr de 520 de noi infectări din totalul de 2.844, Bucureştiul rămâne primul în topul noilor îmbolnăviri.

”Cum 5 la sută din pacienţii descoperiţi în fiecare zi ajung în final la ATI şi cum mai avem numai vreo 200 de astfel de paturi libere în toată ţara şi alea în unele locuri izolate, un calcul simplu ne demonstrează că în cel mult două săptămâni vom ajunge la triajul medical militar. Vom ajunge să alegem un pacient mai zdravăn pentru internarea la ATI pentru că are şanse de salvare. Totul în detrimentul celor care din cauza vârstei sau a comorbidităţilor sunt mai greu de salvat. Putem evita această situaţie mergând pe două direcţii. Eu cred că ar trebui introduse, pentru ceva timp, unele restricţii noi pe zona de socializare, cu un impact economic suportabil. Apoi, trebuie să ne gândim la ce e mai rău şi sunt obligatoriu de luat, cred eu, măsuri de dotare a spitalelor din zonele cele mai afectate de pandemie cu ventilatoare mici şi portabile pe care să le folosim în orice salon, nu numai în secţiile ATI”, a declarat pentru „Adevărul“ managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Iaşi, dr. Carmen Dorobăţ.

 

Ce spun analiştii financiari: Condiţiile actuale economice arată bine, dar revine incertitudinea odată cu al doilea val al pandemiei. Statul şi companiile sunt mai bine pregătite decât pentru primul val (Ziarul Financiar)

Economia va scădea cu 4,5% în acest an, iar cursul leu-euro ajunge la 5 lei într-un an. Analiştii financiari estimează un şomaj de 6% pentru România la finalul lui 2020, prognoza revizuită pozitiv faţă de sondajul din august, când analiştii vedeau până la finalul anului o rată a şomajului de 7%. Deficitul bugetar va ajunge la 7,9% din PIB. Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a crescut la 34,33.

Analiştii financiari din Ro­mânia cred că economia arată bine în acest moment, însă incertitudinea revine, pe măsură ce mai multe economii europene iau noi măsuri restrictive pentru a opri răspândirea virusului. Aceste măsuri vor avea un impact economic şi asupra României, este de părere Adrian Codîrlaşu, vicepreşe­dintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari, la care se adaugă şi perspectivele de noi măsuri restrictive şi în România.

 

În TAROM se concediază piloți și se promovează consilieri (România Liberă)

La Compania Națională de Transport Aerian TAROM S.A. se pregătește concedierea a sute de piloți și membrii ai echipajelor de bord, dar, în schimb, se angajează și se promovează consilieri fără experiență în aviație ai directorului general Mihăiță Ursu.

Întrebări esențiale:

1. Ce se mai întâmplă cu restructurarea TAROM?

În prezent, compania operează la 30% din capacitate, iar procentul este estimat să scadă.

Sindicaliștii din Compania Națională de Transport Aerian TAROM S.A. estimează că aproximativ 1.400 de angajați vor fi trimiși în șomaj tehnic, aproape 90% din total.

2. Ce măsuri ia conducerea companiei?

Conducerea TAROM nu a publicat încă planul de restructurare, dar se vorbește de concedierea a 500 de angajați, dintre care, mulți piloți și membrii ai echipajelor de bord.

În schimb, consilierul fostului director general, angajat pe perioadă determinată, a fost promovat de actualul CEO și încadrat pe perioadă nedeterminată, printr-un concurs asupra căruia planează suspiciuni.

TAROM are, acum, o capacitate de funcționare de 12 -13 curse pe zi, iar sindicaliștii estimează că aceasta va scade considerabil în perioada de iarnă. Anul acesta sunt estimate pierderi de peste 100 milioane de euro. Până în acest moment, din companie au plecat voluntar 150 de oameni.