Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dilema autorităţilor: izolarea populaţiei sau blocarea spitalelor (Adevărul)

stop_covid.jpg

Specialiştii avertizează că singura soluţie pentru a evita blocarea sistemului medical în luna decembrie este izolarea la domiciliu timp de două săptămâni.
Specialiştii avertizează că singura soluţie pentru a evita blocarea sistemului medical în luna decembrie este izolarea la domiciliu timp de două săptămâni.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Criza vaccinurilor gripale (G4Media) - Istoria se repetă la 5 ani de la Colectiv! Noua unitate pentru mari arși de la Bagdasar a fost inaugurată în august, dar nu funcționează! (Libertatea) - Mafia pădurilor, descrisă din interior: „Mi s-a reproșat că nu aduc bani la partid“ (Recorder) - Cum a ajuns Partidul Ecologist Român să adune politicieni de mâna a doua, înlăturați de alte partide: Marian Vanghelie, Șerban Nicolae și Cătălin Rădulescu (Ziare.com)

Dilema autorităţilor: izolarea populaţiei sau blocarea spitalelor (Adevărul)

În ziua în care România a înregistrat 4.724 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 şi 104 decese – cel mai mare număr de la declanşarea pandemiei, specialiştii avertizează că singura soluţie pentru a evita blocarea sistemului medical în luna decembrie este izolarea la domiciliu timp de două săptămâni: „lockdown“ obligatoriu pentru toată populaţia.

În ritmul actual de răspândire a noului coronavirus, România îşi va dubla numărul total de infectări până în decembrie. Acesta este semnalul de alarmă tras de cercetătorul Octavian Jurma, care a întocmit un grafic ce arată că, în cel mai fericit caz, dacă numărul infectărilor zilnice se menţine la nivelul actual, de circa 4.000 de cazuri pe zi, de Crăciun, România va ajunge la un număr total de 390.000 de cazuri.

Prof. dr. Emanoil Ceauşu, medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale, a declarat pentru „Adevărul” că un lockdown de două săptămâni ar scoate România de pe panta ascendentă a numărului de noi infectări.   „O carantinare de două sau chiar trei săptămâni este singura metodă de stopare a avansului luat de numărul de noi infectări cu noul coronavirus. Adică oamenii să lucreze pe cât se poate de acasă. Dacă acest lucru nu este posibil, să le fie permis oamenilor să meargă la serviciu şi înapoi, dar fără rute ocolitoare. Şi, la fel ca în lunile de primăvară, ar mai fi permise drumurile la supermarket, strict pentru aprovizionare şi cam atât, fără biserică, fără sală de sport, fără drumuri relativ inutile. Numai aşa s-ar reduce contactul fizic între persoane şi, implicit, s-ar frâna răspândirea virusului.

 

Criza vaccinurilor gripale. Primele doze care au intrat în farmaciile din România s-au epuizat rapid, iar o nouă tranșă va ajunge la mijlocul lunii noiembrie / De ce nu pot fi suplimentate comenzile și ce recomandă medicii (G4Media)

Cererea românilor pentru vaccinurile gripale a depășit cu mult previziunile producătorilor. Pe fondul pandemiei de COVID, primele stocuri au fost epuizate rapid în farmacii, iar următoarele vaccinuri vor fi livrate la jumătatea lunii noiembrie, însă noi comenzi nu mai pot fi onorate, din cauza posibilităților limitate de fabricație, a precizat Colegiul Farmaciștilor din România, răspunzând întrebărilor G4Media.ro.

Marți, 27 octombrie, furnizorii raportau stocuri totale de sub 134.000 de doze de vaccinuri gripale la nivelul întregii țări.

Pe piața din România sunt comercializate trei vaccinuri gripale: Fluenz Tetra de la AstraZeneca, sub formă de spray nazal, pentru copiii între 1 și 18 ani, Influvac Tetra de la Mylan, supensie injectabilă, pentru copii peste 3 ani, adolescenți și adulți și Vaxigrip Tetra de la Sanofi, suspensie injectabilă, care se administrează tuturor categoriilor de vârstă, începând cu copiii peste 6 luni.

 

Istoria se repetă la 5 ani de la Colectiv! Noua unitate pentru mari arși de la Bagdasar a fost inaugurată în august, dar nu funcționează! (Libertatea)

După ce a fost deschisă cu fast de primarul Băluță, Libertatea a aflat că nu e funcțională, pentru că nu are încă aviz DSP și nici personal ATI. E exact aceeași situație când, după Colectiv, jurnaliștii au aflat că Unitatea modernă de mari arși de la Spitalul Floreasca a fost inaugurată de două ori, chiar de ministrul Bănicioiu, dar nu funcționa când era mai mare nevoie de ea.

Cele 3 noi paturi de la Bagdasar duceau numărul total al paturilor pentru pacienții cu arsuri grave la 26, conform TVR. Practic, ele reprezintă 11,5% din locurile pentru mari arși din România. 13,5 milioane de lei s-au plătit pentru noua secție: 7,5 din partea Primăriei Sector 4 și 6 din partea Ministerului Sănătății.

 

Mafia pădurilor, descrisă din interior: „Mi s-a reproșat că nu aduc bani la partid“ (Recorder)

De 30 de ani ni se spune că mafia care decimează pădurile României este controlată și protejată politic, iar banii proveniți din tăieri ilegale sunt folosiți pentru a finanța campanii electorale. Însă nimeni n-a putut sparge bariera tăcerii în spatele căreia se ascunde această mafie.

Pentru prima dată, un om de la vârful sistemului silvic are curaj să vorbească public despre implicarea partidelor politice în tăierile ilegale de pădure. Ilie Covrig, directorul Direcției Silvice Mureș și fost secretar de stat în Ministerul Mediului, își asumă această postură, îndemnându-i și pe alți oameni din sistem să iasă în față și să vorbească.

Pe lângă mărturiile sale, Covrig face publice o serie de înregistrări care îi susțin afirmațiile: funcțiile din sectorul silvic sunt dictate politic de la cel mai înalt nivel și sunt răscumpărate cu șpăgi colectate de la firmele de exploatare a lemnului. Silvicultorii care refuză să colecteze șpăgile și să plătească taxă de protecție la partid sunt presați să plece din funcții și înlocuiți cu oameni de încredere.

Din înregistrările și din mărturiile lui Ilie Covrig, reiese că această stare de fapt este cunoscută și acceptată de întreg sistemul silvic, de la simpli pădurari până la șefii din Romsilva și din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

VIDEO pe site-ul Recorder.

 

Cum a ajuns Partidul Ecologist Român să adune politicieni de mâna a doua, înlăturați de alte partide: Marian Vanghelie, Șerban Nicolae și Cătălin Rădulescu (Ziare.com)

Partidul Ecologist Roman, un partid-breloc care a gravitat in jurul PSD in ultimii ani, va avea pe listele sale pentru alegerile parlamentare mai multi apropiati ai lui Liviu Dragnea sau nume din vechea garda a PSD. Printre cei care au lucrat la noul proiect se numara fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, Serban Nicolae, Catalin Radulescu si Liviu Plesoianu.

Ecologistii condusi de Danut Pop au obtinut rezultate foarte slabe la alegerile din ultimii ani. Partidul, situat sub marja de eroare, in jurul procentului de 1%, va aduna pentru alegerile parlamentare numele cu notorietate care nu au prins loc pe listele parlamentare.

Ziare.com va prezinta istoria acestui partid, care a fost in umbra pentru aproape 30 de ani. 

 
Revista presei românești - 28 octombrie 2020