Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emoția (ziare.com)

sebastian_lazaroiu.jpg

Sociologul Sebastian Lăzăroiu
Sursa imaginii: 
ziare.com

Premierul Orban pune mortalitatea COVID-19 pe seama stării de sănătate a pacienților (Europa Liberă) - Capitala rămâne cu restricțiile actuale, deși cazurile de COVID se înmulțesc (Adevărul) - Apetitul populaţiei pentru creditele de locuinţe rămâne ridicat. Peste 4.000 de credite ipotecare au fost date în septembrie (Ziarul Financiar) - Promisiunile PSD pentru guvernare: acces rapid la aeroport şi autostradă, 42 smart cities şi 100 de oraşe competitive (G4Media)

Premierul Orban pune mortalitatea COVID-19 pe seama stării de sănătate a pacienților (Europa Liberă)

Pe 24 octombrie, România era al doilea stat UE cu cea mai mare rată a mortalității datorată infecției cu SARS-COV2.

„Totul se datorează persoanelor care se îmbolnăvesc”, spune într-un interviu exclusiv pentru Europa Liberă premierul Ludovic Orban.

„Dacă persoanele care se îmbolnăvesc sunt persoane care au și alte boli sau au vârste înaintate, boala afectează mult mai tare aceste persoane. Se și vede pe statisticile legate de decese că cele mai multe decese sunt provocate de COVID pentru că persoane care au alte boli, alte afecțiuni și, în general, care au o vârstă mai ridicată. Asta este”, a mai declarat premierul.

Duminică, Grupul de Comunicare Strategică a elaborat o analiză comparativă cu incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 în România și în alte state UE în ultima perioadă.

Conform informațiilor furnizate de Ludovic Orban în interviul acordat Europei Libere, România este pe locul al 14-lea în UE la incidența cumulată la 14 zile între statele UE.

 

Capitala rămâne cu restricțiile actuale, deși cazurile de COVID se înmulțesc (Adevărul)

Școlile rămân închise, dar nu va fi impusă carantina pe timpul nopții. Cel puțin asta au anunțat autoritățile că ne așteaptă în perioada următoare, deși medicii susțin că elevii ae trebui să meargă la școală, în timp ce activitățile economice și sociale ar trebui restricționate. Polițiștii au dat amenzi de zeci de mii de lei mai multor grupuri de persoane care au încins petreceri în București în acest weekend.

 

Apetitul populaţiei pentru creditele de locuinţe rămâne ridicat. Peste 4.000 de credite ipotecare au fost date în septembrie. Volumul ipotecarelor noi în lei a urcat în septembrie la 1,26 miliarde de lei (260 de milioane de euro), depăşind nivelul din aceeaşi lună din 2019 (Ziarul Financiar)

Românii au contractat de la bănci în luna septem­brie credite ipotecare noi în lei în valoare de aproape 1,26 mld. lei (260 mil. euro), marcând al doi­lea cel mai ridicat nivel din primele no­uă luni din 2020, vo­lumul fiind în creş­tere cu aproximativ 4% comparativ cu sep­tem­brie 2019.

Dacă luăm în considerarea nivelul unui credit mediu ipotecar în jur de 60.000 de euro şi volumul creditelor ipo­tecare noi în lei din septembrie, reprezentând echivalentul a 260 mil. euro, reiese că au fost acordate doar în această lună peste 4.300 de credite.

Un impuls asupra ascensiunii creditelor ipotecare noi din luna septembrie este posibil să fie legat şi de noul program numit Noua casă, care a de­marat la începutul toamnei. Progra­mul Noua casă vine cu dublarea plafo­nului pentru credite la locuinţele noi, la 140.000 euro, dar şi avansul minim se triplează, de la 5% la 15%.

Majoritatea creditelor ipotecare noi (circa 97%) sunt în lei.

 

Promisiunile PSD pentru guvernare: acces rapid la aeroport şi autostradă, 42 smart cities şi 100 de oraşe competitive (G4Media)

Deputatul PSD Daniel Suciu a prezentat, duminică, programul de guvernare al social-democraţilor, capitolul Dezvoltare Regională şi Locală, care cuprinde obiective precum realizarea a 42 de smart cities, a 100 de oraşe competitive, acces în maximum două ore la cel mai apropiat aeroport şi în maximum o oră la cea mai apropiată intrare pe autostradă pentru fiecare român.

 

Emotia (ziare.com)

In 2004, cu trei zile inainte de alegerile parlamentare, un atentat terorist a zguduit capitala Spaniei. Bilantul dramatic (193 de morti si 2000 de raniti) a schimbat rezultatul scrutinului.

Popularii, favoriti in sondaje, au pierdut majoritatea in favoarea socialistilor. Analistii au despicat firul in patru si au ajuns la concluzia ca minciuna guvernului condus de Aznar, care initial a pus atentatul pe seama ETA, pentru a ascunde adevarata cauza (participarea Spaniei in operatiunile din Irak), a produs rasturnarea de situatie. Fara aceste detalii analitice, e clar ca a fost vorba de o emotie uriasa, declansata de socul numarului mare de victime si de nesiguranta resimtita de cetateni.

Pe data de 6 decembrie, Romania va avea alegeri parlamentare. Emotia este in crestere. Numarul de cazuri zilnice trece astazi de 6000, numarul deceselor atinge lejer 100 pe zi, iar sectiile ATI dedicate pacientilor cu COVID se apropie de capacitatea maxima. De observat ca numarul deceselor de astazi corespunde unei perioade mai bune (dar de scurta durata), cand numarul de cazuri abia daca depasea 2000. Cum rata ramane relativ constanta si tinand cont de inertia raportului intre decese si cazuri inregistrate, e de asteptat ca numarul celor care nu vor supravietui bolii sa atinga 200 pe zi, in plina campanie electorala. La fel, e de asteptat ca aglomeratia la terapie intensiva sa devina critica tot spre sfirsitul lui noiembrie.

Probabil ca deznodamantul nu va fi acelasi ca in Spania anului 2004, insa exemplul folosit ne indeamna sa reflectam cum pot fi afectate rezultele unui scrutin desfasurat sub o mare emotie si cat de reprezentativa va fi majoritatea decisa de acel scrutin, scrie sociologul Sebastian Lăzăroiu.

Continuarea pe portalul ziare.com.