
Presa românească
Președintele României a lăsat urșii fără piei la început de iarnă (Libertatea)
iohannis.jpg

Președintele României a lăsat urșii fără piei la început de iarnă (Libertatea)
Marți seară, după ce la prânz se comunicaseră cele mai prăpăstioase numere de la începutul pandemiei (7.733 de noi infectați, 120 de decese, 974 de persoane internate la ATI), Klaus Iohannis s-a adresat națiunii. Așteptările erau mari, pe măsura numerelor.
Președintele, deloc preocupat de prezent, ne-a spus că situația epidemiologică se degradează la nivelul întregii Europe. Deci, sub conducerea înțeleaptă a domniei sale, avem deja o țară ca afară. Iată, în sfârșit, o promisiune onorată.
Și, pentru că situația se degradează, președintele României, care guvernează împreună cu PNL, după cum ne-a spus (“Partidul Național Liberal este la guvernare și, împreună cu mine, ne străduim, luăm măsurile care se impun, facem achizițiile, facem testările, pregătim vaccinarea și așa mai departe…”), s-a concentrat pe ceea ce se va întâmpla anul viitor, adică pe vaccin.
În acest moment nu există nici măcar un singur vaccin aprobat de către autoritățile sanitare occidentale. Nici măcar unul. Sunt diverse vaccinuri în diverse stadii de cercetare sau testare, dar niciunul care să fi parcurs integral fie și varianta scurtă a aprobării unui medicament, astfel încât acesta să nu facă mai mult rău decât bine.
Dar asta nu este o problemă pentru domnul președinte. A planificat deja, foarte exact, cum se va desfășura vaccinarea, cum se vor distribui vaccinurile, cine va beneficia primul de vaccin și în ce perioadă. ..
Până în primăvară mai sunt patru luni de iarnă și una de toamnă târzie. În cel mai bun caz, pentru că nu ne-a promis nimeni că ne vaccinăm fix pe 1 martie.
Vă imaginați patru luni în care guvernul României și președintele Iohannis (căci împreună “luăm măsurile care se impun, facem achizițiile, facem testările, pregătim vaccinarea”) refuză să ia măsuri ceva mai drastice decât închiderea parcurilor pe timp de noapte ca să nu piardă alegerile?
Vă închipuiți, patru luni cu o medie de 100 de decese pe zi din cauza infectărilor cu SARS-CoV-2? Adică încă cel puțin 12.000 de morți care să se adauge celor 7.273 deja confirmați?, întreabă în Libertatea Patrick Andre de Hillerin.
Integral în ziar.
Redeschiderea graduală a grădinițelor și a școlilor, indiferent de rata de infectare, a intrat în analiza autorităților (EduPedu)
Autoritățile analizează redeschiderea graduală a grădinițelor și a școlilor, cu începere de la clasele mici, au declarat pentru Edupedu.ro surse din Ministerul Educației și surse politice. Potrivit acestora, se are în vedere redeschiderea pentru început a grădinițelor și a învățământului primar (clasele pregătitoare – a IV-a).
În funcție de analizele de parcurs, ar putea fi redeschise și clasele a VIII-a și a XII-a, conform surselor Edupedu.ro.
Discuțiile vin în contextul în care majoritatea statelor europene și-au ținut deschise școlile și au închis, în conatrapartidă, mall-urile, localurile, magazinele neesențiale și au restricționat circulația între regiuni.
Situaţia medicală a României devine critică pe zi ce trece. Întârzierea carantinei va costa tot mai mult. Cazurile zilnice de infectare cu COVID-19 ating de la zi la zi noi recorduri, ieri fiind confirmaţi peste 7.700 de pacienţi. Spitalele devin tot mai aglomerate. Unu din patru teste prelucrate ieri a fost pozitiv (Ziarul Financiar)
„Marea majoritate a societăţilor economice oricum sunt închise de şase luni. Nu are rost să mai treci printr-o testare, la rata aceasta de infectare dovedită de judeţele care testează mult şi la rata mare de infectare din ţările în care se testează mult. Trebuie lockdown ţintit. Ştiu că economic este groaznic, dar concluzia va fi aceeaşi. Putem pune în balanţă continuarea activităţii economice, foarte slabă cum e acum sau un lockdown decis şi revenire în ianuarie”, a spus Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, cel mai mare producător de medicamente din România.
În România, accesul pacienţilor care nu au COVID la servicii medicale este îngreunat. Pacienţii cu probleme de sănătate care au nevoie de intervenţia medicilor pentru diagnostic şi tratament ajung în spitale private unde plătesc pentru servicii, după ce sunt refuzaţi de unităţi medicale de stat sau sunt nevoiţi să aştepte în secţia de primiri urgenţe, alături de alţi pacienţi, în plină pandemie de COVID-19.
Este cazul concret al Florentinei, 22 de ani, angajată care plăteşte de la vârsta de 19 ani contribuţia la asigurările de sănătate şi care duminică a mers pe rând la trei spitale mari din Capitală - Sf. Ioan, Bagdasar Arseni şi Floreasca, pentru ca, în final, să facă investigații medicale la o clinică privată contra-cost - 1.500 de lei în total – deşi în spital de stat tratamentul ar fi fost gratuit, pe baza calităţii de asigurat a pacientei.