Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analiză. Efectele electorale ale tragediei din Neamţ (Adevărul)

orban_tataru.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Dezastrul de la Neamţ arată că spitalele trebuie trecute neîntârziat în subordinea Ministerului Sănătăţii (Ziarul Financiar) - Preşedintele CJ Neamț invită reprezentanţii partidelor la consultări pentru desemnarea noului manager al spitalului (Agerpres) - Arsene a ignorat deficitul de 350 de paturi al Spitalului Piatra Neamț, de care se știe din 2013 (Newsweek.ro)

Dezastrul de la Neamţ arată că spitalele trebuie trecute neîntârziat în subordinea Ministerului Sănătăţii (Ziarul Financiar)

Spitalul Judeţean din Neamţ, care a avut în ultimul an opt manageri la conducere, se află în subordinea Consiliului Local Neamţ, Şefii unităţii medicale au fost numiţi politic, fie de Ministerul Sănătăţii atunci când spitalele au trecut în timpul stării de urgenţă în curtea ministerului de resort, fie de autorităţile locale.

Directorul spitalului din Neamţ la momentul incendiului a fost Lucian Micu, primar al oraşului Roman. El este de meserie jurist, numit la finalul lui octombrie în fruntea spitalului.

Lipsa unei viziuni pe termen lung pentru spital s-a văzut în lipsa investiţiilor în unitatea medicală, probleme scoase la iveală de tragedia în urma căreia secţia de ATI a luat foc, iar zece pacienţi au decedat, şapte persoane fiind în stare critică.

Într-o declaraţie de presă, ministrul sănătăţii Nelu Tătaru a declarat că toată lumea este vinovată pentru tragedia de la Piatra Neamţ deoarece a acceptat ca în ultimii 30 de ani sistemul medical să fie menţinut într-o situaţie de criză.

El a mai spus că se impune o reevaluare urgentă a întegului sistem medical românesc.

Declarațiile sunt făcute la 5 ani după incendiul de la Colectiv, care a zguduit sistemul medical din România și a arătat lipsurile, de la echipamente la paturi pentru arși. Cinci ani mai târziu, în noiembrie 2020, aceeași situație s-a repetat la Neamț.

 

Preşedintele CJ Neamț invită reprezentanţii partidelor la consultări pentru desemnarea noului manager al spitalului (Agerpres)

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, Ionel Arsene, a anunţat că a invitat la consultări reprezentanţii partidelor din legislativul judeţean, pentru a desemna noul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ.

"Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, aflat în subordinea Consiliului Judeţean, se confruntă cu foarte mari probleme din cauza tragediei înregistrate la sfârşitul săptămânii trecute, când în incendiul înregistrat la Secţia ATI au pierit 10 persoane care erau ventilate mecanic, fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2. Ca urmare a acestui regretabil incident, directorul şi-a anunţat demisia din funcţie, ceea ce mă obligă, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, să iau o decizie în privinţa managementului acestei unităţi medicale. Aşa că marţi, 17 noiembrie, începând cu ora 9,30 şi până la 11,30, vreau să am o întâlnire cu reprezentanţii partidelor care fac parte din forul legislativ nemţean şi să discutăm împreună asupra celei mai potrivite persoane care să preia conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ", a declarat preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene.

Propunerile făcute în cadrul întâlnirilor vor fi înaintate şefilor de secţii şi Comitetului Director al SJU Piatra Neamţ.

"Nu am cuvinte să îmi exprim regretul faţă de tragedia fără limite de la Spitalul Judeţean. Sper ca după ziua de mâine să reuşim să readucem unitatea la normalitate şi o nenorocire cum a fost cea de acum două seri să nu se mai repete niciodată, nicăieri! Regrete eterne pentru nemţenii care au sfârşit atât de tragic! Sunt cu sufletul alături de familiile greu încercate", a mai spus Ionel Arsene.

 

Arsene a ignorat deficitul de 350 de paturi al Spitalului Piatra Neamț, de care se știe din 2013 (Newsweek.ro)

Spitalul unde au ars, sâmbătă seara, zece bolnavi de COVID ar fi trebuit extins cu 350 de paturi până în 2020. Acest lucru nu s-a întâmplat, deși au existat toate premisele: banii erau la PSD, care a condus țara până în 2019, inclusiv, iar județul îl conduce și astăzi.

În 2013 este elaborat documentul: „Plan de dezvoltare Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț”. Spitalul avea atunci un total de 883 de paturi. Pentru că spitalul avea numeroase probleme și era construit înainte de 1989, s-a întocmit un plan de „modernizare, reabilitare, extindere și restructurare.” Cel mai ambițios punct îl reprezenta „construirea unui corp nou cu o capacitate de 350 de paturi pentru spitalizare”.

Ionel Arsene era, în 2013, deputat de Neamț și președinte al PSD Neamț. Din 2016 va deveni chiar președintele Consiliului Județean Neamț, instituție prin intermediul căreia urma să se modernizeze spitalul. Dar extinderea nu s-a mai realizat.

 

Analiză. Efectele electorale ale tragediei din Neamţ (Adevărul)

Partidul aflat la guvernare, în acest caz PNL, riscă să fie taxat cel mai mult la alegerile parlamentare, în urma tragediei de la Piatra Neamţ, arată specialiştii consultaţi de „Adevărul”. Cât de mult va fi afectat depinde de modul cum va gestiona situaţia în următoarele săptămâni.

Tragedia de la Piatra Neamţ i-a redus pe liberali la tăcere. Cu excepţia lui Ludovic Orban, Nelu Tătaru (ministrul Sănătăţii) şi Marcel Vela (ministrul de Interne), ceilalţi lideri liberali au evitat să facă declaraţii pe subiectul celor întâmplate la Piatra Neamţ. Surse politice au precizat pentru „Adevărul” că blocarea comunicării publice a venit mai ales din teama liberalilor de a nu-şi atrage antipatia pe valul de emoţie creat.

„Strategic, e bine să nu intervii decât cu regrete, condoleanţe. Oamenii nu aşteaptă explicaţii politice. Plăteşti dacă explici. Mai bine stai în banca ta şi te fereşti de atacuri. Piedone s-a apucat de explicaţii după Colectiv şi şi-a luat-o imediat. Orice justificare e inutilă”, a explicat sociologul Alfred Bulai.

Analistul Radu Delicote punctează: Cred că este momentul ca fiecare partid sau lider politic să lase la o parte mantia retoricii electorale şi să schiţeze un plan de redresare în 10 paşi, cu termene-limită, cu responsabili, fără implicare politică”

Analistul politc George Jiglău consideră că, cel mai probabil, liberalii vor fi afectaţi de tragedia de la Piatra Neamţ, ei fiind percepuţi ca responsabili de buna funcţionarea a unui spital de stat.