Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


12 prize si două demisii (SpotMedia.ro)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu
Image source: 
spotmedia.ro

Un spital nou zace închis de un an, în timp ce bolnavii de COVID-19 stau la coadă pentru un loc la ATI (Adevărul) - Cu sau fără lumini de sărbători? Cât au cheltuit primăriile pe beculețe (Europa Liberă) - România are cea mai redusă rată de recuperare economică din UE. De ce? (Ziarul Financiar) - Bărbați de Euro: toate detaliile despre calificarea naționalei de tineret la turneul final (Gazeta Sporturilor)

12 prize si două demisii (SpotMedia.ro)

"Ceea ce s-a întâmplat la Piatra Neamț se poate repeta cam peste tot.

De ce?

Cauzele nenorocirii nu țin neapărat de chestiuni medicale, ci fizice. Și este vorba, pe de-o parte, despre specificul secțiilor ATI: mult oxigen și o mulțime de aparate alimentate la prize. Normativele spun că un pat ATI pentru pacienții critici are nevoie de 12 prize. Unul singur.

Pe de altă parte, supraaglomerarea secțiilor ATI. În saloanele groazei de la Piatra Neamț erau cate 8 pacienți. Ori 12 prize. Evident nu se poate.

Dar când tu stai cu șirul de pacienți care se sufocă la ușa secției ATI, când de la București guru Arafat se rățoiește și te amenință că trebuie primiti toți cumva, tu, șef de secție, tu, director de spital, ce poți să faci?

Ești obligat să faci improvizații. Mai adaugi câteva paturi, cu aparatele aferente pentru care mai tragi niște prelungitoare, ajungi ca într-o priză dublă, din prelungitor în prelungitor să alimentezi cine știe câți comsumatori, care la rândul lor funcționează continuu.

Nu iți mai poți permite să asiguri mentenanța, nici măcar un ciclu de răcire a motoarelor, a prizelor, totul se încinge și până la urmă ia foc într-un balon de oxigen.

Simbolic, politic, criza aceasta trebuie asumată cu două mari demisii. Una s-a produs și e a directorului spitalului de la Piatra Neamț. A doua ar trebui să fie a ministrului Tătaru, tocmai pentru că luni de zile nu a reușit să pregătească un val al doilea în care secțiile ATI să nu fie autentice bombe.

Da, dl Tătaru a moștenit un sistem, nu este vinovat pentru starea lui generală, e vinovat pentru că nu a găsit soluții pentru a diminua pericolul evident".

Textul integral, semnat de Ioana Ene Dogioiu, pe portalul spotmedia.

 

Un spital nou zace închis de un an, în timp ce bolnavii de COVID-19 stau la coadă pentru un loc la ATI (Adevărul)

Investiţii de zeci de milioane de lei stau nefolosite în Botoşani doar fiindcă autorităţile locale nu au catadicsit să le racordeze la utilităţi. Printre ele, un spital modern, dotat inclusiv cu paturi cu aparate de oxigen, care ar putea fi folosit pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

În municipiul Botoşani, locurile la Terapie Intensivă, dar şi în secţiile destinate tratării bolnavilor de COVID-19 sunt epuizate. Totodată, s-a făcut apel la oameni pentru donaţii în scopul achiziţionării unor aparate de oxigen atât de necesare celor afectaţi de virusul SARS-COV 2.

 

Cu sau fără lumini de sărbători? Cât au cheltuit primăriile pe beculețe (Europa Liberă)

Cheltuielile exorbitante făcute de foștii primari pentru iluminatul festiv, prin contracte ținute departe de ochii publicului, pun sub semnul întrebării felul în cale vor arăta orașele de sărbătorile care se apropie. Puțini români vor să se lipsească de luminile care scaldă străzile și să se reîntoarcă la cenușiul ceaușist al Crăciunului, dar când se uită la nota de plată situația se schimbă. Anul trecut, de exemplu, Gabriela Firea a cheltuit pentru iluminatul Bucureștiului 12,9 milioane de lei, adică aproximativ 2,7 milioane de euro, spre deosebire de Viena ale cărei cheltuieli au fost la mai puțin de jumătate, doar 1,2 milioane euro. Cam tot atât a scos din buzunar și Constanța- 1,15 mil. euro. Primăriile din România au cheltuit, în 2019, în medie pentru iluminatul festiv 1.021.546,27 lei, arată un studiu făcut de InfoCons. Această sumă reprezintă o creștere cu 73% față de cea cheltuită în 2017.

 

România are cea mai redusă rată de recuperare economică din UE. De ce? (Ziarul Financiar)

Unde sunt banii de salvare, de ce nu se văd rezultatele, sau banii nu au ajuns unde trebuia să ajungă pentru susţinerea economiei? În doar 8 luni, datoria publică a crescut cu nu mai puţin de 75 mld. Lei.

După aproape cinci luni de la prezentarea planului de relan­sa­re economică anunţat la da­ta de 1 iulie 2020 de către pre­şedintele Klaus Iohannis, prin care IMM-urile urma să primească granturi pen­tru capital de lucru în valoare de 2.000 de euro, niciun cent nu a ajuns la firme, acum, la jumătatea lui noiembrie. Companiile occi­den­tale au primit ajutoare de supravieţuire de zeci de miliarde de euro, la o simplă cerere. Cifrele nu aveau cum să nu fie reflectate de statistici.

„Cei 2.000 de euro nu au ajuns încă la oa­meni, înţelegem că vor intra la finalul acestei săp­tămâni aceşti bani. Au fost circa 29.000 de microîntreprinderi înscrise, care urmează să pri­mească 2.000 de euro. Programul a fost lan­sat în vară, dar sperăm să vină şi ne dorim o agilizare a acestor proiecte, mai ales în contextul actual“, spune Roxana Mircea, owner al REI Finance Advisors.

 

Bărbați de Euro: toate detaliile despre calificarea naționalei de tineret la turneul final (Gazeta Sporturilor)

“Tricolorii” au dominat total meciul de ieri cu Danemarca, au obținut egalul salvator, 1-1, și s-au calificat la Euro 2021.

“Acesta e meciul care face diferența între băieți și bărbați”, le transmisese Adrian Mutu jucătorilor săi, iar aceștia au avut puterea să treacă peste arbitrajul ostil, care le-a dăruit oaspeților un penalty inventat. Și au șters cu buretele cele 10 minute de antifotbal de la final, când ambele echipe s-au văzut cu obiectivul îndeplinit.

 

 
Revista presei românești - 18 noiembrie 2020