Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pregătiri "heirupiste" pentru campania de vaccinare împotriva COVID-19 (HotNews.ro)

vaccin_2.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Guvernul le permite studenților de la Medicină aflați în ani terminali să facă voluntariat în spitalele COVID. Răsplata: 2.500 de lei lunar (Ziare.com) - Justiția melcilor. Niciun mare dosar din 12 deschise după Colectiv n-are o sentință finală! (Libertatea) - Ce promit partidele pentru următorii patru ani (România Liberă) - Ezoteric (Gazeta Sporturilor)

 

Pregătiri "heirupiste" pentru campania de vaccinare împotriva COVID-19: DSP-urile au adunat de pe o zi pe alta liste cu personalul medical care este de acord să fie vaccinat și au uitat complet să întrebe o parte dintre medici sau chiar județe întregi (HotNews)

Direcțiile de Sănătate Publică au început să adune liste cu personalul medical care este de acord să fie vaccinat împotriva COVID-19, atunci când vaccinul va fi disponibil în România. Numai că acțiunea a debutat cu stângul și într-un mod "heirupist", acuzație lansată chiar de medicii specialiști din cabinetele ambulatorii. Multe DSP-uri au cerut aceste date de pe o zi pe alta (16 noiembrie după-amiază, cu termen de trimitere 17 noiembrie, ora 12:00), au uitat de o mare parte dintre medici, iar în județe întregi, medicii nici măcar nu au fost întrebați. Marea întrebare este dacă vor fi luați în calcul pentru vaccinare toți medicii care își doresc să fie imunizați, sau doar cei pe care DSP a apucat să îi întrebe "în mod heirupist". Mai exact, dacă datele incomplete colectate acum de DSP-uri sunt cele în baza cărora se vor face comenzi de vaccinuri pentru imunizarea personalului medical.

Într-o primă fază, în România ar urma să fie vaccinat împotriva COVID-19 personalul medical, grupele de risc, sectoare esențiale precum educație, siguranță națională, transporturi și energie, a anunțat marți președintele Klaus Iohannis.

Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 va fi făcută publică săptămâna viitoare, a mai anunțat președintele. Klaus Iohannis a precizat că medicul Valeriu Gheorghiță, de la Spitalul Militar Central, a fost desemnat coordonator al campaniei.

 

Guvernul le permite studenților de la Medicină aflați în ani terminali să facă voluntariat în spitalele COVID. Răsplata: 2.500 de lei lunar (Ziare.com)

Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri seara, ordonanta care permite studentilor din anii terminali de la facultatile de Medicina sa desfasoare activitati de voluntariat in spitale COVID-19.

Seful Cancelariei premierului, Ionel Danca, a spus, dupa sedinta de Guvern, ca universitatile centralizeaza solicitarile studentilor, iar acestea sunt traansmise la DSU, care face redistribuirea catre unitatile sanitare care au cea mai mare nevoie

"Aceasta activitate de voluntariat este premiata cu 2.500 de lei pe luna pentru cei care se inscriu in acest program", a mai spus el.

Pe larg AICI.

 

Justiția melcilor. Niciun mare dosar din 12 deschise după Colectiv n-are o sentință finală! (Libertatea)

Recurența tragediilor sanitare, Piatra Neamț 2020 după Colectiv 2015, vine pe fondul inexistenței unei lămuriri în justiție. Dintre toate cazurile de corupție și abuzuri în sistemul medical românesc, care au apărut după tragedia de la Colectiv, niciunul nu are sentință definitivă. Doar trei au ajuns la primul verdict (nedefinitiv), alte patru cazuri se află în diferite faze la prima instanță, iar cinci sunt încă la procuratură, după patru, cinci ani!

Libertatea trece în revistă priincipalele dosare.

 

Ce promit partidele pentru următorii patru ani (România Liberă)

Reprezentanții formațiunilor politice cu șanse de a intra la guvernare și-au făcut publice principalele proiecte pentru următorii patru ani. Excepție face însă partidul aflat la putere acum, PNL, care trebuia să își prezinte programul de guvernare la începutul săptămânii. Evenimentul a fost însă amânat din cauza tragediei petrecute la Piatra Neamț. Lansarea programului liberalilor „Dezvoltăm România” a fost anunțată pentru joi seara.

Social-democrații vin și de această dată în fața alegătorilor cu un proiect ”PSD știe să guverneze bine” bazat pe creștere economică, dar și pe măriri de salarii și pensii. Deși doritori de a scăpa din „Epoca Dragnea”, social-democrații propun un program de guvernare bazat pe creșteri ale veniturilor populației, asemănător cu cel din 2016. Planul lor pentru a infuza bani? Răspunsul lor stă în fondurile europene, chiar dacă în guvenrea PSD a reușit să aibă cel mai prost an la atragerea acestor bani de când România a intrat în UE – 2017.

La rândul său, Alianța USR PLUS susține „Revoluția a Bunei Guvernări”, fără sinecuri și fără privilegii pentru aleși, după cum arată programul lor. Programul USR PLUS este bazat mai degrabă pe lupta anticorupție și pe reformarea sistemului, chiar dacă unele dintre propuneri sunt încă neclare. Totuși, PSD și USR PLUS au și o țintă comună: impozite zero pentru salariul minim pe economie.

Din partea Pro România, Victor Ponta, se prezintă pe sine ca „prim-ministrul care scoate țara din criză”. Ponta propune câteva soluții pe care speră să le implementeze dacă va reuși să intre la guvernare în sprijinul unei alte formațiuni.

România Liberă face o sinteză.

 

Ezoteric (Gazeta Sporturilor)

UEFA ne-a dat 3-0 la masa verde cu Norvegia, Serbia a snopit în bătaie Rusia, 5-0, noi abia am scos o remiză la Belfast, grație reușitei lui Bicfalvi.

Pe 7 decembrie vom fi în urna a doua la tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2022. E singura veste bună după o prestație submediocră aseară.

 
Revista presei românești - 19 noiembrie 2020