Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Când îi ceri societăţii să aibă bun-simţ, tu, care vrei să guvernezi, trebuie să ai bun-simţ (Ziarul Financiar)

iulian-anghel.jpg

Jurnalistul Iulian Anghel este editor politic la Ziarul Financiar
Sursa imaginii: 
site-ul Ziarului Financiar

Vaccinarea anti-Covid-19 va fi gratuită, voluntară și se va face în trei etape (România Liberă) - Strigătul disperat al medicilor de familie: „Suntem din ce în ce mai puţini“ (Adevărul) - Banii sau punctele (Gazeta Sporturilor)

Vaccinarea anti-Covid-19 va fi gratuită, voluntară și se va face în trei etape (România Liberă)

Comitetul pentru vaccinarea anti-Covid lucrează la procedura de implementare a Strategiei naționale ce trebuie finalizată până la apariția pe piață a unui vaccin certificat ca eficient împotriva noului coronavirus.

Vaccinul anti-Covid-19, așteptat cu nerăbdare în contextul unui al doilea val de infectări mai agresiv decât cel din primăvară, trebuie administrat rapid și eficient pentru stoparea pandemiei generate de noul coronavirus.

La nivelul Comitetului pentru vaccinarea anti-Covid-19, specialiștii epidemiologi sunt de acord ca vaccinarea să fie una gratuită și să se facă în mod voluntar. Ca aplicare, vaccinarea se poate realiza doar în mai multe etape, funcție de capacitatea de livrare a dozelor viitorului vaccin unanim recunoscut ca eficient.

Primii beneficiari ai viitorului vaccin sunt medicii, asistenții și personalul din spitale, oamenii din prima linie, apoi cei din sistemul de asistență socială și categoriile de vârstă vulnerabile, copiii și persoanele în vârstă, mai ales cele care au afecțiuni medicale cronice ce se agravează rapid pe fondul infectării cu noul coronavirus, iar la final restul populației.

Specialiștii în epidemiologie au calculat că este nevoie de atingerea unui nivel colectiv de imunitate de 65-70% pentru ca vaccinarea să ducă la stoparea pandemiei.

 

Strigătul disperat al medicilor de familie: „Suntem din ce în ce mai puţini“ (Adevărul)

Numărul medicilor de familie afectaţi de SARS-CoV-2 este în continuă creştere, iar foarte mulţi se contaminează în relaţia directă cu pacienţii care le ascund că au anumite simptome din teama de a nu fi internaţi în spital.

În această fază a evoluţiei pandemice, medicii de familie au fost aruncaţi în prima linie a frontului anti-COVID, deşi nu beneficiază de aceleaşi echipamente de protecţie. În sarcina lor cade acum şi monitorizarea pacienţilor cu forme uşoare sau medii de boală, iar dacă se comunică bine, aceşti pacienţi au evoluţii favorabile şi se evită internarea în spital care pare să fie cea mai mare teamă a unui pacient cu test pozitiv pentru SARS-CoV-2.

Rugăminte din partea medicilor: “să ne protejeze, să stabilească contacte telefonice, să nu pătrundă în cabinet alături de persoane bătrâne, bolnave, care aşteaptă după reţeta de cronic, iar ei să fie cu afecţiuni respiratorii sau simptome tipice COVID. Noi suntem destul de obosiţi şi poate din cauza asta, imunitatea scăzută şi oboseala, nemâncatul la timp, am ajuns să facem forme grave de COVID“, spune medicul de familie Marius Puenea, care a trecut, la rândul său, relativ recent printr-o formă destul de gravă a bolii.

 

Când îi ceri societăţii să aibă bun-simţ, tu, care vrei să guvernezi, trebuie să ai bun-simţ (Ziarul Financiar)

“Nu poţi să spui azi că nu ai bani de pensii, dar să treci în programul tău electoral dublarea pensiilor. Nu poţi spune că nu ai bani pentru salariile publice, dar să promiţi creşterea bunăstării tuturor, neavând controlul asupra creşterii bunăstării. Sau poţi face asta dacă nu te interesează dispreţul public aruncat asupra ta. Caz în care nu ai ce căuta la guvernare”, scrie jurnalistul Iulian Anghel. Reacția sa vine după ce partidele cu șanse de a intra în Parlament și-au prezentat programele de guvernare pentru 2021-2024.

“PSD promite: dublarea imediată a alocaţiilor copiilor; creşterea punctului de pensie cu 32% până în 2024; creşterea salariului minim pe economie de la 1.340 de lei cât e acum la 2.050 de lei în 2024; impozit zero pe salariul minim.

PNL promite: salariul mediu net creşte cu 50% faţă de nivelul din 2020 şi va ajunge la 1.000 euro pe lună în 2024; majorarea valorii punctului de pensie cu 46% până în 2024 faţă de 2019; valoarea punctului de pensie creşte de la 1.265 lei în 2019 la 1.840 lei în 2024; pensia medie anuală creşte cu circa 536 lei până la aproape 2.000 lei în 2024 faţă de nivelul din 2020; puterea de cumpărare a românilor va creşte cu peste 30% şi reducerea inflaţiei anuale sub 2%.

USR nu se lasă mai prejos: eliminarea de taxe şi de impozite pentru salariul minim brut pe economie, acum la 2.230 de lei; toate salariile brute de până la 2.230 de lei ar urma să fie scutite de taxe şi impozite.

Toate astea, în condiţiile în care deficitul fiscal va fi în acest an de 9-10% din PIB, iar în anii ce vin, nu va coborâ sub 6-7% din PIB.

Este campanie electorală, nu încape îndoială. Dar campaniile electorale nu sunt sau nu trebuie să fie sursă de minciună şi izvor de dispreţ faţă de bunul – simţ”.

Integral în Ziarul Financiar.

 

Banii sau punctele (Gazeta Sporturilor)

Dinamo trebuie să găsească până la sfârșitul lunii 800.000 de lei, datorii către foștii angajați, în caz contrar va pierde 6 puncte din cele 9adunate până acum

În acest timp, conducătorul câinilor nu se mai suportă reciproc și s-au scindat în două tabere care luptă pentru putere, iar Contra și majoritatea angajaților din club stau cu demisiile pregătite, dar nu au cu cine discuta.

 

 
Revista presei românești - 23 noiembrie 2020