Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Strategia de vaccinare anti-COVID. De ce nu îi imunizam pe tinerii activi social, cei care răspândesc virusul? (Ziare.com)

vaccinare.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Realitatea crudă a cifrelor: judeţele de top din industrie au cea mai mare rată de infectări (Ziarul Financiar) - Cum le-a luat Ciolacu fața USR-iștilor, anunțându-și demisia în prime-time (Hotnews.ro) - Singur împotriva partidului. „Copile, nu te pune cu ei că te vor face praf!” (Recorder.ro)

Strategia de vaccinare anti-COVID. De ce nu îi imunizam pe tinerii activi social, cei care răspândesc virusul? (Ziare.com)

Unii experti epidemiologi sunt de parere ca pentru a stopa raspandirea noului coronavirus ar trebui vaccinati in primul rand "super-spreaderii" - tinerii activi social care contribuie in mod covarsitor la raspandirea virusului. Adiacent, potrivit acestora, ar putea fi impusa conditia ca evenimentele sociale, asa numitele super-spreading events - nunti, botezuri, petreceri etc., sa poata fi organizate doar cu conditia ce cei prezenti sa fi fost vaccinati.

Razvan Chereches, profesor de politici in Sanatate Publica la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, este de parere ca o astfel de strategie ar fi una de succes in stoparea raspandirii virusului Sars-CoV-2, insa nu crede ca institutiile abilitate ale statului roman ar avea capacitatea de a implementa asemenea strategie.

Coordonatorul campaniei de vaccinare din Romania a declarat că persoanele peste 65 de ani si cele cu boli cronice vor avea prioritate.

 

Realitatea crudă a cifrelor: judeţele de top din industrie au cea mai mare rată de infectări (Ziarul Financiar)

Harta judeţelor cu cele mai mari rate de infectare la mia de locuitori se supra­pu­ne peste cea a zonelor cu activitate eco­no­mică crescută, acolo unde sunt fa­brici, iar oamenii circulă zilnic dinspre ca­să, spre locul de muncă, rezultă din datele analizate de ZF.

Exemple sunt judeţele Cluj, Braşov şi Ilfov, acolo unde indicele de infectare a depăşit 6 la mia de locuitori, acestea având şi cel mai mare număr de anga­jaţi. Corelaţia merge însă şi mai jos în clasamentul celor mai mari judeţe după numărul de angajaţi, zone din prima parte a clasamentului după numărul de angajaţi, precum Constanţa, Sibiu, Argeş sau Iaşi, având de asemenea un indice mare de infectare.

În România, la începutul lunii octombrie, existau 71 de focare de COVID-19 în cadrul agenţilor economici, din datele autorităţilor. Una dintre cele mai mari probleme în ceea ce priveşte riscul de îmbolnăvire o reprezintă transportul în comun, tocmai de aceea mai multe companii industriale au pus la dispoziţia anga­ja­ţi­lor mijloace de transport pentru a reduce riscul infectării.

 

Cum le-a luat Ciolacu fața USR-iștilor, anunțându-și demisia în prime-time. Și un detaliu relevant: proiectul USR de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor n-a ajuns în plen nici după trei ani (Hotnews.ro)

Marcel Ciolacu le-a stricat USR-iștilor momentul-surpriză al campaniei electorale. Liderii USR bătuseră în cuie planul discutat de ceva vreme în partid ca parlamentarii să-și dea demisia pentru a arăta că sunt împotriva pensiilor speciale de care beneficiază senatorii și deputații.

Luni, la prânz, s-a decis ca toți aleșii Uniunii să-și prezinte marți-dimineață demisiile. Totul trebuia să fie ținut secret, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

La ora 19.58, când toate televiziunile se pregăteau de emisiunile de prime-time, Marcel Ciolacu a scris pe Facebook că va demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensie specială. Mai mult, el a amintit că același gest l-a făcut și în urmă cu patru ani, din același motiv.

Subiectul eliminării pensiilor speciale este unul speculat intens în an electoral. Până acum, toate demersurile legislative au picat la Curtea Constituțională, pe motiv că în cauză sunt pensiile magistraților a căror diminuare ar afecta independența justiției.

Eliminarea pensiilor/indemnizațiilor speciale ale senatorilor și deputaților s-ar fi putut face rapid prin abrogarea a două articole pe această temă din Statutul senatorilor și deputaților. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, fiind băgată la pachet cu celelalte pensii speciale, inclusiv ale magistraților.

Hotnews reamintește că USR are depus în Parlament, de trei ani, un proiect de lege care prevede abrogarea articolelor 49 și 50 din Statutul parlamentarilor, însă nu a ajuns nici acum la votul plenului. Responsabil de această situație e și Marcel Ciolacu, care este președinte al Camerei Deputaților.

 

Singur împotriva partidului. „Copile, nu te pune cu ei că te vor face praf!” (Recorder.ro)

Ovidiu Ianculescu este inginer și, la numai 36 de ani, a ajuns directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, o instituție cu peste 400 de angajați, care gestionează infrastructura de apă din șase județe. Nu a fost niciodată membru al unui partid politic și și-a câștigat funcția exclusiv pe baza pregătirii profesionale.

La începutul acestui an, după ce conducerea Apelor Române a fost preluată de liberalul Ervin Molnar, Ianculescu s-a trezit cu trimișii acestuia în birou: i s-a pus în față o coală albă și i s-a cerut să-și dea demisia pentru că postul său era promis unui membru PNL. Ovidiu Ianculescu s-a consultat cu colegii mai bătrâni și cu un avocat, dar toți i-au spus același lucru: „Copile, astea sunt vremurile. Nu te pune cu partidul aflat la putere, că te vor face praf”. Așa că și-a dat demisia. Ulterior s-a hotărât să riposteze.

Mărturia lui arată cum funcționează, de fapt, depolitizarea instituțiilor publice promisă de Ludovic Orban în momentul preluării mandatului de prim-ministru: în domeniul gospodăririi apelor, 13 membri PNL fără nicio expertiză în domeniu au primit funcții de directori în ultima perioadă.