Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronascepticii virusează campania de vaccinare anti-COVID (Adevărul)

vaccin.jpg

Specialiştii spun că antivacciniştii şi cei care neagă existenţa virusului sunt răspunzători de un posibil eşec al viitoarei campanii de vaccinare anti-COVID-19.
Specialiştii spun că antivacciniştii şi cei care neagă existenţa virusului sunt răspunzători de un posibil eşec al viitoarei campanii de vaccinare anti-COVID-19.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Șeful ATI de la Piatra-Neamț: „Medicul epidemiolog care a pregătit mutarea a trimis actele la DSP abia duminică, după incendiu” (Libertatea) - Ce nu înțelege dl Iohannis. Noul pe-se-de (SpotMedia) - Arbitri decid liderul (Gazeta Sporturilor)

Coronascepticii virusează campania de vaccinare anti-COVID (Adevărul)

Specialiştii spun că antivacciniştii şi cei care neagă existenţa virusului sunt răspunzători de un posibil eşec al viitoarei campanii de vaccinare anti-COVID-19, nu doar fiindcă refuză imunizarea, ci şi pentru că îi îndeamnă şi pe alţii să procedeze la fel.

Doar o treime dintre români declară că s-ar vaccina cu siguranţă împotriva virusului SARS-CoV-2, dacă vaccinul ar fi disponibil pe piaţă, în timp ce aproximativ 30% spun că ar aştepta să vadă mai întâi efectele, iar 25% se declară împotriva vaccinării, arată rezultatele sondajelor Avangarde şi CCSL. „Adevărul“ a stat de vorbă cu medicul psihiatru Gabriel Diaconu pe tema antivacciniştilor – atât cei din rândul oamenilor fără pregătire medicală, cât şi cei din rândul medicilor. Medicul arată că explicaţiile diferă de la caz la caz, fiind sigur un singur lucru: faptul că orice adult este liber să îşi vadă de sănătate aşa cum crede fiecare de cuviinţă. Dar indiferent dacă eşti sau nu coronasceptic, mai devreme sau mai târziu vei căpăta imunitate sau vei muri. Aşa funcţionează bolile infecto-contagioase.

Există şi medici care refuză vaccinul, pe motiv că serul injectat va „face leucemie“. Dr. Monica Pop, medic oftalmolog, a spus acest lucru cu subiect şi predicat într-o emisiune televizată. „Adevărul“ l-a întrebat pe psihiatrul Gabriel Diaconu de unde provine acest scepticism cu privire la vaccinul anti-COVID în rândurile unor medici, care se presupune că au studiat aceste chestiuni în facultate.

“Diseminarea de false informaţii de către medici este incompatibilă cu profesia medicală. Colegiul medicilor nu spune nimic pentru că, deşi este prin lege un organism de reglementare a activităţii medicale, nu are decât in extremis soluţia de vot de blam şi suspendarea dreptului de liberă practică. Trebuie spus – şi o spun cu mare durere în suflet – că şi în rândul personalului medical educaţia ştiinţifică lipseşte nepermis de des. Lipseşte cu privire la felul în care se conduce cercetarea ştiinţifică, deşi este parte din curicula de pregătire pentru rezidenţiat şi pentru specialităţi. Aceste cursuri au fost introduse pentru generaţiile medicale recente şi veţi vedea că acceptarea vaccinării în rândul generaţiilor tinere de medici este aproape unanimă, în timp ce în cazul generaţiilor mai vechi, care sunt un pic tarate şi de multe ori un pic descumpănite de lucrurile pe care ei nu le mai înţeleg, acceptabilitatea e mult mai mică”.

Continuarea, AICI.

 

Șeful ATI de la Piatra-Neamț: „Medicul epidemiolog care a pregătit mutarea a trimis actele la DSP abia duminică, după incendiu” (Libertatea)

Medicul epidemiolog Cătălin Herghelegiu de la Piatra-Neamț, organizatorul mutării secției ATI, nu a trimis actele la avizat decât duminică dimineață, după incendiu, susține pentru ziar șeful secției de terapie intensivă Liviu Ungureanu. Șeful ATI spune că ”am căzut în această capcană”, crezând că epidemiologul, care lucrează și la DSP, obținuse aprobările.

Dr. Herghelegiu, epidemiologul, răspunde că el e, de fapt, angajatul Direcției de Sănătate Publică și că lucrează ”pe prestări servicii și cu spitalul”. Mai afirmă că nu a fost neglijent și nu a mizat pe faptul că DSP ar închide ochii la mutarea secției ATI: ”Nu eu dau avizul, pentru că ar fi conflict de interese”

Pe 14 noiembrie, în prima zi după mutarea cu un etaj mai jos, secția ATI Covid de la Spitalul Județean din Piatra Neamț a luat foc, până acum decedând 15 oameni. Mutarea secției fusese anunțată încă de pe 4 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă susținute în tandem de prefectul județului, George Lazăr, cu medicul Cătălin Herghelegiu, epidemiolog la spitalul în cauză și angajat al DSP Neamț.

Pe larg, AICI.

 

Ce nu înțelege dl Iohannis. Noul pe-se-de (SpotMedia)

Articol de opinie semnat de Ioana Ene Dogioiu.

Dl Klaus Iohannis știe, nu mă îndoiesc, că electoratul domniei sale nu are nevoie să fie îndemnat să nu voteze PSD și știe cât de mult rău a făcut PSD României, mai ales în ultimii ani.

Așa cum nu am nicio îndoială că dl Iohannis știe sigur că PSD, nici să vrea dl Ciolacu, nu își pune problema să guverneze. Din mai multe motive. În primul rând, nu are nicio șansă, nici măcar una teoretică, să obțină singur peste 50%, așa cum nu are cu cine să formeze o majoritate.

Și atunci, de ce oare ieșirile tot mai apăsate ale președintelui, fară întrebări mai nou, dincolo de orice aparență constituțională și chiar dincolo de actualitatea fierbinte a zilei?

PNL nu stă bine în sondaje … pentru că PNL seamănă tot mai tare cu PSD. Pentru că practicile detestate la PSD le regăsim tot mai mult la PNL.

Cu ce e mai bună dna Anisie decât dl Pop la Educație, cu excepția faptului că stâlcește ceva mai puțin limba română? Unde sunt tabletele pentru copii, cum a fost pregătit învățământul hibrid prin împărțirea materiei, nu a copiilor, pentru predarea și online și față în față?

Cine a dat pe mâna lui Adrian Ionel de la Unifarm uriașele contracte ale pandemiei? Ministerul Sănătății este feuda baronului Bușoi, care deține doi secretari de stat, unul pe care a vrut să-l facă ministru în guvernul Cioloș.

Cum a pregătit ministrul Tataru valul al doilea al pandemiei? Cum a calculat capacitatea spitalelor de a face față fără să ia foc la propriu?

Da, PSD a fost o calamitate, o catastrofă. Problema este că PNL devine fix la fel. Și aceasta este o teamă, pe alocuri scârbă, pe care președintele Iohannis nu o poate înlătura combătând frenetic pe-se-de.

Integral, AICI.

 

Arbitri decid liderul (Gazeta Sporturilor)

Craiova a dominat stratul de campionat, în timp ce era favorita oamenilor în negru. În ultimele 5 etape raportul s-a inversat, marea câștigătoare fiind FCSB.

 

 
Revista presei românești - 25 noiembrie 2020