Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Documentul pe baza căruia Iohannis a spus că „am dublat paturile ATI”, dar nu a zis că deficitul de medici a crescut cu 50% (Libertatea)

final-evaluare-capacitate-de-raspuns-ati-covid19-18.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Libertatea

Cum va evolua epidemia de COVID în România cu și fără lockdown. Proiecția ECDC arată că fără restricții dure creșterea nu se va opri (G4Media) - „Mama” Polidin: „Eu mă voi vaccina sigur cu vaccinul anti-COVID”. Ce spune despre vaccinul rusesc (Adevărul)

Cum va evolua epidemia de COVID în România cu și fără lockdown. Proiecția ECDC arată că fără restricții dure creșterea nu se va opri (G4Media)

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) prezintă pentru fiecare țară din Uniunea Europeană și pentru Marea Britanie, într-un raport publicat în această săptămână, o proiecție a modului în care va evolua epidemia de COVID-19, ținând cont de valorile care se înregistrează acum și de restricțiile în vigoare în prezent în statele europene.

În cazul României, proiecția ECDC arată că, menținând doar restricțiile actuale, numărul cazurilor noi și cel al deceselor vor crește în continuare.

Fiind în campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Ludovic Orban au respins în repetate rânduri posibilitatea revenirii la carantină națională.

Pentru nouă țări, între care și România, ECDC preconizează că măsurile aplicate în prezent nu sunt suficiente pentru a duce la o scădere a incidenței cazurilor confirmate. Agenția estimează că aceste state vor vedea o reducere a numărului de cazuri noi și, implicit, a spitalizărilor și a deceselor dacă se întorc la măsurile aplicate în aprilie.

ECDC apreciază că, dacă țările care au impus restricții în octombrie și noiembrie, vor renunța la acestea înainte de sărbători, va crește numărul pacienților din spitale. Astfel, dacă se renunță la toate restricțiile în 21 decembrie, acest lucru se va vedea în creșterea internărilor începând din prima săptămână din ianuarie 2021. Dacă restricțiile sunt ridicate din 7 decembrie, atunci numărul internărilor va crește încă înainte de 24 decembrie.
 

EXCLUSIV. Documentul pe baza căruia Iohannis a spus că „am dublat paturile ATI”, dar nu a zis că deficitul de medici a crescut cu 50% (Libertatea)

Președintele Iohannis a prezentat doar jumătatea plină a paharului. Capacitatea de terapie intensivă în România s-a îmbunătățit sub aspect tehnic, din aprilie până azi: de pildă, numărul de ventilatoare a sporit cu 70%, dar ATI nu înseamnă doar echipamente, ci și oameni. 1.159 de medici ATI specialişti şi primari lucrează în sistemul public, potrivit analizei SRATI obținute de Libertatea.

Documentul pe care Klaus Iohannis l-a avut pe masă arată că, dacă la începutul pandemiei erau de două ori mai puțini medici ATI decât numărul de posturi de lucru, astăzi sunt de 3 ori mai puțini medici ATI decât posturi de lucru.

Analiza a inclus rapoarte realizate cu sprijinul medicilor ATI din cele 191 de secţii ATI din România, iar documentul poartă semnătura profesorilor de ATI Şerban Bubenek şi Dorel Săndesc.

La nivel naţional, există în total 4.175 de paturi de terapie intensivă (date pentru 19 octombrie 2020, rămase neschimbate la acest moment, potrivit surselor Libertatea):

- 3.065 de paturi de terapie intensivă.

- 401 paturi de supraveghere postanestezică.

- 709 paturi de terapie intensivă intermediară postoperatorie.

Pe lângă acestea, mai sunt 169 de paturi complet funcţionale în spitalele modulare:

- 60 în unităţi de terapie intensivă mobile.

- 23 de paturi la Spitalul modular ROL2 (Otopeni).

- 48 de paturi la Spitalul modular Leţcani (Moldova). 38 de paturi la Spitalul Elias.

Aceste paturi au fost create, în timpul pandemiei, pentru pacienţii cu COVID-19.

Ce s-a cumpărat în ultima jumătate de an, pentru a spori capacitatea din secţiile de ATI? 994 de ventilatoare ATI au fost achiziţionate la nivel naţional, în perioada martie-octombrie 2020.

În sistemul public de sănătate lucrează 1.159 de medici ATI specialişti şi primari, aproximativ acelaşi număr ca în primăvara acestui an, potrivit analizei SRATI. În schimb, odată cu reorganizarea sistemului pentru a face faţă pandemiei, a crescut semnificativ numărul de posturi de lucru ATI. E vorba de posturi necesare, care să asigure gărzile ATI și tratarea bolnavilor. Astfel, dacă în luna aprilie, în sistem era un medic ATI la 2,3 posturi de lucru, astăzi există un medic ATI la 3,2 posturi de lucru, iar în decembrie va fi un medic ATI la 3,5 posturi de lucru.
 

„Mama” Polidin: „Eu mă voi vaccina sigur cu vaccinul anti-COVID”. Ce spune despre vaccinul rusesc (Adevărul)

Dr. Sylvia Hoişie, 93 de ani, care a făcut parte din echipa ce a inventat Polidinul, a vorbit despre importanţa imunizării împotriva SARS-CoV-2. Ea aminteşte despre toate pandemiile dispărute datorită vaccinurilor şi despre bolile copilăriei sau cele considerate incurabile, eradicate datorită ştiinţei. ”Demonstrarea eficienţei unui asemenea vaccin este o chestiune de durată şi tocmai rapiditatea cu care s-a lucrat acum poate alimenta îndoielile multora. Dar avansul ştiinţei medicale poate garanta succesul unui vaccin preparat chiar şi atât de repede, faţă de standardele obişnuite.”, spune Sylvia Hoișie în interviul exclusiv pentru ”Adevărul”.

 

 
Revista presei românești - 26 noiembrie 2020