Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum vom reuși să scăpăm de COVID în Romania: "Partea de logistică nu e așa de complicată" (ziare.com)

vaccin_2.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Autostrăzile și drumurile expres de 3,5 miliarde de euro pe care Guvernul vrea să le facă din banii europeni pentru redresare și reziliență (HotNews) - Dosarul „10 august”: Tribunalul București dezbate cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foștilor șefi ai Jandarmeriei (G4Media) - În ceață! (Gazeta Sporturilor)

Cum vom reusi sa scapam de COVID in Romania: "Partea de logistica nu e asa de complicata"(ziare.com)

Autorizarea primelor vaccinuri anti-COVID este o chestiune de saptamani sau cel mult luni, iar lumea se afla in fata unei provocari. Ziare.com a incercat sa afle cum ar putea sa arate viitoarea campanie de vaccinare, iar pentru asta am discutat cu trei experti de marca.

Theo Trandafirescu este profesor universitar la Facultatea de Medicina a Universitatii Mount Sinai din New York si doctor la Queens Hospital Center, cu tripla specializare - Medicina Interna, Pneumologie si Terapie Intensiva. Alaturi de Trandafirescu, au mai abordat acelasi subiect si doctorul Adrian Marinescu, medic primar de boli infectioase la Spitalul "Matei Bals", si Razvan Chereches, profesor universitar la Iowa University si la UBB Cluj, unde este si director al departamentului de sanatate publica si cercetator.

Din Statele Unite ale Americii si pana in Romania, toate tarile vor avea de trecut o proba importanta. Campania de vaccinare se anunta a fi una lunga si se va intinde, cel mai probabil, pe parcursul unui an intreg. Este opinia lui Theo Trandafirescu, care atrage atentia ca multe restrictii ar urma sa fie mentinute cel putin in prima parte a anului viitor.

"Pentru fiecare tara in particular va fi o provocare logistica, sa transporte, sa pastreze si sa administreze vaccinurile. Va fi nevoie de campanii eficiente de informare, care sa le prezinte oamenilor avantajele vaccinarii si sa-i convinga si pe cei care nu cred in vaccinuri ca doar astfel putem pune capat pandemiei. Insa totul va dura mult, iar procesul va fi anevoios", a spus Trandafirescu.

Razvan Chereches considera ca Romania poate trece la vaccinarea in masa inca din aprilie sau mai. Expertul in sanatate publica are totusi o remarca. "Pana acum, Guvernul Romaniei a pierdut deja timp pretios, iar primele masuri ar fi trebuit luate de cel putin o luna. Ma refer la campania prin care toate informatiile legate de vaccin trebuie aduse la cunostinta populatiei Fiecare zi care trece va afecta partea de complianta a populatiei", sustine Chereches.

Medicul Adrian Marinescu și-ar dori ca pana in vara anului 2021 sa fie vaccinat personalul medical si cei care sunt intens vunlerabili. Si pe urma, eventual in a doua parte a anului, sa fie si vaccinarea celorlalti, „pentru ca intr-adevar avem nevoie de o vaccinare la nivel de mase”.

Integral, AICI.

 

Autostrăzile și drumurile expres de 3,5 miliarde de euro pe care Guvernul vrea să le facă din banii europeni pentru redresare și reziliență (HotNews)

Circa 250 de km de autostradă și drum expres își propune Guvernul să realizeze cu circa 3,54 miliarde de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență, programul național ce se bazează pe fondurile europene puse la dispoziția de către Uniunea Europeană pentru a ameliora impactul pandemiei asupra economiilor europene. Alte 3 miliarde de euro vor fi alocate sectorului feroviar, în timp ce metroul - inclusiv prima magistrala de metrou dinafara Capitalei - are o alocare de 1,5 miliarde de euro.


Image source: 
hotnews.ro

Planul Național de Redresare și Reziliență, document prezentat joi seara și pus în dezbatere publică, este „documentul strategic al României care stabilește domeniile și prioritățile de investiții precum și reformele elaborate pentru fiecare domeniu de investiții (...) a căror finanțare este asigurată din Facilitatea de Redresare și Reziliență (FRR) care are drept obiectiv general ameliorarea stării economice a României, consolidarea capacității de reziliență în perioade de criză pandemică precum și asigurarea unei creșteri economice pe termen lung”.

 

Dosarul „10 august”: Tribunalul București dezbate cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foștilor șefi ai Jandarmeriei (G4Media)

Tribunalul Bucureşti va dezbate, vineri, solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul „10 august”.

Dacă decizia DIICOT va fi confirmată de un judecător, procurorii vor redeschide urmărirea penală faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Aceştia urmează să fie cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

De asemenea, dosarul se va redeschide sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals.
 

În ceață! (Gazeta Sporturilor)

Clujenii au perdut cu rezervele italienilor și trebuie să cțștige pe tereneul celor de la Young Boys Berna pentru a se califica în primăvara europeană.