Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Obiectivul lui Iohannis: de ce are nevoie de victorie la alegerile de duminică (Deutsche Welle)

iohannis.jpg

Image source: 
site-ul Administrației Prezidențiale

Câte cazuri de COVID avem, în realitate, cu doar câteva zile înainte de alegeri (ziare.com) - Transportatorii români, pregătiţi pentru distribuirea vaccinului (Adevărul) - Transportatorii români, pregătiţi pentru distribuirea vaccinului (Adevărul) - Un pariu de 1,5 – 2 mld. Lei: cinci din cei zece jucători din comerțul modern dezvoltă mărci private românești într-o perioadă în care consumatorii vor să cumpere local (Ziarul Financiar) - Hagi și-a luat antrenor de titlu (Gazeta Sporturilor)

Obiectivul lui Iohannis: de ce are nevoie de victorie la alegerile de duminică (Deutsche Welle)

Înaintea alegerilor parlamentare din 6 decembrie, România a experimentat, fără ca vreun oficial să recunoască, însă, scenariul suedez, în condițiile precare ale sistemului medical autohton demult depășit de situație.

Un sistem în care testările pentru depisarea coronavirusului au devenit un moft.

Totul pentru ca scrutinul să se țină la data stabilită și președintele Klaus Iohannis să poată avea o majoritate cu ajutorul căreia să facă schimbări substanțiale. Șeful statului nu are planuri excentrice, dar vrea să lase ceva în urma lui, dincolo de elocvența tăcerii, pentru a nu irosi de tot cei 10 ani petrecuți la Cotroceni, scrie jurnalista Sabina Fati.

După ce în primul mandat a încercat să salveze justiția de Liviu Dragnea, în al doilea, președintele ar putea lansa o reformă constituțională, mai ales că, în ultimii 30 de ani, doar stânga a reușit să se impună în acest domeniu complicat (1991 și 2003)…

Sondajele sugerează că social-democrații și liberalii se află foarte aproape unii de alții, în jur de 30%. PNL scade pe fondul incapacității de a ține epidemia sub control.

Ierarhia celor două partide tradiționale, după numărarea voturilor, nu va conta cu adevărat, dacă diferența nu e semnificativă, fiindcă președintele are posibilitatea să-i ajute pe liberali să formeze guvernul, cu USR sau doar cu UDMR, PMP și minorități, în funcție de rezultate.

Klaus Iohannis va avea însă posibilitatea să jongleze cu numele viitorului premier, dacă PNL va fi pe locul doi. De pildă, ar putea să nominalizeze pe altcineva în locul lui Ludovic Orban. Traian Băsescu l-a scos pe Emil Boc din joc într-un mod similar și l-a înlocuit cu Mihai Răzvan Ungureanu în 2012, iar efectul a fost aproape imediat: PDL a pierdut guvernarea.

Pentru actualul președinte, un scenariu similar ar fi un dezastru, fiindcă ar arunca în aer un eventual obiectiv mare: Constituția lui Iohannis, menită să rămână în istorie.

Integral, AICI.

 

Cate cazuri de COVID avem, in realitate, cu doar cateva zile inainte de alegeri (ziare.com)

Tot mai multi experti spun ca numarul infectarilor cu SARS-CoV-2 ar fi de fapt mult mai mare decat apare in cifrele oficiale. Principalul motiv pentru care vedem doar varful aisbergului este ca in Romania se testeaza putin.

Romania are capacitatea de a realiza in fiecare zi cate 50.000 de teste pentru COVID-19, spunea ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, la finele lunii octombrie.

"Avem 141 de puncte de testare, mai apar maine 18 puncte de testare, cu o capacitate de 50.000 de teste pe zi. Putem sa crestem numarul de testari zilnice", anunta Tataru, la 28 octombrie.

Desi a trecut mai mult de o luna de atunci, Romania nu a atins niciodata nici macar 40.000 de teste zilnic, iar in unele zile s-au facut mai putin de 10.000. De aici a aparut si intrebarea - fireasca in acest context - cate cazuri de COVID-19 se inregistreaza, in medie, intr-o singura zi in Romania.

Ziare.com a stat de vorba cu un expert in sanatate publica, un epidemiolog si cu un cunoscut medic de boli infectioase, in incercarea de a afla cate cazuri avem in realitate.

Este greu de spus cate cazuri avem cu exactitate, dar un lucru este cert: numarul real este mult mai ridicat decat ceea ce raporteaza Grupul de Comunicare Strategica.

Razvan Chereches crede ca numarul celor care se infecteaza ar fi de fapt de cel putin 10-15 ori mai mare. "Ce vedem noi e abia partea de la suprafata aisbergului", crede el.

 

Transportatorii români, pregătiţi pentru distribuirea vaccinului (Adevărul)

Industria de transport rutier şi logistică din România este pregătită pentru distribuirea vaccinului anti-Covid 19, au anunţat transportatorii afiliaţi Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România - UNTRR.

Transportatorii rutieri români operează camioane frigorifice cu temperatură controlată dotate cu tehnologii de ultimă generaţie, care pot transporta în condiţii de maximă siguranţă vaccinurile anti-Covid19.

Totodată, UNTRR face apel la autorităţile române şi europene pentru facilitarea cadrului de reglementare în cazul transporturilor rutiere care asigură distribuţia vaccinului anti-Covid19:

- Vămuirea prioritară şi rapidă, cum ar fi păstrarea examinării fizice şi / sau eşantionarea mărfurilor de către vamă numai în circumstanţe excepţionale; asigurarea faptului că inspecţiile efectuate de alte agenţii guvernamentale şi inspecţiile vamale sunt coordonate şi, dacă este posibil, efectuate în acelaşi timp;

- Organizarea specială a transportului rutier pentru distribuţia vaccinurilor anti-Covi19, cum ar fi, cel puţin, semnalizare specială pentru camioanele dedicate şi chiar desemnarea de convoaie speciale, eventual escortate de poliţie;

- Distribuţia trans-frontalieră coordonată a vaccinurilor anti-Covid19 şi facilitarea trecerii frontierei;

- Asigurarea conectivităţii fiabile a datelor între părţile interesate din diferite moduri de transport (în special aerian / rutier) pentru a asigura vizibilitatea completă a datelor în cadrul lanţului de distribuţie;

- Alocarea unui regim special pentru aceste tipuri speciale de transport destinat distribuirii vaccinurilor anti-Covid19, pentru care ar trebuie să fie ridicate restricţiile de circulaţie;

- Controalele în trafic pentru acest tip de transport destinat distribuirii vaccinurilor anti-Covid19 nu ar trebui să fie permise.

 

Un pariu de 1,5 – 2 mld. Lei: cinci din cei zece jucători din comerțul modern dezvoltă mărci private românești într-o perioadă în care consumatorii vor să cumpere local (Ziarul Financiar)

Mărcile private sunt un pariu mai vechi al jucătorilor din comerţul modern local, un pariu ce datează de circa 12-13 ani şi care a ajuns astăzi să le rotunjească încasările cu peste 15 mld. Lei, conform calculelor ZF. În ultimii ani, pe fondul unui apetit crescut al consumatorilor pentru made in Romania, au apărut și mărcile private locale. Aceste produse se remarcă în general prin prețul cu până la 30% mai mic, fapt ce le oferă un avantaj competitiv în fața brandurilor consacrate, care pot pierde atât spațiu la raft, cât și vânzări ca urmare a acestei inițiative de dezvoltare a mărcilor private.

 

Hagi și-a luat antrenor de titlu (Gazeta Sporturilor)

Mircea Rednic se întoarce în Liga 1 la Viitorul, echipă cu care a semnat pe doi ani și jumătate. După demisia lui Dan Petrescu de la CFR, Puriul devine cel mai titrat tehnician din prima ligă, având în palmares titlul de campion atât cu Rapid, cât și cu Dinamo.