Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premierul refuzat și cel mai mare pericol la orizont (SpotMedia)

PNL-USR PLUS – ce le unește și ce le desparte în programe pe cele două formațiuni politice (Libertatea) - Cine este și ce vrea AUR? George Simion (HotNews) - Florin Pogonaru, preşedinte al AOAR: Rezultatul alegerilor creează un sentiment de nesiguranţă în rândul oamenilor de afaceri (Ziarul Financiar) - Infernal! (Gazeta Sporturilor)

Premierul refuzat și cel mai mare pericol la orizont (SpotMedia)

Când 7 din 10 alegători nu vin la vot nimeni nu se mai poate ascunde nici în spatele pandemiei, nici în spatele indiferenței sau lipsei spiritului civic al oamenilor.

Un asemenea absenteism al electoratului, care a dat buluc la europarlamentare și prezidențiale, care se teme atât de tare de Covid încât umple mall-urile, este un vot de blam general pentru întreaga clasă politică, scrie Ioana Ene Dogoiu.

Jurnalistei i se pare extrem de potrivită demisia lui Ludovic Orban.

Nu mai putea continua. După semnalul alegerilor ar fi fost o sfidare inacceptabilă și numele domniei sale ar fi fost un blocaj. Nu știu dacă a demisionat din proprie inițiativă, ca un gest de onoare, sau forțat de președinte (după cum știu eu), dar fapt e că a făcut-o și merită respect pentru asta.

PNL și USR-PLUS vor guverna împreună cu UDMR foarte probabil. Întrebarea rămâne cine va fi premier. Cred că în logica politică tot PNL, ca principal partid al coaliției, ar trebui să dea premierul. Dar nu oricine.

Numele trebuie să fie mai mult decât oricând un semnal către electorat că lecția a fost înțeleasă profund. E nevoie de o persoană cu foarte largă acceptare, chiar transpartinică, în societate, cu rezultate certe și dovedite, care să aibă respectul tuturor partidelor din coaliție și care să aibă și autoritate într-un PNL aflat acum în vrie…

În fine, nu revenirea PSD este acum cel mai mare pericol. Ci expansiunea AUR, avertizează Dogioiu.

 

PNL-USR PLUS – ce le unește și ce le desparte în programe pe cele două formațiuni politice (Libertatea)

„Vor guverna împreună”. A spus-o președintele Iohannis, o spun și analiștii politici, care plasează alianța PNL-USR PLUS în centrul scenariilor pentru formarea unui nou guvern. Libertatea a analizat programele celor două partide și vă prezintă cinci puncte unde cele două partide sunt pe aceeași lungime de undă și alte cinci unde viziunile lor sunt total diferite.

Punctele comune: revizuirea legilor justiției, eliminarea pensiilor speciale, exploatarea gazelor din Marea Neagră – avantaje pentru investitori, investiții în autostrăzi, nu vor crește taxele și impozitele.

Printre puncte nevralgice se numără reforma administrativă. USR PLUS vrea reducerea numărului de primării prin comasare voluntară, în vederea creșterii calității serviciilor publice.

Divergențe sunt și în privința desființării și reorganizării agențiilor de stat, DNA-ul pădurilor, ajutoarelor sociale și privatizării sănătății. USR susține „dreptul de a alege în sănătate‟.

 

Cine este și ce vrea AUR? George Simion (HotNews)

​​Co-președintele partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a fost invitat luni, la interviurile HotNews LIVE. AUR a obținut peste 8% dintre voturi la alegerile parlamentare de duminică, potrivit datelor parțiale ale BEC.

Iată câteva dintre declarații:

- “Cred că ar trebui ca lucrurile esențiale, educația, locurile de muncă, restaurantele, terasele, să continue așa cum continuau înainte de pandemie”,

- “S-a scris că suntem neolegionari. Nu ne revendicăm din nicio mișcare istorică. Noi avem la bază conservatorismul. Respect față de tradiții, iubire de țară, fără a urî alte etnii. Nu avem nicio problemă cu minoritățile sexuale. Statul este slăbit pentru că a fost infestat cu membrii de partid”,

- “Ne dorim să facem parte dintr-o Uniunea Europeană, ne dorim o UE reformată”,

La întrebarea “Cu ce ați finanțat campania?”, răspunsul a vent direct: Donații publice. Donațiile sunt pe site, a costat între 200.000 și 300.000 euro, plus contribuțiile membrilor

 

Florin Pogonaru, preşedinte al AOAR: Rezultatul alegerilor creează un sentiment de nesiguranţă în rândul oamenilor de afaceri (Ziarul Financiar)

„Aşteptările tuturor jucătorilor din economie sunt ca guvernul să fie ferm şi să creeze o reformă care să-i reaşeze pe şinele pentru creşterea economică“ .

Oamenii de afaceri îşi doresc un guvern pro business şi pro economie de piaţă, care să suporte costurile sociale şi să-şi asume riscurile pe care le promit înainte de alegeri.

„În acești 30 de ani am tot avut politicieni și guverne care au promis autostrăzi, o Românie mai curată, o Românie digitalizată. S-a creat astfel un obicei, de a nu-ți asuma riscul și costul politic, iar astfel nu poți rezolva aceste aspecte dacă nu se fac sacrificii și nimeni nu își asumă costurile politice“ .

 

Infernal! (Gazeta Sporturilor)

România are parte de o grupă dificilă în drumul spre Campionatul Mndial din 2022. Tricolorii se vor duela cu două echipe calificate la Euro, Germania și Macedonia de Nord, și cu coșmarul din barajul CE, Islanda.

Partidele din preliminarii vor avea loc în perioada martie – noiembrie 2021 și doar ocupanta primei poziții se califică direct. Locul 2 duce la un play-off în două etape.

 
Revista presei românești - 8 decembrie 2020