Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum se împarte Puterea între PNL, USR PLUS şi UDMR (Adevărul)

guvern.jpg

Image source: 
site-ul Guvernului României

Marii câștigători și perdanți ai alegerilor parlamentare din 2020 (G4Media) - Un sociolog este de părere că ascensiunea AUR poate continua, în anumite condiții: Există potențial de creștere (Libertatea)

Cum se împarte Puterea între PNL, USR PLUS şi UDMR (Adevărul)

Liberalii vor să rămână cu următoarele ministere: Sănătate, Finanţe, Economie, Justiţie, Interne, Dezvoltare Regională, Apărare, Externe. USR PLUS negociază pentru Educaţie, Mediu, Fonduri Europene şi Energie, în timp ce UDMR va primi cu siguranţă Ministerul Culturii şi încă două portofolii, susţin surse politice pentru Adevărul. În principiu, Guvernul va avea doar 16 ministere: 8 la PNL, 5 la USR PLUS şi 3 la UDMR.

Scopul preşedintelui Iohannis e să aibă o majoritate şi un guvern de dreapta, construit în jurul PNL, deşi PSD a câştigat scrutinul. Prin umare, desemnarea lui Orban, liderul partidului învins, pentru formarea guvernului ar fi subminat din start viitoarea guvernare, şi aşa şubredă, din punct de vedere matematic. Odată cu demisia lui Orban, preşedintele poate desemna un alt premier din PNL, care nu poartă în spate gestionarea pandemiei şi nici înfrângerea de la parlamentare. Practic, şeful statului încearcă să injecteze credibilitate în structura noului Executiv, în condiţiile în care PSD îl va acuza pe Klaus Iohannis că nu respectă votul românilor din 6 decembrie.

Tocmai pentru a demonstra că, în ciuda demisiei de la Palatul Victoria, încă mai contează politic, Ludovic Orban i-a cerut lui Iohannis să conducă negocierile pentru formarea noului guvern de dreapta, în care PNL va fi vioara întâi. Şeful statului a acceptat, pentru că nu-şi doreşte scindarea liberalilor, mai ales că noua majoritate parlamentară va fi oricum extrem de şubredă. Practic, PNL intră în era Dragnea: Ludovic Orban va fi şeful principalului partid aflat la guvernare, dar nu şi premier.

Integral în Adevărul.

 

Marii câștigători și perdanți ai alegerilor parlamentare din 2020 (G4Media)

Marele câștigător al alegerilor parlamentare, deși PNL a fost drastic sancționat la vot, este președintele Klaus Iohannis. A scăpat în sfârșit de Orban, este pe cale să instaleze la Palatul Victoriei premierul lui. Guvernul format din PNL și USRPLUS anunțat încă din campanie va putea forma relativ ușor majoritatea în Parlament împreună cu UDMR, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă.

A reușit să-l determine pe liderul PNL să plătească de unul singur pentru deciziile greșite luate la Cotroceni. Controlul asupra viitorului guvern va crește semnificativ. Centrul deciziei se mută cu totul la șeful statului. El va împărți funcții și resurse prin interpuși loiali lui, lipsiți de autonomie sau ambiții politice.

În egală măsură, Klaus Iohannis poate fi trecut și în categoria marilor perdanți. Partidul său a pierdut la scor mare în fața PSD-ului cu care s-a luptat direct toată campania, cu obiectivul explicit de a-l face cât mai mic. Lovitura este cu atât mai grea, cu cât Klaus Iohannis s-a implicat pe față în campanie în calitate de șef al statului. Pe scurt, s-a luptat direct cu PSD și Marcel Ciolacu, dar a pierdut la scor...

AUR se numără printre marii câștigători. Un partid înființat abia în urmă cu un an a performat în alegerile parlamentare, obținând aproape 9%, peste 500.000 de voturi. Nu este deloc puțin lucru. Însă victoria a fost obținută cu ajutorul esențial al sistemului, care pus la un loc toți demonii extremismului care bântuie societatea românească, personaje dubioase, a investit resurse imense în umflarea acestui monstru politic creat artificial în laborator cu scopul principal de a rupe cât mai mult din voturile PSD. Ei, marii păpușari din spatele AUR, au câștigat pariul inventând un monstru politic.

Articolul, mult mai amplu, pe portalul G4Media.

 

Un sociolog este de părere că ascensiunea AUR poate continua, în anumite condiții: "Există potențial de creștere" (Libertatea)

Unul dintrea secretele succesului obținut de Alianța pentru Unirea Românilor în alegerile parlamentare este faptul că a dus o campanie bine țintită către anumiți utilizatori a rețelelor sociale, susține conferențiarul Ștefan Cojocaru, specializat în sociologie, cadru didactic al Facultății de Filosofie și Științe Sociale Politice, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

În același timp, specialistul pune la îndoială priceperea institutelor de sondare a opiniei publice. „ce credibilitate mai prezintă ele?”, întreabă profesorul.

Județele în care AUR a înregistrat cele mai mari procente: Suceava (14,72%), Botoșani (14,62%), Neamț (14,4%) și Constanța (14,2%). În diaspora, AUR a ieșit pe locul trei, imediat după USR Plus și PNL.

„E clar că nu au «pescuit» la grămadă. Mesajele lor au fost țintite”

Conferențiarul Ștefan Cojocaru spune că trebuie făcută o analiză foarte atentă, mai ales de către celelalte partide electorale, asupra felului în care AUR s-a mișcat în social media. El estimează că au lucrat, cu siguranță, cu o companie de tip Cambridge Analytica, care a reușit să le ofere o consultanță de prelucrare a informațiilor de tip „big data” legat de profilul și atitudinile celor de pe rețelele sociale, astfel încât campania acestora a fost extraordinar de bine țintită.

Sociologul a explicat că partidul are un potențial foarte mare de creștere, fiindcă a remarcat în extremismul promovat de AUR scheletul organizației Coaliția pentru Familie.

Acesta spune că, în contextul dat, având la dispoziție și fondurile oferite de stat pentru partide, AUR va accesa acele teme care rezonează cu credințele ultranaționaliste ale poporului român.

Mai multe în Libertatea.

 
Revista presei românești - 9 decembrie 2020