Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegerea lui Klaus Iohannis (SpotMedia)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu
Sursa imaginii: 
spotmedia.ro

Formarea coaliţiei de guvernare: USR uită că PNL poate face guvern şi cu PSD. I s-ar spune guvern de “uniune naţională” şi cu asta basta. În fond, Germania experimentează, de ani de zile, guvernarea dintre CDU (dreapta) şi SPD (socialişti) (Ziarul Financiar) - „Bombele“ pe care le are de dezamorsat noul Guvern (Adevărul)

Alegerea lui Klaus Iohannis (SpotMedia)

"Dl Iohannis trebuie să dea țării premierul care să miște bolovanul, nu premierul pe care Ludovic Orban crede că îl poate manevra mai bine, și un guvern de oameni competenți, nu de poziții capturate pentru cine s-o găsi prin debarale. Iar de alegerea pe care o va face cred că va depinde cum își va încheia mandatul, sub Arcul De Triumf sau sub bocancul lui Ludovic Orban".

Ioana Ene Dogioiu analizează negocierile PNL cu USR-PLUS și UDMR și care nu au dus nicăieri până acum.

"Spectacolul eșecului de acum și perspectiva unei guvernări atât de fragile întărește PSD și mai ales AUR.

Sunt convinsă, scrie jurnalista, că AUR a fost propulsat de frustrarea enormă generată inclusiv de tipul de politică pe care o vedem acum. Și dacă frustrarea va crește, AUR se va întări.

Ieșirea este la Klaus Iohannis, chemat acum să exerseze cu curaj ceea ce de fapt a tot proiectat și și-a tot dorit. Adică poziția centrală, justificată de faptul că are în spate singur cam câte voturi au primit toate partidele la un loc.

Președintele poate ceda în fața lui Ludovic Orban, îl poate scoate în decor, poate amâna desemnarea, poate propune un tehnocrat, Constituția nu îl obligă explicit decât la organizarea consultărilor".

 

Formarea coaliţiei de guvernare: USR uită că PNL poate face guvern şi cu PSD. I s-ar spune guvern de “uniune naţională” şi cu asta basta. În fond, Germania experimentează, de ani de zile, guvernarea dintre CDU (dreapta) şi SPD (socialişti) (Ziarul Financiar)

"USR/Plus va merge la consultările de luni cu preşedintele Klaus Iohannis cu propria-i propunere de premier. Însă, să pretinzi că, la 15% cât ai luat în alegeri, trebuie să conduci guvernul, este de râs. Este adevărat că PNL nu a luat caimacul, dar este la o diferenţă mică de PSD. În aceeaşi vreme, PNL are cu 67% mai mulţi parlamentari decât USR/Plus. Să pretinzi să conduci Parlamentul, în aceste condiţii, este din nou de râsul lumii.

Este limpede că în disputa pentru cine să conducă guvernul, Camera Deputaţilor sau Senatul (dispută care a dus la blocarea negocierilor pentru formarea guvernului, începute sâmbătă) se joacă nişte destine politice individuale - în principal cel al lui Ludovic Orban şi cel al lui Dan Barna. Aceste discuţii sunt, prin urmare, tensionate, dar sunt fireşti – nu este om pe pământ fără orgoliu şi fără ţintă. Ele trebuie luate ca atare, dar atenţia generală nu trebuie să se îndrepte spre ele, ci spre programul de guvernare.

(…) În anul ce vine deficitul bugetar trebuie redus semnificativ (spun economiştii) – măcar la 6-7% din PIB, de la 9-10%, în acest an.

Dar cum să o faci când, pe reţelele de socializare (unde s-a mutat dezbaterea publică, odată cu pandemia), lideri ai USR se laudă că ei le vor strânge liberalilor deştele la uşă până ce le vor sări ochii din cap şi vor accepta eliminarea impozitului pe venit, nu doar pentru salariul minim brut pe economie, ci pentru toate salariile până la nivelul salariului minim pe economie?

(…) Este de preferat ca această coaliţie să cadă de acord, într-o vreme mai lungă, chiar dacă Moş Crăciun nu va veni cu un nou guvern, decât să avem un guvern de dragul de avea un guvern. În fond, guvern de azi funcţionează înt-un picior de peste un an de zile. O mai poate duce aşa o lună două", scrie Iulian Anghel în ZF.

 

„Bombele“ pe care le are de dezamorsat noul Guvern (Adevărul)

Noul Guvern va avea o misiune dificilă din punct de vedere economic: să gestioneze o pandemie care încă afectează numeroase sectoare, să elaboreze bugetul pe 2021, astfel încât să înceapă consolidarea mult cerută de UE fără să crească taxele şi să decidă ce face cu majorarea pensiilor şi cu pensiile speciale.

Pe larg în ziar.