
Presa românească
Regatul prăbușit. Cum a ajuns Unifarm în pragul falimentului (Recorder)
default.png

Joaca de-a guvernul și consecințele ei (Adevărul)
În pericol de a pierde din puterea politică după renunțarea la șefia Guvernului, Ludovic Orban și-a negociat susținerea în partid, chiar dacă acest lucru ar duce la o nouă retragere a lui Florin Cîțu din cursa pentru Palatul Victoria. Dar până se hotărăsc politicienii să facă un nou Guvern, primele consecințe ale gâlcevii politice lovesc imediat după Crăciun: contribuabilii vor putea fi executați de Fisc, pentru că nu are cine să amâne, prin OUG, termenul de la care se reiau executările silite. Începând cu data de 28 decembrie 2020, prima zi lucrătoare după Crăciun, ANAF va putea începe să recupereze banii de la cei peste 350.000 de contribuabili afectaţi direct sau indirect de criza sanitară. Până la finalul lunii octombrie, totalul sumelor amânate la plată de contribuabili ajunsese la 16,3 miliarde lei.
Iar dacă noul Executiv nu este numit până la finalul anului, 1 ianuarie vine cu alte cadouri dăunătoare pentru buget și pentru cetățeni: punctul de amendă va creşte substanțial de la 145 de lei la 223 de lei, primarii şi viceprimarii vor primi şi ei pensii speciale, iar salariile demnitarilor vor creşte.
Regatul prăbușit. Cum a ajuns Unifarm în pragul falimentului (Recorder)
În urmă cu o lună, Recorder a publicat investigația „Regele pandemiei“, în care a arătat cum Adrian Ionel, fostul director al Companiei Naționale Unifarm, a fost însărcinat să administreze peste 1 miliard de lei pentru achiziții de echipamente medicale necesare în lupta cu pandemia. investigația a dovedit cum Ionel a căpușat compania ani la rând și cum a împărțit miliardul primit de la Guvern către firme fantomă, care au livrat echipamente la prețuri uriașe.
Între timp, Recorder a intrat în posesia inventarului Unifarm, care arată că în depozitele companiei se așterne praful pe cantități imense de echipamente medicale care nu mai pot fi valorificate: 26 de milioane de măști, 2,3 milioane de combinezoane, aproape 200 de tone de dezinfectant, peste un milion de mănuși, sute de ventilatoare de terapie intensivă sau de transport. O parte din această marfă va expira în curând, o parte e de proastă calitate, iar restul este prea scumpă. Unifarm a cumpărat-o cu sume exorbitante, iar legea nu-i permite să vândă la prețuri mai mici. Din acest motiv, niciun spital nu vrea să cumpere de la ei.
Unifarm se află, astfel, într-o situație fără ieșire: a primit de la Trezoreria Statului un împrumut de 1,15 miliarde de lei pentru achiziția de echipamente. A cumpărat echipamente scumpe și proaste, așa că a rămas cu ele în depozite și acum nu mai poate returna împrumutul. Săptămâna trecută, Fiscul a pus sechestru pe birourile și pe depozitele Unifarm, iar surse din Ministerul Sănătății spun că se ia în calcul declararea falimentului.
Falimentul Unifarm ar însemna că statul român pierde o companie de importanță strategică care se ocupă, printre altele, de aprovizionarea farmaciilor cu medicamente pentru pacienții oncologici sau pentru cei cu boli autoimune, precum și cu procurarea de vaccinuri pentru nou-născuți și de imunoglobuline pentru boli rare.
Recorder a obținut documente care arată că ministrul Sănătății, conducerea Guvernului și președintele României au fost înștiințați încă din luna aprilie despre situația delicată în care se află Unifarm. După ce, la începutul pandemiei, i-au dat bani pe mână și s-au lăudat cu achizițiile pe care le făcea, politicienii nu vor acum să-și mai asume nicio răspundere pentru dezastrul produs de Adrian Ionel. „A făcut totul de capul lui și va răspunde în fața legii“, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Integral, AICI.
De ce a fost blocat programul Rabla la electrocasnice: responsabilii s-au speriat de câți oameni așteptau startul pe site (Libertatea)
Ediția din acest an a programului „Rabla la electrocasnice‟, care trebuia să demareze marți, a fost amânată cu doar câteva minute înainte de pornirea înscrierilor. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a justificat amânarea programului prin suspiciuni de fraude cibernetice, însă sursele Libertatea arată că este vorba de o accesare crescută a sistemului de către beneficiari, nu de hackeri.
„Problema a fost anunțarea orei de începere, ora 12, ceea ce a făcut ca multă lume să stea pregătită pe site pentru a se înscrie‟, au spus sursele.
În acest moment, la accesarea platformei electrocasnice.afm.ro utilizatorii sunt întâmpinați cu un mesaj de eroare, mai scrie Libertatea.
Cum am ajuns atât de jos? (Gazeta Sporturilor?)
Naționala feminină de handbal a terminat pe 12 Europeanul din Danemarca, bifând cea mai slabă clasare din istorie competiției continentale.
Fetele au luat-o pe urmele băieților, a căror prăbușire pare fără sfârșit. Neagu și compania au arătat un handbal îngrozitor de prost la recentul turneu final.
Dan Udrea: “Selecționerul Burcea ne-a adus în lumea a treia!”
Cristian Geambașu: “Cât mai doare federația lui Dedu?”
Marian Ursescu: “Neagu a făcut cel mai slab turneul final din carieră”.